E-Learning σε Πανεπιστήμιο Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ... λόγω κορωνοϊού

Προσαρμόζονται τα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στα νέα δεδομένα

Ως ένα “πολύ σημαντικό βήμα”, μια “πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για το μέλλον”, βλέπει τη διδασκαλία με τη μορφή τηλεδιάσκεψης, που έχουν ξεκινήσει και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο πρύτανης κ. Παναγιώτης Τσακαλίδης.

Ήδη το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, καθώς επίσης και των Παιδαγωγικών, προσαρμόστηκαν στις ανάγκες, υιοθετώντας την νέα τεχνολογική λογική για να συνεχίσουν απρόσκοπτα την λειτουργία τους και να μην παρουσιαστεί ο κίνδυνος απώλειας του εξαμήνου.

Κάθε αρχή και δύσκολη, βεβαίως: Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκανε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο κ. Τσακαλίδης, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες η διδασκαλία με τη μορφή τηλεδιάσκεψης θα γίνεται στο σύνολο των τμημάτων του Ιδρύματος.

Ο ίδιος πάντως εμφανίζεται αισιόδοξος, ότι “θα τα καταφέρουμε!”.

Με τις παραδόσεις και τα σεμινάρια φαίνεται πως βρέθηκε... άκρη. Με τα εργαστήρια όμως τι γίνεται;

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης περιμένει να λάβει απαντήσεις από την σημερινή σύνοδο των Πρυτάνεων, που θα γίνει (πώς αλλιώς; ) με τη μορφή τηλεδιάσκεψης.

“Πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε εκεί μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με εντατικό τρόπο να καλύψουμε το κενό και σε αυτά τα μαθήματα, Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσλάβουμε επιπλέον προσωπικό” είναι η άποψη που διατύπωσε ο κ. Τσακαλίδης στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Η επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συζητηθεί στην αυριανή (εξ αποστάσεως, μέσω τηλεδιάσκεψης) Σύγκλητο.

Έπειτα από το κρούσμα που εμφανίστηκε, έγινε και γίνεται απολύμανση σε όλο το campus του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου, η οποία ολοκληρώνεται αύριο. Ακόμη, καταρτίστηκε πλάνο με προσωπικό ασφαλείας σε όλες τις Υπηρεσίες, ώστε η διοικητική λειτουργία να επανέλθει σε σημαντικό βαθμό.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση

"Το τελευταίο διάστημα βιώνουμε, ως κοινωνία, μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση λόγω της πανδημίας του SARS-CoV-2. Το Πανεπιστήμιό μας έχει αναστείλει την εκπαιδευτική του λειτουργία με φυσική παρουσία, ενώ λειτουργεί από σήμερα, Τρίτη 17.3, με προσωπικό ασφαλείας και τηλεργασία. Είναι πιθανό, όμως, η έκτακτη αυτή κατάσταση να συνεχιστεί για αρκετό χρονικό διάστημα, πέραν της 24.3.20.

Η Πρυτανεία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθεί το Πανεπιστήμιό μας σε αυτές τις έκτακτες, πρωτόγνωρες συνθήκες, με στόχο αφενός την ασφάλεια των φοιτητών και των εργαζομένων του Πανεπιστημίου, αλλά και την, κατά το δυνατό, συνέχιση των μαθημάτων και ολοκλήρωση του εξαμήνου (βλ. επισυναπτόμενη σχετική εγκύκλιο του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Β. Διγαλάκη για την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα).

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσαμε σήμερα, ως Πρυτανικό Συμβούλιο, τη συνέχιση των μαθημάτων (προπτυχιακών και μεταπτυχιακών) του εαρινού εξαμήνου με τηλε-διδασκαλία μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eclass με τους εξής τρόπους:

  1. Με ασύγχρονο τρόπο: Με την ανάρτηση σημειώσεων και άλλου εκπαιδευτικού υλικού και με παράλληλη αξιοποίηση εργαλείων επικοινωνίας (chat, wall, forum) και αξιολόγησης (ασκήσεις, εργασίες) που διαθέτει η πλατφόρμα.
  2. Με σύγχρονο τρόπο: Με ζωντανές μεταδόσεις των διαλέξεων μέσα από τις αίθουσες που διαθέτουν κάμερα και με παράλληλη χρήση εργαλείων επικοινωνίας του eclass για υποβολή ερωτήσεων από τους φοιτητές που παρακολουθούν τη διάλεξη από μακριά.
  3. Με το «εργαλείο» της τηλε-συνεργασίας του eclass, το οποίο ενδείκνυται για μαθήματα με λίγους εγγεγραμμένους φοιτητές (<30).

Στο τέλος του εξαμήνου θα γίνει πιστοποίηση της διδασκαλίας των μαθημάτων με τα στατιστικά εργαλεία της πλατφόρμας που αποδεικνύουν τη χρήση που έγινε.

Από την απόφαση αυτή, δύναται να εξαιρεθούν εργαστηριακά -κυρίως- μαθήματα, τα οποία λόγω του χαρακτήρα τους, και μετά από τεκμηρίωση, δεν μπορούν να διδαχθούν εξ αποστάσεως.

Αναλυτικές οδηγίες για την ασύγχρονη ή / και τη σύγχρονη διδασκαλία μέσω της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του eclass θα δοθούν σε email που θα ακολουθήσει μέχρι αύριο 18.3 στις 10:00 πμ από την επιτροπή που ασχολείται με την εφαρμογή της απόφασης αυτής, η οποία αποτελείται από τους Αντιπρυτάνεις Ε. Δρακάκη και Ν. Παπαδογιάννη, τους καθηγητές Θ. Μαλάμο και Κ. Βασιλάκη, καθώς και τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πληροφορικής και Βιβλιοθήκης Μ. Παναγιωτάκη.

Θέλουμε να τονίσουμε, για άλλη μια φορά, ότι πρόκειται για μια έκτακτη, πρωτόγνωρη κατάσταση στην οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε ως Πανεπιστήμιο, προς όφελος των φοιτητών μας και της κοινωνίας.

Ας ελπίσουμε ότι, σύντομα, θα επιστρέψουμε σε κανονικές συνθήκες.

Εκ της Πρυτανείας

Δείτε την απόφαση του Υπουργείου ΕΔΩ 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ