Δικαίωση για τους φοιτητές Γεωπονίας σε 13 τμήματα, μεταξύ αυτών και του ΕΛΜΕΠΑ

Newsroom
Newsroom

Έρχεται εντός της ημέρας τροπολογία που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των τμημάτων Γεωπονίας σε πρώην ΤΕΙ που «πανεπιστημιοποιήθηκαν» το 2018

Οι κινητοποιήσεις φοιτητών και καθηγητών σε 13 τμήματα Γεωπονίας σε 7 πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, είχαν λάβει μεγάλες διαστάσεις το τελευταίο δεκαήμερο, με τελευταία και πιο σημαντική κίνηση, τη μαζική παραίτηση των καθηγητών στο τμήμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα. Όπως όλα δείχνουν, οι προτάσεις τους εισακούστηκαν. 

Έτσι, δύο σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει η τροποποιημένη διάταξη, που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στο άρθρο 126 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο «Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ».

Το άρθρο αυτό αφορά στα αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτών των σχολών, οι οποίες μετασχηματίσθηκαν σε Πανεπιστήμια το 2018 και 2019.

Πλέον, τα βασικά αιτήματα φοιτητών και καθηγητών, ικανοποιούνται με τη συγκεκριμένη τροποποιημένη διάταξη.

Καταρχάς, το αίτημα για ονομαστικοποίηση και των 13 τμημάτων Γεωπονίας, γίνεται δεκτό, και πια, τα τμήματα δεν περιγράφονται με τρόπο γενικό σε μια υποπαράγραφο, κάτω από τα ήδη θεσπισμένα δηλαδή επαγγελματικά δικαιώματα των «παραδοσιακών» τμημάτων Γεωπονίας στα Α.Ε.Ι (Αθήνας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο κ.τ.λ) 

Το ότι τα τμήματα περιγράφονται ένα προς ένα ονομαστικά, κατοχυρώνει εφάπαξ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.


Η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί είναι η εξής: πιστοποίηση των σχολών από την ΕΘΑΕΕ. (Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης).

Εντός δύο μηνών, πρέπει να έρθει η γνωμοδότηση του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας), η οποία όμως δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Κοντολογίς, σε δύο μήνες από τώρα θα έρθει η τελική ΚΥΑ, της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων
Το θέμα, που απασχολεί έντονα φοιτητές και καθηγητές σε πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα, από την Κρήτη μέχρι τα Ιωάννινα ανέδειξε πριν από δύο ημέρες η «Κ».

Η αφετηρία του προβλήματος

O λόγος που οι απόφοιτοι των εν λόγω τμημάτων Γεωπονίας, σε πανεπιστήμια στην Ελλάδα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Πελοποννήσου, Ελληνικό Μεσογειακό, Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας), δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, πηγαίνει πίσω στο 2018, όταν και όλα τα τμήματα Γεωπονίας σε Τ.Ε.Ι, αναβαθμίστηκαν μέσα σε δύο χρόνια σε ΑΕΙ, με νέο πρόγραμμα σπουδών.
Έτσι, προέκυψαν 13 τμήματα πενταετούς φοίτησης, σύμφωνα με τις διατάξεις των Νόμων 4559/2018 (Α’ 142), 4589/2019 (Α’13) και 4610/2019 (Α’70). Αυτό που δεν έχει ωστόσο ρυθμιστεί μέχρι σήμερα, είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των αποφοίτων. Έτσι, οι ίδιοι δεν έχουν ως τώρα πρόσβαση στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε διαγωνισμούς του δημοσίου αλλά και στην αγορά εργασίας του κλάδου τους συνολικά.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Χρήστου Δημητριάδη, ο οποίος το 2018 έκανε χρήση μιας διάταξης, σύμφωνα με την οποία οι αριστούχοι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ Γεωπονίας, που εκείνη τη χρονιά μετασχηματίστηκαν σε ΑΕΙ, με έναν ακόμα χρόνο φοίτησης θα μπορούσαν να έχουν πια στα χέρια τους πτυχίο ανώτατου ιδρύματος.

Όταν, ο ίδιος απευθύνθηκε στο τέλος των σπουδών του στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εκδώσει την απαραίτητη άδεια για ένα κατάστημα που ήθελε να ανοίξει με φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρους, έπεσε -όπως είπε στην «Καθημερινή»- πάνω σε τοίχο. «Όλοι μού απαντούσαν πως το συγκεκριμένο πτυχίο, δεν “δίνει” επαγγελματικά δικαιώματα», μάς είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι τελικά αναγκάστηκε να ανοίξει ένα κατάστημα λιανικής, το οποίο εμπορεύεται τροφές για ζώα αλλά και όσα γεωργικά προϊόντα επιτρέπονται σε κάποιον που δεν διαθέτει αναγνωρισμένο πτυχίο γεωπονίας. 

Σε ερώτηση της «Κ» γιατί δεν κατοχυρώθηκαν αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα τμήματα, ο Αναστάσιος Τσίνας, πρόεδρος του εν λόγω τμήματος, ανέφερε στην «Κ» πως συχνά οι σχολές ξεκινούν τη λειτουργία τους καταρτίζοντας προγράμματα σπουδών, προσλαμβάνοντας έπειτα το προσωπικό και στη συνέχεια έρχεται προοδευτικά και η ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι σχολές αυτές ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2019, άρα ήταν στην αρμοδιότητα της τωρινής κυβέρνησης να λύσει το θέμα. Ωστόσο, η θέση της κυβέρνησης είναι ότι το θέμα θα έπρεπε να είχε ρυθμιστεί τότε. 

Καθώς η πρώτη μαζική έξοδος φοιτητών από τα παραπάνω τμήματα αναμένεται την επόμενη χρονιά, το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μπήκε εμφατικά τις τελευταίες ημέρες στη δημόσια συζήτηση. Οι έντονες διαμαρτυρίες φοιτητών και καθηγητών, οδήγησαν στο να συμπεριληφθεί, πριν από λίγες ημέρες, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό-ΔΗΜΗΤΡΑ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το άρθρο 126, το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει το πρόβλημα. Όμως, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θεώρησαν πως η τροπολογία δεν λύνει το πρόβλημα επί της ουσίας, ούτε και έδινε μια σαφή απάντηση στο πότε θα έρθουν αυτές οι αλλαγές.


Τώρα τα βασικά αιτήματα, να συγκεκριμενοποιηθούν δηλαδή οι σχολές οι απόφοιτοι των οποίων αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα και να δοθεί το χρονικό πλαίσιο που θα γίνει αυτό, καθώς και να μην είναι δεσμευτικές οι γνωμοδοτήσεις ΕΘΑΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, λύνεται με τη σημερινή τροποποιημένη τροπολογία.

Σε επικοινωνία που είχε η «Κ» με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο, για το θέμα, ο ίδιος δήλωσε τα εξής: «Με την τροπολογία που φέρνουμε στη Βουλή βάζουμε τέλος στην ομηρία των φοιτητών των τμημάτων Γεωπονίας της χώρας που δημιούργησε η προχειρότητα και η ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Κατοχυρώνουμε και διασφαλίζουμε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους με μια ρύθμιση θετικότερη των αιτημάτων και των προσδοκιών των σπουδαστών».

 

Σ.Βαρδάκης: «Να δοθεί η δυνατότητα στους απόφοιτους του Τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ να εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ»

Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση για την ένταξη του Τμήματος Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) στα τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ, προχώρησε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, καταθέτοντας Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, το ομόφωνο ψήφισμα του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ. Την Αναφορά συνυπογράφουν οι βουλευτές Ηρακλείου, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, Λασιθίου, Μανόλης Θραψανιώτης, Ρεθύμνης, Ανδρέας Ξανθός, Χανίων, Παύλος Πολάκης.

Όπως επισημαίνεται στο κείμενο του ψηφίσματος, οι απόφοιτοι του τμήματος στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου, που θα έπρεπε να τους παρέχονται από τη συντεταγμένη Πολιτεία, δημιουργώντας μείζονα θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων και κοινωνικών αποκλεισμών, αλλά και κατ’ επέκταση σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους ίδιους.

Επιπλέον, το ΓΕΩΤΕΕ, με σχετικό έγγραφο, έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του, ώστε να συμπεριληφθεί το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ και ασκούν το επάγγελμα του Γεωπόνου, ενώ επισημαίνει την ανάγκη επιτάχυνσης και ολοκλήρωσης των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων, δεδομένου ότι έχει ήδη γίνει δέκτης αιτήσεων εγγραφής σε αυτό ως Μελών των Πτυχιούχων των Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν μεταγενέστερα της υπάρχουσας σχετικής νομοθεσίας.

Για τους λόγους αυτούς το Συμβούλιο Διοίκησης του ΕΛΜΕΠΑ ζητά την άμεση, χωρίς περαιτέρω προϋποθέσεις, ένταξη του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στα Τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ, ώστε οι απόφοιτοι του Τμήματος να αποκτούν τα πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα που προβλέπει το Π.Δ. 344/2000.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τους αρμόδιους Υπουργούς να εξετάσουν το ψήφισμα και να τους ενημερώσουν για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβούν.   

Στο μεταξύ, σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλλης, τονίζει:

"Επιβεβαιώνεται ότι τα νέα τμήματα, και η περίφημη «αναβάθμιση»  πανεπιστημιοποιηση είναι κενό γράμμα, στο βαθμό που δεν παρθούν μέτρα για την ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών ,των προγραμμάτων, συγγραμμάτων, για τους απόφοιτους των προϋπαρχόντων ιδρυμάτων,  για την κατάργηση  των πολλών επιπέδων  της νοσηλευτικής σχολής ,του εξοπλισμού των εργαστηρίων, της ανάπτυξης υποδομών, πρόσληψης διδασκόντων κλπ Υπάρχει το τρανταχτό παράδειγμα των αποφοίτων των παλιών ΤΕΙ που ουσιαστικά αποτελούν μια νεα γενιά αδιαβάθμητου  επιπέδου εκπαίδευσης που για να αναβαθμίσουν  το πτυχίο τους απαιτείται να δώσουν κατατακτήριες 

Είναι παράλογο να υπάρχουν πτυχία χωρίς να κατοχυρώνουν αυτά τα δικαιώματα, αφού σκοπός των σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου είναι να προετοιμάζουν με τα ανάλογα εφόδια, γνώσεις που απαιτούνται ανά αντικείμενο, για να εργαστούν οι απόφοιτοι σε τομείς που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση, δηλαδή η φοίτηση στο πανεπιστήμιο είναι επαγγελματική, επιστημονικού επιπέδου εκπαίδευση.

Γίνεται ακόμα πιο παράλογο γιατί δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία των σχολών μας αυτοί που τα έφτιαξαν! Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε το πρόβλημα ως κυβέρνηση 1,5 χρόνο μετά τις πανεπιστημιοποιήσεις, η δε ΝΔ πάνω από 3 χρόνια. Αλληλοκατηγορούνται για προχειρότητα. Το πρόβλημα δεν είναι «η προχειρότητα» αλλά η έλλειψη πολιτικής βούλησης και από τους δυο (και το αποδεικνύουν τα πεπραγμένα τους) για να λυθεί το πολύ σοβαρό θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων μας.

Την ίδια στιγμή, στο άψε-σβήσε προχώρησαν άλλες «αναγνωρίσεις» πτυχίων με βάση τις προτεραιότητες τους.

Πώς πρόλαβαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ να αναγνωρίσουν τα πτυχία των κολεγίων, φέρνοντας και οι δυο στη θητεία τους ρυθμίσεις που επιταχύνουν και αυτοματοποιούν πλήρως, την ισοτίμηση των πτυχίων των κολεγίων με αυτά των ΑΕΙ;

Πώς πρόλαβαν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, να αναγνωρίσουν τα πτυχία των ξενόγλωσσων προγραμμάτων σπουδών με δίδακτρα στα ελληνικά ΑΕΙ, φτιάχνοντας και οι δυο στη θητεία τους το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο που επέτρεψε την ίδρυση τους;

Για να μην είναι τα πτυχία «κορνίζα» χρειαζεται σύγκρουση με το σύνολο της πολιτικής των κυβερνήσεων, γιατί αρκεί η εξασφάλιση του αυτονόητου δικαιώματος να ξέρουμε που μπορούμε θεωρητικά να εργαστούμε με το πτυχίο μας. Χρειαζεται  εξασφαλίζεται ότι θα εργαστει  πάνω σε αυτό που σπουδάσε και θα έχει σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα. Όσο κριτήριο για το αν θα προσφέρουμε με τις γνώσεις και τις ικανότητες που κοπιάσαμε για να αποκτήσουμε, παραμένει το κέρδος των λίγων κι όχι οι πραγματικές ανάγκες των πολλών, τόσο περισσότερο θα αντιμετωπίζουμε πετσοκομμένη γνώση, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο της εκπαίδευσης, θα ψάχνουμε προσόντα για να «επικαιροποιούμαστε» ως εργαζόμενοι με βάση τις πρόσκαιρες ανάγκες της αγοράς, θα απομακρύνεται όλο και περισσότερο η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με μόνο εφόδιο το πτυχίο μας".

 

Δείτε επίσης:

10 +1 μέρες υπό κατάληψη το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ