ΚΡΗΤΗ
Βούτες: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο οικισμός - Τουλάχιστον εννέα κτίρια "κίτρινα" λόγω των ρηγματώσεων
Το συγκεκριμένα κτίρια κρίθηκαν επικίνδυνα, λόγω των ζημιών που έχουν υποστεί

Τουλάχιστον εννέα είναι τα κτίρια που κρίνονται επικίνδυνα στην περιοχή των Βουτών με αφορμή τις ρηγματώσεις που έχουν εμφανιστεί, όπως έδειξε ο μέχρι τώρα έλεγχος από το κλιμάκιο του ΤΑΕΦΚ, ενώ περίπου στις 4.00 το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο οικισμός - μετά από σχετικό αίτημα της Δημοτικής αρχής Ηρακλείου - κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Να σημειωθεί ότι αργά το απόγευμα ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από την ομάδα του κ. Λέκκα, ενώ αυτοψία γίνεται και από τον Καθηγητή του ΕΜΠ Κωνσταντίνο Λουπασάκη.
Μαζί του είναι ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός, οι Αντιδήμαρχοι Γιώργος Σισαμάκης και Μανόλης Χαιρέτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Νίκος Κονταράκης, ο Πρόεδρος των Βουτών Χαράλαμπος Αλογδιανακης και μέλη του Συμβουλίου

Νωρίτερα ο καθηγητής κ Λέκκας, είχε επισημάνει ότι με την ολοκλήρωση των μετρήσεων των συνεργατών του θα υπάρχει μια εικόνα για τα ακριβή αίτια του φαινομένου που έχει αναστατώσει τους κατοίκους του οικισμού κι έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των αρχών.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου επεσήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις ρηγματώσεις σχετίζονται με εδαφικές διαρρήξεις μήκους περίπου 150 μέτρων.

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, «είναι κυρίαρχο να δούμε τι θα κάνουμε από δω και στο εξής. Πιστεύω ότι σε τρεις με τέσσερις ώρες θα έχουμε τα δεδομένα των αποτυπώσεων που κάνουν τα επιστημονικά συνεργεία στην περιοχή έτσι ώστε να δούμε που οφείλεται το φαινόμενο. Εάν δηλαδή οφείλεται σε μία μεγάλη κατολίσθηση ή σε κάποια τεκτονική διάρρηξη, κάποια τεκτονική γραμμή, κάποια ρευστοποίηση κλπ».
Τόνισε ότι στην περιοχή θα συνεχιστεί η παρακολούθηση και πως ιδιαίτερη σημασία έχει η παρατήρηση και των επόμενων μετρήσεων προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές παραμορφώσεις, μετά την καταγραφή από τα drones και τα συστήματα υψηλής ευκρίνειας.
Για ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά έκανε λόγο ο δήμαρχος Ηρακλείου. «Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη επιθεώρηση από το κλιμάκειο των μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, αυτή η επιθεώρηση περιέλαβε το νηπιαγωγείο που δεν διαπιστώθηκε πρόβλημα, την εκκλησία που δεν φαίνεται να έχει ζήτημα. Η παιδική χαρά κρίθηκε ότι είναι προτιμότερο να παραμείνει κλειστή» τόνισε ο κ. Καλοκαιρινός.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο