Δύο αθώοι και πέντε έξω για το «μπίρι-μπίρι» του έγκλειστου Ανωγειανού

Ευαγγελία Καρεκλάκη
Ευαγγελία Καρεκλάκη

Όλοι αθώοι για την εγκληματική οργάνωση, τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Με απόφαση αθώωσης σε δύο περιπτώσεις και με ποινές φυλάκισης που κυμάνθηκαν από 4 έως 5 έτη, αναγνώριση ελαφρυντικών και αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση αποχώρησαν από την αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης οι επτά βασικοί κατηγορούμενοι στην υπόθεση με τον 46χρονο Ανωγειανό, ο οποίος  είχε πιαστεί με το κινητό στο χέρι μέσα στο κελί του, στις φυλακές Χανίων, μετά από αστυνομική έφοδο, τον Οκτώβριο του 2022. Του αποδίδονταν  ότι μέσα από τη φυλακή καθοδηγούσε συγκατηγορούμενους του για την καλλιέργεια χασισοφυτειών, την συγκομιδή και τη διακίνηση των ναρκωτικών.

Και οι επτά κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν βαρύτατες κατηγορίες όπως εγκληματική οργάνωση και διακεκριμένη μορφή διακίνησης ναρκωτικών. Οι  πέντε εξ αυτών, ο 46χρονος έγκλειστος των φυλακών, ένας αδερφός του, 38 ετών, και τρεις ακόμα κρητικοί, 33, 56 και 57 ετών, οι δύο πρώτοι ξαδέρφια μεταξύ τους, με καταγωγή από περιοχές του Μυλοποτάμου, είχαν προφυλακιστεί. Τη βασική ομάδα συμπλήρωναν  ένας 24χρονος και ένας 61χρονος, στους οποίους αποδίδονταν αρκετές «πάσες».

Το δικαστήριο κήρυξε αθώους τον 38χρονο αδερφό του 46χρονου εγκλείστου καθώς και τον 57χρονο. Αθώωσε τους άλλους πέντε κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση, ενώ μετέτρεψε την κατηγορία της διακεκριμένης μορφής σε απλή διακίνηση. Επιπλέον αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και δύο, περί σύννομου πρότερου έντιμου βίου και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη.

Στη  δικογραφία περιλαμβάνονταν αρκετοί ακόμα κατηγορούμενοι για απλή διακίνηση, όμως η κατηγορία μετατράπηκε σε προμήθεια ναρκωτικών για αποκλειστική χρήση και οι ποινές ήταν αναπόφευκτα μικρές με τριετή αναστολή.

Η αστυνομική έφοδος στις φυλακές Χανίων έγινε τον Οκτώβριο του 2022. Ο 46χρονος Ανωγειανός είχε προφυλακιστεί τον Ιούνιο, λίγους μήνες νωρίτερα, για άλλη υπόθεση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί όμως αντί να τον αφήσουν στην …ησυχία του, κινήθηκαν πονηρά και «καλωδίωσαν» το τηλέφωνο του, το οποίο πληροφορήθηκαν ότι χρησιμοποιεί μέσα στη φυλακή.
Αστυνομικές πηγές ανέφεραν τότε ότι ο 46χρονος  μιλούσε ημερησίως πέντε έως δέκα φορές από το κινητό του τηλέφωνο (μία παλιά συσκευή), εκτιμούσαν όμως ότι  πολλές συνομιλίες  γίνονταν από το κινητό άλλου κρατουμένου  μέσω διαδικτυακών εφαρμογών για λόγους ασφαλείας.

Ανήμερα  της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης  στο Μυλοπόταμο, το τηλέφωνο του, όπως περιγράφεται, πήρε …φωτιά. Μαθεύτηκαν τα νέα μέχρι τις φυλακές και εκείνος φέρεται να αγωνιούσε να μάθει ποιοι είχαν τεθεί στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών. Όλες οι κλήσεις έγιναν, όπως περιγράφεται  μετά τις 12 το μεσημέρι και ενώ είχε «κλείσει» η φυλακή και  οι κρατούμενοι βρίσκονταν  στα κελιά τους.

Ο χρόνος των κλήσεων ήταν κομβικός για την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Από την στιγμή που οι κλήσεις έγιναν μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν σαφές ότι το κινητό τηλέφωνο βρισκόταν στο κελί του 46χρονου και όχι σε κάποιο άλλο χώρο.

Κατά την Αστυνομία, το περιεχόμενο των επισυνδέσεων ήταν αποκαλυπτικό.  «Κάνετε γερά-γερά γιατί είναι πολλά τα οζά και  πρέπει να φεύγουν, να αδειάζουμε…Σφάξτε τα οζά» φέρεται να έλεγε. Αστυνομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το «σφάξιμο» ήταν συνθηματικό για το μάζεμα των δενδρυλλίων, ενώ σχολιάζουν ότι Σεπτέμβριο-Οκτώβριο είναι μήνες τοκετών για τα αιγοπρόβατα και συνήθως δεν σφάζουν οι βοσκοί, όχι πάντως στους ρυθμούς που περιγράφονται.  

Εκτός από τις οδηγίες για τη «δουλειά», ο 46χρονος φέρεται να συμβούλευε συγκατηγορούμενους του να προσέχουν για να μην πάθουν τα ίδια με εκείνον. Ο ίδιος πάντως επέμεινε ότι μιλούσε για πρόβατα.

Τον 46χρονο έγκλειστο, τον 38χρονο αδερφό του που κηρύχθηκε αθώος  και τον 33χρονο συγκατηγορούμενο τους εκπροσωπούσε ο δικηγόρος κ. Διονύσης Βέρρας. Στην υπεράσπιση του 33χρονου ήταν και ο δικηγόρος κ. Σπύρος Βρέντζος. Την υπεράσπιση του 57χρονου που επίσης αθωώθηκε, είχε ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης. Τον 56χρονο υπερασπίζονταν οι συνήγοροι Γιάννης Καραϊσκάκης και Βαγγέλης Μουνδριανάκης, τον 24χρονο υπερασπιζόταν ο δικηγόρος κ. Λευτέρης Κάρτσωνας, ενώ είχε ακόμα την υπεράσπιση του 61χρονου μαζί με τον δικηγόρο κ. Ευτύχη Αλυγιζάκη.

Φωτογραφία αρχείου από Τατιάνα Μπόλαρη via Eurokinissi

Διαβάστε επίσης:

ΕΛ.ΑΣ: Μέσα από τις φυλακές Χανίων έκανε κουμάντο ο 44χρονος Ανωγειανός

«Μιλούσε για πρόβατα, όχι για χασισοφυτείες» επιμένει ο 45χρονος Ανωγειανός

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ