ΔΑΣ ξενοδοχοϋπάλληλων: "Οι ξενοδόχοι ζητούν τσάμπα 10ωρη εργασία"

Newsroom
Newsroom

Σκληρή ανακοίνωση για τη μη υπογραφή Σύμβασης Εργασίας.

"Για άλλη μια φορά η στάση των ξενοδόχων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τη νέα Τοπική Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι προκλητική. Επιμένουν με περίσσιο θράσος να απαιτούν 10ωρη εργασία, με τις 2 ώρες να είναι απλήρωτες", αναφέρει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου.

Υποστηρίζει πως "σα να μην έφταναν:

τα εκατομμύρια κέρδη που έβγαλαν οι ξενοδόχοι με αποκορύφωμα τα συνεχόμενα ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια,

τα κέρδη που βγήκαν στις πλάτες των εργαζομένων, όταν δουλεύουν 10ωρα και 12ωρα, 6 και 7 μέρες τη βδομάδα χωρίς ρεπό, με ή χωρίς συλλογική σύμβαση εργασίας,

οι μισθοί που είναι καθηλωμένοι στο πάτο τα τελευταία χρόνια των πρωτοφανών ρεκόρ,

η «ανάπτυξή» τους είτε στις «καλές» περιόδους, είτε σε περιόδους κρίσης, ακόμα και κατά την περίοδο της πανδημίας που «μπούκωσαν» στα έσοδα, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι ζούσαν και ζουν με ψίχουλα,

η καλύτερη σεζόν όλων των εποχών, το 2022, καλύτερη και από το 2019 με τα έσοδα των ξενοδόχων πανελλαδικά να φτάνουν τα 18 δις ευρώ, με την πληρότητα στο Ηράκλειο να ξεπερνάει το 95%,

ότι οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και πιο συγκεκριμένα πολλά από τα στελέχη του Δ.Σ. της Ένωσής τους μεταξύ αυτών, ΔΕΝ εφαρμόζουν καν τη συλλογική σύμβαση που οι ΙΔΙΟΙ έχουν υπογράψει!!!


Μάλιστα με μια ανεπίσημη δήλωση μας κάλεσαν «να μη βιαζόμαστε, η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει», όταν οι ίδιοι επί τέσσερεις συνεχείς συναντήσεις επιμένουν ανυποχώρητα στη 10ωρη εργασία, με τις 2 ώρες «δώρο» από τους εργαζόμενους.

Ενώ στην επίσημη ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων:

επικαλείται το «καλό κλίμα με τους εργαζόμενους» και αναφέρει ότι «παραδοσιακά στηρίζουμε τους εργαζόμενους». Μάλλον εννοούν τις καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει με μερίδα συνδικαλιστών στην πλειοψηφία του Δ.Σ. Ξενοδοχοϋπαλλήλων, που τους δίνει αέρα στα πανιά. Γιατί το «καλό κλίμα» αγνοείται μέσα στα ξενοδοχεία, όταν ο ξενοδοχοϋπάλληλος δουλεύει 12ωρο με ψίχουλα, ενώ τη «στήριξη» την είδαμε όταν τα χρόνια της μεγάλης ανάπτυξης, οι εργαζόμενοι παρέμειναν στα ίδια και χειρότερα.

ρίχνει «κροκοδείλια δάκρυα» για την «αύξηση του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους κόστους». Ξεχνάνε μάλλον οι ξενοδόχοι τα εκατομμύρια επιδοτήσεων που πήραν από το κράτος τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και πριν και μετά, για να πληρώσουν μισθούς, ασφαλιστικές εισφορές, για να συνεχίσουν χωρίς κανένα εμπόδιο τις φιλόδοξες επενδύσεις τους, όπως και έγινε.

επισημαίνει τη συνεχιζόμενη έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο. Κάνουν βέβαια ότι δε βλέπουν ότι η βασική αιτία είναι οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον τουρισμό με ευθύνη πρώτα και κύρια δική τους, αλλά και των κυβερνήσεων που τους έδωσαν «στο πιάτο» όλο νομοθετικό πλαίσιο για να εκμεταλλεύονται τους ξενοδοχοϋπάλληλους.


Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι το έχουμε ξαναδεί το έργο. Μόνο με την οργάνωση και τον αγώνα μας, μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους δουλειάς. Τώρα οι συνάδελφοι να συσπειρωθούν στο σωματείο, να συμμετέχουν στις συλλογικές διαδικασίες και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που είναι μονόδρομος.

Καλούμε το Δ.Σ. του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να ορίσει άμεσα γενική συνέλευση των μελών και κινητοποίηση για να γίνει υπόθεση και ευθύνη όλων των ξενοδοχοϋπαλλήλων η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης εργασίας στο ύψος των πραγματικών μας αναγκών. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη!"

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ