Δωρεάν εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Πολιτική Προστασία και στον Εθελοντισμό

Newsroom
Newsroom

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει 4 θεματικές

Ο οργανισμός CCI στο πλαίσιο του έργου EM-CITY υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα EM CITY TRAINING.

Η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει 4 θεματικές:
1. Εισαγωγικά: Εισαγωγή στο έργο, θεωρητικό υπόβαθρο, στερεότυπα
2. Πολιτική Προστασία: ιεραρχία και αλυσίδα διοίκησης (τοπική και εθνική), γλωσσάρι για την έκτακτη ανάγκη και την πολιτική προστασία, δυνητικός κίνδυνος στην τοπική περιοχή, κύκλος καταστροφής, πώς να συμπεριφερόμαστε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
3. Εθελοντισμός: αρχή των εθελοντών, όρια, εντολή και προσδοκίες, οργάνωση και δυναμική της κοινότητας, μίμηση, τι μπορεί να συμβεί στους ανθρώπους κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης (PTSD, ψυχολογία έκτακτης ανάγκης), διαδραστική γέφυρα μέσα στην κοινότητά μου.
4. Διαπολιτισμική επικοινωνία: πολιτισμός και γλώσσα, ταυτότητα μιας κοινότητας, επικοινωνία μέσα στον πολιτισμό και μεταξύ των πολιτισμών, στερεότυπα, διαπραγμάτευση.

Όλη η Ευρώπη αντιμετωπίζει ζητήματα έκτακτης ανάγκης τα τελευταία χρόνια. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιάζει στη δέσμευση νέων και ηλικιωμένων, οικογενειών, πολιτισμικά και γλωσσικά διαφορετικών κοινοτήτων (CALD) και του γενικού πληθυσμού να προετοιμαστούν να χειριστούν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.


Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν νέοι έως 30 ετών.  Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο 15θήμερο του Οκτωβρίου. Θα διαρκέσει συνολικά 20 ώρες και θα διεξαχθεί σε 3 απογεύματα & 1 πρωινό Σαββάτου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfCYxcITLhYXk9hzJ1o4LJBnlY_1OsCLjYwXbTSj7wzo5MsTQ/viewform

 


Σχετικά με το έργο

Το EM-CITY, είναι ένα έργο που εγκρίθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος χρηματοδότησης ERASMUS PLUS (KA220-YOU-συνεργασίες στο Youth Call 2021 Γύρος 1, KA220-YOU-EBD9E129).

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από 4 εταίρους από 4 διαφορετικές χώρες: Τουρκία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο. Το έργο στοχεύει στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης μεταξύ των διαφόρων ομάδων τοπικών κοινοτήτων, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Οι στόχοι του σχεδίου EM-CITY είναι οι εξής:
 - Προώθηση των διαδραστικών διαδικασιών μεταξύ των τοπικών αρχών, των φορέων πολιτικής προστασίας, των νέων, των βασικών εκπροσώπων της κοινότητας και άλλων προσώπων που μπορούν να είναι χρήσιμα κατά τη διάρκεια των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης ·
 - Προώθηση του ρόλου των νέων ως «διαδραστικών γεφυρών» μεταξύ των φορέων πολιτικής προστασίας, των τοπικών αρχών, των κοινοτήτων που δεν ανήκουν στην κοινότητα CALD και CALD, των ομάδων πολιτών και άλλων βασικών παραγόντων στην τοπική περιοχή ·
 - Προώθηση της συμμετοχής των πολιτών, της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, των αξιών της πολιτικής προστασίας, των δεξιοτήτων διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης για τους νέους στις τοπικές κοινότητες ·
 - Προώθηση της ευαισθητοποίησης των ενδιαφερόμενων μερών σε θέματα επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης (με τη συμμετοχή τόσο της κοινότητας CALD όσο και ατόμων που δεν ανήκουν στην κοινότητα CALD), των φορέων πολιτικής προστασίας, των τοπικών αρχών) και της τοπικής κοινότητας.

Οι δραστηριότητες του έργου θα ξεκινήσουν με τη χαρτογράφηση, κατανόηση (και μελλοντικά σχέδια) της δυναμικής των ομάδων και των αλληλεπιδράσεων στην τοπική περιοχή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στα πλαίσια εθνογραφικής έρευνας. Με βάση τα ανωτέρω, θα αναπτυχθεί ένα σύνολο καλών πρακτικών, υποδείξεων και προτάσεων για την «προώθηση διαδραστικών διαδικασιών μεταξύ διαφορετικών ομάδων κοινοτήτων κατά τη διάρκεια καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, με την ενεργό συμμετοχή εθελοντών από τη νεολαία».

Μια εκπαιδευτική δραστηριότητα για εθελοντές νέους, ηλικίας 18-30 ετών, θα οργανωθεί σε κάθε χώρα του έργου, με στόχο την παροχή βελτιωμένων γνώσεων και δεξιοτήτων, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες πιθανών μελλοντικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (σχεδιάζουμε να εκπαιδεύσουμε περίπου 25 άτομα για κάθε περιοχή). Η εκπαιδευτική εμπειρία θα συμβάλει επίσης στην οριστικοποίηση της δικτυακής πύλης EMCITY, ενός ψηφιακού εργαλείου ανοικτής πρόσβασης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια περιόδων έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των επειγόντων περιστατικών και να προσεγγιστούν οι κοινότητες CALD και μη-CALD.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος θα περιλαμβάνουν επίσης μια διεθνή εκπαιδευτική δραστηριότητα μάθησης που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο και θα δώσει την ευκαιρία σε 20 νέους να βελτιώσουν τις δεξιότητες ομαδικής εργασίας τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Επιπλέον, θα υλοποιήσουμε 2 συνέδρια: το πρώτο στην Τουρκία ως «Ημέρα Ευαισθητοποίησης Έκτακτης Ανάγκης με τα Ενδιαφερόμενα Μέρη» και το δεύτερο στην Ελλάδα ως Τελικό Συνέδριο του έργου EM-CITY «Διεθνές Συνέδριο για τη Διαχείριση Έκτακτης Ανάγκης, την Πολιτική Προστασία και τις Κοινότητες CALD».

 

 

Φωτογραφία από Alexander Fox | PlaNet Fox από το Pixabay

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ