Διαμαρτυρία για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των σχολείων

Διαμαρτυρία για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής των σχολείων

Αύριο Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης

Σε παράσταση διαμαρτυρίας κατέρχονται, αύριο Τρίτη 25 Αυγούστου, και ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΔΟΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθούν να κωφεύουν στα δίκαια αιτήματα τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονιών σχετικά με το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Αναλώνονται σε επικοινωνιακές, αντιφατικές σε ορισμένες περιπτώσεις, δηλώσεις αντί να πάρουν ουσιαστικά μέτρα ώστε τα σχολεία να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο χρόνος που κερδήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, με μεγάλες θυσίες από τους εργαζόμενους, δυστυχώς, δεν αξιοποιήθηκε για να σχεδιαστεί με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις η νέα σχολική χρονιά. Οι συγκεκριμένες προτάσεις των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών πετάχθηκαν «στον κάλαθο των αχρήστων».

Η δήλωση του Υπ. Εσωτερικών ότι με την έναρξη του διδακτικού έτους θα δοθούν μάσκες σε κάθε εκπαιδευτικό και μαθητή (και αυτό μετά την επίμονη παρέμβαση της Δ.Ο.Ε. και τη γενικότερη αντίδραση) δεν απαλλάσσει συνολικά την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες σε έλλειψη προσωπικού, χώρων, χρηματοδότησης, απαραίτητου υγειονομικού υλικού, κ.α. Επιπλέον, τραγική είναι η επιμονή της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, να υπεραμύνονται των επιλογών τους και να μη μειώνουν τον αριθμό παιδιών ανά τμήμα αλλά να τον αυξάνουν(!). Γι’ αυτό και συνεχίζουν να αναμασούν την ατομική ευθύνη εκπαιδευτικών – μαθητών – γονιών, για να μπορούν να κρύβουν τις δικές τους.

Ταυτόχρονα, ο πολυδιαφημιζόμενος «καλός» και «έγκαιρος» προγραμματισμός της νέας σχολικής χρονιάς από το Υπουργείο Παιδείας αποδείχτηκε φούσκα αφού πέρα από τη υλοποίηση του νόμου Γαβρόγλου, που καταδικάστηκε από την πλειοψηφία του κλάδου,  προστέθηκε και ο εμπαιγμός χιλιάδων αναπληρωτών (το σίριαλ με το αν στην Α΄ φάση  θα υπάρχει Παράλληλη και ΖΕΠ, τι θα γίνει με τους χιλιάδες αποκλεισμένους λόγω παραβόλου και λαθών στο σύστημα, τι θα γίνει με τις προσλήψεις σε ειδικότητες και δομές αλλά και τα χιλιάδες κενά που θα μείνουν ακάλυπτα).

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ν. Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» και «Φαιστός», στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΔΟΕ, αντιδρούν απέναντι στην ανάλγητη κυβερνητική πολιτική και καλούν όλους τους συναδέλφους να δώσουν  μαζική, μαχητική απάντηση στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 25 Αυγούστου και ώρα 11:00 π.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Διεκδικούμε:

*  Μείωση αριθμού μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές. Μαζικούς – μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου (ν.4589/19) . Κατάργηση του νόμου Κεραμέως (ν.4692/20).

*  Εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες.

*  Αυξημένες προσλήψεις αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

*  Κανένας συνάδελφος απολυμένος, κανένας εκτός πινάκων.

*  Ίσα δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών. Πλήρη 9μηνη άδεια ανατροφής σε νεοδιόριστους και αναπληρωτές.

*  Αυξημένη χρηματοδότηση για κάλυψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας πχ μάσκες, αντισηπτικά κλπ)

*  Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.

*  Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid-19.

*  Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης (τροπολογία, Π.Ν.Π., κλπ) που επιτρέπει κάμερες στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων.


Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ενώσεως Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης

"Λίγες μόνο μέρες μένουν μέχρι να επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις και τα αναπάντητα ερωτήματα για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε μια περίοδο νέας έξαρσης της πανδημίας είναι πολλά για να εντείνουν την αγωνία μας. Πρόκειται για την έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς με δυσκολίες και αυξημένες απαιτήσεις, καθώς θα πρέπει να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών μας αλλά και να καλύψει όλα τα κενά που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο έτος. 

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργείου περιορίστηκαν στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά σε μια σειρά από ζητήματα που είναι κρίσιμα για το άνοιγμα των σχολείων όπως η αναγκαία μείωση των μαθητών ανά τμήμα ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι των αποστάσεων, οι προσλήψεις των εκπαιδευτικών ώστε να μην ξεκινήσει η νέα χρονιά με κενά, η εξασφάλιση του απαιτούμενου αριθμού καθαριστριών στα σχολεία, η απαραίτητη γενναία χρηματοδότηση για τη σχολική στέγη.

Στην πραγματικότητα, κι ανεξάρτητα από τις επιμέρους εξαγγελίες, η κυβέρνηση ρίχνει για άλλη μια φορά όλο το βάρος στην «ατομική ευθύνη», δηλαδή στις πλάτες εκπαιδευτικών και μαθητών, για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους την ίδια στιγμή που  δεν παρουσίασε κανένα σχέδιο όλο το προηγούμενο διάστημα για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται ώστε η εκπαιδευτική κοινότητα να λειτουργήσει με ασφάλεια.

Το γονεϊκό κίνημα οφείλει να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που θα προκύψουν με το άνοιγμα της σχολικής χρονιάς.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουν:

  • Όλες οι σχολικές μονάδες να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (π.χ. αλκοολούχα διαλύματα), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία. Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
  • Ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε τους 2 μήνες κλειστών σχολείων. Να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά από την 1η του Σεπτέμβρη. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
  • Κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και online μετάδοση των μαθημάτων.
  • Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφάλειας. 
  • Νομοθετική ρύθμιση  για τη μείωση  των μαθητών ανά  Τμήμα.
  • Εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού λεωφορείων και σχολικών τροχονόμων, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση του κάθε μαθητή από και προς το σχολείο.
  • Κατάλληλοι και επαρκείς χώροι για την υλοποίηση της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής. Παράλληλα να σχεδιαστεί πλάνο ανέγερσης σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτιρίων με όλες στις προδιαγραφές που απαιτεί η νηπιακή ηλικία. 
  • Μαζικά  επαναλαμβανόμενα  τεστ  στα  σχολεία με  ευθύνη  του Κράτους.
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε  κάθε  σχολείο. Ενίσχυση  των Μονάδων  Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε  Δήμο  και  διασύνδεση  τους με  τα σχολεία.
  • Παρεμβάσεις για δωρεάν και ουσιαστική δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών με αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία για όλα τα παιδιά". 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ