ΚΡΗΤΗ
Δράσεις ενεργού πολίτη από το Λύκειο Καστελίου: «Γέφυρες ζωής και γνώσης – Ιστορίες να ακουστούν»
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας
Το Λύκειο Καστελλίου, στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη», υλοποίησε μια καινοτόμα εκπαιδευτική πρωτοβουλία με τίτλο: «Γέφυρες ζωής και γνώσης – Ιστορίες να ακουστούν».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας:
«Την παιδαγωγική ευθύνη της δράσης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί:
• Αρχάβλη Ελένη (Α’ τάξη),
• Καραγιώργη Ελένη (Β’ τάξη)
• Ψυλλάκη Κατερίνα (Γ’ τάξη).
Η εκπαιδευτική αυτή προσέγγιση εστιάζει στην ενίσχυση της διαγενεακής επικοινωνίας, συνδέοντας τους/τις μαθητές/τριες με τη σοφία και τις εμπειρίες της τρίτης ηλικίας. Η μαθητική ομάδα «Η Μηχανή του Χρόνου», μέσα από διαλόγους και συναντήσεις με ηλικιωμένα μέλη της τοπικής κοινότητας, κατέγραψε προσωπικές αφηγήσεις ζωής, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια ενσυναίσθησης, κοινωνικής ευαισθησίας και ενεργού πολιτειότητας.
Η δράση περιλάμβανε:
• Επισκέψεις σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων, όπως το Γηροκομείο, με στόχο τη συναισθηματική ενδυνάμωση των φιλοξενουμένων μέσα από την παρουσία και την ενεργό συμμετοχή των μαθητών.
• Ανταλλαγή βιωμάτων και ιστοριών ζωής, επικεντρωμένη στην εξέλιξη της οικογένειας, του σχολείου, των σχέσεων και των αξιών από γενιά σε γενιά.
• Συμμετοχή στον 2Ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Οπτικοακουστικής Δημιουργίας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων «Chania Film Festival», με την παραγωγή του έργου: «Γέφυρες ζωής και γνώσης: Νιάτα που ρωτούν και νιάτα που θυμούνται», στο οποίο αποτυπώνονται συνεντεύξεις μαθητών με άτομα της τρίτης ηλικίας.
Η συμμετοχή των μαθητών/τριών σε αυτή τη δράση αποτέλεσε πολύτιμη ευκαιρία μάθησης και προσωπικής ανάπτυξης, εντάσσοντας την παιδεία στην καρδιά της κοινωνικής πράξης. Μέσα από τέτοιες «γέφυρες» μεταξύ γενεών, ενισχύεται η κοινωνική συνοχή, περιορίζεται η απομόνωση των ηλικιωμένων και διαφυλάσσεται η πολιτισμική μας κληρονομιά.
Το Λύκειο Καστελλίου και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας συγχαίρουν θερμά όλους τους/τις συμμετέχοντες/ουσες για την ευαισθησία, τη δημιουργικότητα και την ουσιαστική συμβολή τους στην προώθηση της ενεργού πολιτειότητας».
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
