"Δε φταίει η εστίαση για τη διασπορά του κορωνοϊού"

"Δε φταίει η εστίαση για τη διασπορά του κορωνοϊού"

Τί είπε στο Livetalks ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός

Με πολύ αυστηρούς όρους φημολογείται ότι θα επιτραπεί η επαναλειτουργία της εστίασης. Και υπ' αυτές τις συνθήκες, ελάχιστοι επαγγελματίες θα μπουν στον κόπο και στα έξοδα να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Μερικοί, δε, έχουν κάνει στροφή στην εργασιακή - επιχειρηματική τους διαδρομή, αλλάζοντας ολότελα αντικείμενο απασχόλησης!

Το άσχημο κλίμα που επικρατεί (και) στο Ρέθυμνο ... μετέδωσε στο Livetalks ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Νομού Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός.

"Οι περισσότεροι συνάδελφοι μάς μεταφέρουν ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Φημολογείται ότι θα ανοίξει η εστίαση με πολύ αυστηρούς όρους, άρα μάλλον δε θα ανοίξει ποτέ". Του Άη Γιαννού, εκεί κατά τις 7 Γενάρη με το νέο έτος, και να δούμε!

"Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, ακόμα και αν μας ανοίξουν για λίγες ημέρες η πλειοψηφία δεν θα ανοίξει, γιατί το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Δεν θα υπάρχουν ρεβεγιόν, ούτε μουσική, άρα για λίγες ημέρες δεν αξίζει κανείς να ανοίξει. Οι προμήθειες είναι πολύ μεγάλες και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει τίποτα εορταστικό. Δεν είμαστε καθόλου αισιόδοξοι".

Σε οικονομικό επίπεδο, τα περιθώρια έχουν στενέψει. Χαρακτηρίζοντας την Επιστρεπτέα Προκαταβολή "ασπιρίνη στον τραυματία", ο κ. Κλαψινός τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει "ένα ΕΣΠΑ αμιγώς για την εστίαση". Το στοίχημα όταν με το καλό απελευθερωθεί η αγορά απ' τα δεσμά της πανδημίας είναι η επιβίωση των επιχειρηματιών κι ασφαλώς των εργαζομένων!

Δραματική είναι και η κατάσταση με τους επαγγελματίες της εστίασης που δουλεύουν εποχικά, ως επί το πλείστον τη θερινή τουριστική περίοδο. 

"Πολλοί δεν άνοιξαν το καλοκαίρι, γιατί δεν είχαν αντικείμενο. Ήδη δηλαδή κάποιοι είναι κλειστοί εδώ και 14 μήνες!" είπε ο κ. Κλαψινός, προσθέτοντας πως αρκετοί συνάδελφοί του "έχουν πουλήσει ήδη τα καταστήματά τους  και έχουν αλλάξει επάγγελμα"!

 

Στο δεύτερο αυτό lockdown, το πρώτο διάστημα στην πόλη του Ρεθύμνου κύλησε καλά, ωστόσο ακολούθησε μία "φθίνουσα πορεία και μάλιστα τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα" παρατηρεί ο ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής. "Δεν υπάρχουν χρήματα να παίρνεις απ εξω φαγητό. Ήδη σκέφτονται πολλοί (συνάδελφοι) να κλείσουν αυτή την εβδομάδα".

Ενώ δηλαδή υπήρχε μια νότα αισιοδοξίας τις πρώτες ημέρες, στην πορεία ο κόσμος άρχισε να κάνει... οικονομία. Αφήστε που στο Ρέθυμνο δεν βρίσκονται πλέον οι φοιτητές και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου, που όσο να' ναι στήριζαν σημαντικά την τοπική οικονομία.

Ο κ. Κλαψινός, κλείνοντας, εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι ο κλάδος της εστίασης... πλήρωσε - χωρίς να ευθύνεται απόλυτα- το "μάρμαρο" για την εκτόξευση των κρουσμάτων: "Αισθανόμαστε αδικημένοι. Εμείς τηρήσαμε τα μέτρα, υπήρχαν παραφωνίες αλλά όχι αμιγώς από την εστίαση. Θέλαμε να είναι αυστηροί οι έλεγχοι. Δυστυχώς αισθανόμαστε αδικημένοι σε αυτό το κομμάτι. Δεν φταίει η εστίαση για τη διασπορά του ιού".

klapsinos

 

 

Κεντρική φωτογραφία από pexels 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ