Το Βενεράτο και η Μάχη της Κρήτης

Το Βενεράτο και η Μάχη της Κρήτης

Τρισάγιο στη μνήμη αμάχων που σκοτώθηκαν στο Βενεράτο την πρώτη μέρα της Μάχης

Πέρασαν εβδομήντα εννέα χρόνια από την έναρξη της ηρωικής Μάχης της Κρήτης, την πρώτη και μοναδική επίθεση των Ναζί, σε όλο τον κόσμο, η οποία ήταν αποκλειστικά από αέρος. Οι Κρητικοί αντιστάθηκαν σθεναρά, επί έντεκα ημέρες, ακόμα και με μάχες σώμα με σώμα. Την πρώτη ημέρα, 20 Μαΐου 1941 στρατιωτικά οχήματα των Άγγλων διέρχονταν μέσα από το χωριό Βενεράτο (βρίσκεται νοτιοδυτικά του Ηρακλείου) για να καταλήξουν στη Μεσαρά της Νότιας Κρήτης, από όπου οι ξένοι στρατιώτες θα φυγαδεύονταν για την Αίγυπτο.

Οι Ναζί εντόπισαν οχήματα μέσα στο Βενεράτο και τα διέλυσαν με βομβαρδισμό. Εκτός από τους ξένους στρατιώτες, βρήκαν φρικτό θάνατο δεκάδες άμαχοι Έλληνες. Ανάμεσά τους και μία θηλάζουσα μητέρα, που προστάτευσε το μωρό με το κορμί της. Ο άνθρωπος αυτός φέρει ακόμα στο πρόσωπό του το σημάδι από το θραύσμα της βόμβας.

Σήμερα τιμήθηκαν οι πεσόντες με τρισάγιο που τελέσθηκε στο σημείο όπου είναι τοποθετημένο ένα μεταλλικό γλυπτό, Μνημείο. Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την εταιρεία Κ. Μπαντουβάς. Α.Ε.. Το έργο φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μανώλης Χαρκούτσης.

Η διαμόρφωση του χώρου έγινε με τη συνδρομή του τότε προέδρου του Βενεράτου Μανώλη Ζαϊμάκη και με ευθύνη της ΔΕΠΑΝΑΛ, επί προεδρίας Γιάννη Ξυλούρη. Η Ενορία Βενεράτου ανέλαβε το κόστος της συντήρησης της παλιάς στήλης με τα ονόματα των θυμάτων η οποία και τοποθετήθηκε στο χώρο. Ο πολιτιστικός σύλλογος Βενεράτου τοποθέτησε έναν προβολέα για τη φωταγώγηση του έργου και καθάρισε τον χώρο και το κοινοτικό συμβούλιο Βενεράτου, με πρόεδρο τον Βαγγέλη Μαραγκάκη διοργάνωσε τη σημερινή λιτή εκδήλωση και το τρισάγιο.

Βενεράτο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ