Δήμος Ηρακλείου: Έρχεται εξειδικευμένος εξοπλισμός πολιτικής προστασίας

Για αντιμετώπιση κινδύνων σε περιβάλλον εκτός γραφείου

Υπεγράφη χθες, Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021 η σύμβαση για την «Προμήθεια ειδικού εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας για αντιμετώπιση κινδύνων σε περιβάλλον εκτός γραφείου του Δήμου Ηρακλείου». Τη σύμβαση υπέγραψε ο Αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργος Σισαμάκης με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρίας,  παρουσία του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Μαρίνου Πατακού. Το έργο συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό  Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) στο πλαίσιο του  ΕΠ «Κρήτη  2014-2020» (Άξονας προτεραιότητας: Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του  περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής  στην Κρήτη). Το τελικό ποσό της σύμβασης  είναι 98.952,00 ευρώ .

Πρόκειται για την  ανάπτυξη λογισμικού και την προμήθεια εξειδικευμένου εξοπλισμού μη επανδρωμένων σκαφών για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.  Η  πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί θα βοηθήσει σε καταστάσεις κρίσεων λόγω καταστροφών μέσω της αποτελεσματικής χρήσης των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών. Στόχος είναι η δημιουργία ολοκληρωμένης λύσης, για την υποστήριξη των εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας σε έκτακτα γεγονότα και καταστάσεις κρίσεων. 

Έτσι στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Ηρακλείου θα προμηθευτεί – μεταξύ άλλων-  tablet και drone προκειμένου να συμβάλλουν στην προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών. 

Συγκεντρωτικά, τα προς προμήθεια είδη και υπηρεσίες είναι:

  1. Λογισμικό Διαχείρισης Δεδομένων και συμβάντων καθώς και του Σχεδίου Ξενοκράτης
  2. Εισαγωγή και επικαιροποίηση στο υπάρχον σύστημα όλων των ψηφιακών δεδομένων που διαθέτει ο Δήμος από το πρόγραμμα ΦΥΚΗΣΑΠ. επικαιροποίηση δεδομένων ΦΥΚΗΣΑΠ
  3. Λογισμικό για Δυναμική καταγραφή Δεδομένων, υπαίθρου (π.χ. γεωαναφερόμενες φωτογραφίες, ψηφιοποίηση περιοχών μη πρόσβασης).
  4. Μη επανδρωμένο αερομοντέλο συνοδευόμενο από λογισμικά σχεδιασμού πτήσης και παραγωγής χαρτογραφικών δεδομένων καθώς και τα παρελκόμενα.
  5. Τετρακόπτερο καθώς και τα παρελκόμενα.
  6. Εκπαίδευση 2 χειριστών για την απόκτηση άδειας χειριστή 
  • Πρόγραμμα θεωρητικής & πρακτικής εκπαίδευσης σε πιστοποιημένο & αναγνωρισμένο από την Υ.Π.Α. εκπαιδευτικό κέντρο χειριστών ΣμηΕΑ, για δύο άτομα, σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο 
  • Πρόγραμμα εκπαίδευσης για τις κατηγορίες UAS Pilot A,B στις ικανότητες επί αεροπλάνου και multirotor. 
  • Οικονομική τακτοποίηση όλων των παράβολων που σχετίζονται με τις εξετάσεις της ΥΠΑ και την έκδοση άδειας χειριστή.
  1. Πέντε (5) tablet για τη καταγραφή των δεδομένων υπαίθρου και την διαχείριση

των πτητικών μέσων.

Όπως επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σισαμάκης «με τη σύμβαση αυτή θα αποκτήσουμε μία πλατφόρμα με όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς  έτσι ώστε και να ενημερώνονται σωστά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και να υπάρχει μία κοινή επιχειρησιακή εικόνα. Η πληροφορία θα είναι ελεύθερη και σε πραγματικό χρόνο για όλους, πολίτες και υπηρεσίες, με στόχο το συντονισμό και την προστασία του κοινωνικού συνόλου». 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρίνος Πατακός  από την πλευρά του υπογράμμισε ότι  «η εφαρμογή θα δίνει σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς μια κοινή επιχειρησιακή εικόνα καθώς και τα εργαλεία για την συνεργατική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, των υποδομών και του εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των φορέων που εμπλέκονται  στη διαχείριση της κρίσης μετά από μία καταστροφή είναι μεγάλος, το ίδιο και ο όγκος των δεδομένων ο οποίος πρέπει να προωθηθεί και να είναι προσβάσιμος από φορείς και πολίτες».




Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ