Δεν έχουν μεγάλες διαφορές τα φράγματα τον Δεκέμβριο του 2022, σε σχέση με το 2021

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Τι δείχνουν οι δορυφορικές παρατηρήσεις που επεξεργάστηκαν επιστήμονες του ΙΤΕ.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Παρόλο που ο χειμώνας μόλις άρχισε να έρχεται στην Κρήτη και όλοι ανησυχούν πως η έλλειψη βροχοπτώσεων θα επιφέρει σωρεία προβλημάτων, οι δορυφορικές παρατηρήσεις που προέρχονται από την Planet για τους μήνες Δεκέμβριος 2021 – Δεκέμβριος 2022 έχουν… άλλη άποψη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εικόνες που επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Εφαρμογών σε Αστικό και Φυσικό Περιβάλλον (http://rslab.gr) του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του ΙΤΕ, συγκριτικά, τον Δεκέμβριο του 2021 φαίνεται πως τα φράγματα Μπραμιανών, Αποσελέμη και Φανερωμένης είχαν λιγότερο νερό σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2022.

φράγματα
Φράγμα Μπραμιανών

Οι επιστήμονες τονίζουν πως συστηματική παρακολούθηση των φραγμάτων σε συνδυασμό με μετρήσεις και αναλυτικά βυθομετρικά δεδομένα μπορούν να δώσουν ακριβείς υπολογισμούς για τον όγκο των νερών σε κάθε περίπτωση.

φράγμα Αποσελέμη
Φράγμα Αποσελέμη

Το εργαστήριο Τηλεπισκόπησης του ΙΥΜ/ΙΤΕ έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να παρέχει υψηλής συχνότητας και ανάλυσης δεδομένα για την συνεχή εκτίμηση του όγκου των νερών στα ζωτικής σημασίας φράγματα.

φράγματα
Φράγμα Φανερωμένης

Επιπρόσθετα, με την χρήση υπερφασματικών αισθητήρων σε drones, μπορεί να προβεί σε εκτίμηση της ποιότητάς των υδάτινων σωμάτων υπολογίζοντας παραμέτρους όπως η θολερότητα, οι συγκεντρώσεις χλωροφύλλης καθώς και ο έγκαιρός εντοπισμός άνθιση φυτοπλαγκτού κυανοβακτηρίων (algae bloom).

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ