Διεθνές Συνέδριο για τα οφέλη των οικοσυστημάτων στον άνθρωπο

Newsroom
Newsroom

Τα οφέλη των οικοσυστημάτων στον άνθρωπο, στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου που διεξάγεται στο Ηράκλειο (10-14 Οκτωβρίου 2022)

Στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 10 έως τις 14 Οκτωβρίου 2022, και για πρώτη φορά στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο με τίτλο «Οικοσυστημικές υπηρεσίες για την ενδυνάμωση των ανθρώπων και των κοινωνιών σε περιόδους κρίσεων».

Οι οικοσυστημικές υπηρεσίες, τα οφέλη που έχει ο άνθρωπος από τα οικοσυστήματα –υλικά και μη-, είναι το αντικείμενο του συνεδρίου στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αλλά και μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

Οι τελευταίες σύνθετες παγκόσμιες κρίσεις -ανθρωπιστικές, στρατιωτικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και βέβαια αυτή της πανδημίας- υπογραμμίζουν τόσο τις δυνατότητες, όσο και τους περιορισμούς ατόμων και κοινωνιών σε σχέση με προώθηση της κοινωνικής και οικολογικής ανθεκτικότητας και την προσαρμογή στις αλλαγές. Είναι, επομένως, καιρός να ενισχυθεί η συμπερίληψη των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνίας των πολιτών στο ευρύ πεδίο των οικοσυστημικών υπηρεσιών.

Στόχος αυτής της, τέταρτης στη σειρά, ευρωπαϊκής διάσκεψης της Σύμπραξης για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (Ecosystem Services Partnership) είναι να δοθεί έμφαση στους διαφορετικούς τρόπους συμμετοχής των κοινωνικών ομάδων (π.χ. τοπικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λήψης αποφάσεων, ΜΚΟ, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, φοιτητές, επιχειρήσεις) στην επιστήμη, την πολιτική και την πρακτική των οικοσυστημικών υπηρεσιών. Εκτός από ερευνητές, ειδικούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, επιδιώκεται η συμμετοχή του ευρέως κοινού, των κοινοτήτων ακτιβιστών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες καλούνται να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Το πενθήμερο Συνέδριο διοργανώνουν η Σύμπραξη για τις Οικοσυστημικές Υπηρεσίες (ESP), το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, με την υποστήριξη του έργου LIFE-IP 4 NATURA, της Περιφέρειας Κρήτης και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Πώς η φύση στηρίζει τη ζωή, την υγεία και την ευημερία μας; Δείτε εδώ το ενημερωτικό έντυπο για τις οικοσυστημικές υπηρεσίες

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ