"Δεν έχουμε βρει ακόμη τρόπο να προβάλλουμε όλα τα ωραία πράγματα που γίνονται"

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Συζήτηση για το πώς θα συσχετίσουμε τον Πολιτισμό με τον Τουρισμό και την Ύπαιθρο - Αναβιώνει και φέτος, στην Αργυρούπολη, το έθιμο των Λαμπάδων της Μ.Παρασκευής

Το κατανυκτικό και εντυπωσιακό έθιμο των λαμπάδων του Επιταφίου θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά, όσοι βρεθούν το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. 

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των χρόνων και "κρατάει" πιθανότατα από όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα, είπε στο ΣΚΑΙ Κρήτης 92,1 ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Επιμορφωτικού Συλλόγου Αργυρούπολης, Γιάννης Δεληγιαννάκης, προσθέτοντας ότι "οι γυναίκες της περιοχής θα μαγειρέψουν και θα κεράσουν τους επισκέπτες τα "αλάδωτα" φαγητά της Μ.Παρασκευής, εκτελώντας παραδοσιακές συνταγές που μεταδίδονται από γενιά σε γενιά".

Την προηγούμενη ημέρα θα πραγματοποιηθεί μία ημερίδα - συζήτηση με θέμα το πως ο Τουρισμός μπορεί να εμπλακεί με την παράδοση και την Ύπαιθρο, με τον κ.Δεληγιαννάκη να υπογραμμίζει ότι η Παράδοσή μας μπορεί να αναδειχθεί σε ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα, κατά τα πρότυπα άλλων περιοχών όπως η Σικελία, που υλοποιώντας αντίστοιχα παραδοσιακά events, γεμίζουν με επισκέπτες για εβδομάδες.

"Μπορούμε να διαμορφώσουμε προϊόντα και υπηρεσίες ιδιαίτερα ανταγωνιστικά, ενσωματώνοντας το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τον Πολιτισμό" - τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι "όλα τα ωραία πράγματα που έχουμε δεν έχουμε βρει ακόμη τρόπο να τα προβάλλουμε".

Μεγάλη Πέμπτη 5 Απριλίου, στις 3:30 μ.μ. στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου στην πλατεία Αγίου Ιώαννη Αργυρούπολης:

Ανοικτή ημερίδα – συζήτηση με θέμα «Η παράδοση, εργαλείο ανάπτυξης στο Τουρισμό Υπαίθρου» με αφορμή τα ήθη, τα έθιμα και τους εορτασμούς για την Αγία και Μεγάλη εβδομάδα του Πάσχα, στο τόπο μας και την σύνδεση του τουρισμού με τη παράδοση και τα προϊόντα μας. Η συζήτηση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στην Αρχαία Λάππα, από την Αρχαιολόγο Γαβριλάκη Ειρήνη. Το θεματολόγιο και οι εισηγητές:

- «Οικοτουριστικό χωριό Έναγρον, μοντέλο ανάπτυξης προς μίμηση», Αναστασία Χατζηιώαννου, Project Manager στην EyeWide Digital Marketing, με ειδίκευση στο τομέα του τουρισμού.

- «Οι αξίες της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο προσέγγισης επισκεπτών, Mihaela Lica Butler.Βραβευμένη ταξιδιωτική συγγραφέας, ιδρύτρια και κύριος συνεργάτης στην εταιρεία Δημοσίων Σχέσεων «Pamil Visions Travel»

- «Συνδέοντας τα τοπικά προϊόντα με την τουριστική κατανάλωση»,  δρ Σταύρος Χατζημαρινάκης. Εκπρόσωπος του Εργαστήριου Ερευνών και Δορυφόρων Λογαριασμών Τουρισμού (ΕΡ.Ε.ΔΟ.ΛΟ.Τ.) του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών.

- «Βιωματικός τουρισμός στις αγροτικές περιοχές: Βιώσιμα τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν εκπλήξουν τον επισκέπτη και να ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες», Anula Galewska. Η Anula Galewska είναι ο υπεύθυνος επιχειρησιακής διεύθυνσης στην εταιρεία Urban adventures και συνιδρυτής του Travindy. της ειδησεογραφικής πύλης, για βιώσιμες τουριστικές ειδήσεις.

Μεγάλη Παρασκευή 6 Απριλίου στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη Αργυρούπολης, από τις 6:00 μμ

Οι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής

 Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν όταν η Αργυρούπολη δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα και δημοτικό φωτισμό. Οι ενορίτες - χωριανοί για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιτάφιου κατασκεύαζαν «λαμπάδες» (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους.

Κάθε "Λαμπάδα" μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των «λαμπάδων» αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν την Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι "λαμπάδες" προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στη πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που ταξιδεύει, όσους παρευρεθούν, πίσω στο χρόνο.

Η λέξη  νηστεία είναι σύνθετη και προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που είναι άλλος τρόπος του έσθω και του έδω και που σημαίνει τρώγω. Η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (και της Μεγάλης Εβδομάδας) είναι η αρχαιότερη και αυστηρότερη περίοδος νηστείας. Ξεκινά από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει με το Μεγάλο Σάββατο. Την Μεγάλη Παρασκευή νηστεύουμε και από το λάδι για να εκφράσουμε τη συμμετοχή μας στο βαρύ πένθος της ημέρας.

Μάλιστα, η χαμηλή κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης που χαρακτηρίζει την Κρητική Διατροφή, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως οι Κρητικοί ακολουθούσαν τις νηστείες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στις μέρες μας η τήρηση της νηστείας πέρα από τη συμβολή στην καλύτερη υγεία είναι  σημαντική, ως πολιτισμικό στοιχείο της τοπικής παράδοσης αλλά και της οικολογικής και περιβαλλοντικής ισορροπίας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ