Εφιαλτική νύχτα στην Ιεράπετρα: Σε καρότσες και σκηνές υπό βροχή 611 μετανάστες – Ανάμεσά τους έγκυες και μωρά

Κραυγή αγωνίας από Δήμο, φορείς και Λιμενικό- «Δεν έχουμε τις υποδομές να αντέξουμε» - Τι λένε στο Cretalive αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης

Εξακόσιοι έντεκα άνθρωποι, που ξεκίνησαν από τη βόρεια Αφρική ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο στην Ευρώπη, πέρασαν τη νύχτα στην ΑΓΡΕΞ της Ιεράπετρας, εκτεθειμένοι στη βροχή και σε συνθήκες που δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Ανάμεσά τους γυναίκες, έγκυες και μωρά, άνθρωποι που χρειάζονται προστασία και αξιοπρεπείς συνθήκες φιλοξενίας, αλλά βρίσκονται σε έναν χώρο που, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι, δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τόσων ανθρώπων.

Η εικόνα παραμένει δραματική, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Δήμου Ιεράπετρας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και των εθελοντών, που προσπαθούν να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες. Κάθε διαθέσιμο μέσο επιστρατεύεται, κάθε δυνατότητα αξιοποιείται, όμως οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δυνατότητες που υπάρχουν.

Στην προσπάθεια να περιοριστεί η ταλαιπωρία των ανθρώπων, ιδιώτης διέθεσε έως και τέσσερις καρότσες, ενώ η Περιφέρεια προμήθευσε τέσσερις επιπλέον σκηνές, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στις 20. Παρεμβάσεις που προσφέρουν μια μικρή ανακούφιση, χωρίς ωστόσο να μπορούν να δώσουν ουσιαστική λύση σε ένα πρόβλημα που διογκώνεται καθημερινά.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική», τονίζει στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Ιεράπετρας, Γιώργος Κουγιουμουτζάκης, περιγράφοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο Δήμος στην προσπάθειά του να διαχειριστεί τις συνεχείς αφίξεις.

Και ενώ εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν στην ΑΓΡΕΞ, οι αφίξεις δεν σταματούν. Το πρωί της Τετάρτης, μία ακόμη λέμβος με 44 ανθρώπους έφτασε στην παραλία του Στομίου, προσθέτοντας νέες ανάγκες σε μια ήδη ασφυκτική κατάσταση.

Στις 11 το πρωί έχουν προγραμματιστεί να αναχωρήσουν δύο λεωφορεία με προορισμό τα Χανιά και άλλα δύο το μεσημέρι. Συνολικά, περίπου 200 άνθρωποι αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στα Χανιά, σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης. Η απομάκρυνση μέρους των φιλοξενούμενων αναμένεται να δώσει προσωρινή ανάσα, δεν αρκεί όμως για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όσο οι νέες αφίξεις συνεχίζονται.

Image
metanastes_ierapetra_radio_lasithi
Photo Credits: @radiolasithi.gr

«Η ΑΓΡΕΞ δεν είναι κατάλληλος χώρος, αλλά δεν υπάρχει άλλος χώρος. Δεν έχουμε τις υποδομές να αντέξουμε τέτοια μεταναστευτική πίεση», σημειώνει ο κ. Κουγιουμουτζάκης, απευθύνοντας έκκληση προς το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς για άμεση βοήθεια.

«Ας μας υποδείξουν τι πρέπει να κάνουμε», είναι το μήνυμα του αντιδημάρχου, που περιγράφει έναν Δήμο ο οποίος καλείται να διαχειριστεί μια κατάσταση πολύ μεγαλύτερη από τις δυνατότητές του.

Πίσω από τους αριθμούς, ωστόσο, βρίσκονται 611 άνθρωποι που πέρασαν μια δύσκολη νύχτα, ανάμεσά τους βρέφη και έγκυες γυναίκες, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και στην αβεβαιότητα. Οι προσπάθειες των τοπικών αρχών, των εθελοντών και των οργανώσεων είναι σημαντικές, αλλά δεν μπορούν από μόνες τους να υποκαταστήσουν την ανάγκη για οργανωμένη και άμεση κρατική παρέμβαση.

Η Ιεράπετρα ζητά βοήθεια, οι αφίξεις συνεχίζονται και ο χρόνος πιέζει. Γιατί, πέρα από τη διαχείριση μιας αυξανόμενης μεταναστευτικής πίεσης, το ζητούμενο είναι να διασφαλιστούν στοιχειώδεις συνθήκες προστασίας και αξιοπρέπειας για κάθε άνθρωπο που φτάνει στην περιοχή.

Image
metanastes_ierapetra_ert
Photo Credits: @ertnews.gr

Στέλιος Βοργιάς: «Χρόνια προτείνουμε λύσεις χωρίς αποτέλεσμα»

Ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Στέλιος Βοργιάς, επισημαίνει ότι η Περιφέρεια Κρήτης ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στο αίτημα του Δήμου Ιεράπετρας, αποστέλλοντας 20 σκηνές για την προσωρινή φιλοξενία των ανθρώπων. Όπως τόνισε, για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά το Υπουργείο Μετανάστευσης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια έχει προτείνει εδώ και χρόνια λύσεις, όπως η αξιοποίηση ανενεργών στρατοπέδων, χωρίς μέχρι σήμερα αποτέλεσμα και χωρίς ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες.

«Κραυγή» αγωνίας και από τους λιμενικούς

«Στον τοίχο» βάζει την Πολιτεία η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση για την εγκατάλειψη του νησιού μπροστά στο ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κύμα. Με ένα οργισμένο δελτίο τύπου, οι λιμενικοί καταγγέλλουν ότι έχουν αφεθεί μόνοι τους σε μια πρωτοφανή κρίση, όπου η υπερεργασία και το φιλότιμο βαφτίζονται «λύσεις», την ώρα που οι ακτές της Κρήτης και περιοχές όπως η Ιεράπετρα βρίσκονται σε απόλυτη οριακή κατάσταση χωρίς υποδομές και προσωπικό.

Σε ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει: Το μεταναστευτικό στην Κρήτη δεν είναι πλέον μια έκτακτη κατάσταση. Είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που απαιτεί άμεσες αποφάσεις και ουσιαστικές λύσεις από την Πολιτεία.  Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές για τις λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης!  Οι επαναλαμβανόμενες και διαδοχικές μεταναστευτικές ροές ασκούν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, τόσο το τελευταίο διάστημα όσο και συνολικά τα τελευταία τρία χρόνια. Οι αφίξεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, και η πραγματικότητα αυτή δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίζεται ως κάτι προσωρινό.  Τα περιστατικά είναι αισθητά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ παρατηρείται η άφιξη μικρότερων σκαφών που μεταφέρουν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων στις ακτές της νότιας Κρήτης. Ιδιαίτερα αυξημένη πίεση καταγράφεται φέτος στο νότιο τμήμα του Νομού Ηρακλείου, ενώ το τελευταίο 48ωρο η περιοχή της Ιεράπετρας βρέθηκε αντιμέτωπη με πρωτοφανή αριθμό αφίξεων, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας και διαχείρισης.   Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι υπηρεσίες μας λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό στελεχών, οι ανάγκες φύλαξης αυξάνονται και οι υπόλοιπες υπηρεσιακές υποχρεώσεις συνεχίζουν να υφίστανται κανονικά.   Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη κατά τη θερινή περίοδο, όταν η τουριστική κίνηση και η αυξημένη δραστηριότητα στα λιμάνια της Κρήτης επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη πιεσμένο προσωπικό.   Η επιχειρησιακή πίεση στα πληρώματα των σκαφών δεν μπορεί να αγνοείται!   Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των πλωτών μέσων μας. Οι συνάδελφοι καλούνται να ανταποκριθούν σε αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις, χωρίς την αντίστοιχη ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα.   Την ώρα που σε άλλες λιμενικές αρχές υπάρχουν, σύμφωνα με τα δεδομένα που αντιμετωπίζουμε, περισσότερα πληρώματα και δυνατότητες ενίσχυσης από άλλες περιοχές της χώρας με πλωτά μέσα, οι υπηρεσίες της Κρήτης καλούνται να διαχειριστούν ένα ολοένα και μεγαλύτερο βάρος με περιορισμένες δυνατότητες.   Δεν μπορεί να υπάρχουν αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις χωρίς την ανάλογη στελέχωση. Δεν μπορεί η αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών να στηρίζεται διαρκώς στην υπερεργασία και την αυταπάρνηση των ίδιων ανθρώπων.   Οι συνάδελφοί μας υπερβάλλουν καθημερινά εαυτόν. Έχουν αποδείξει έμπρακτα το αίσθημα καθήκοντος και τον επαγγελματισμό τους. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς ουσιαστική υποστήριξη.   

Απαιτούμε: Άμεσες συγκεκριμένες λύσεις 

Ως Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης, ζητάμε:   

  • Άμεση ενίσχυση των λιμενικών υπηρεσιών της Κρήτης με πρόσθετο προσωπικό, ανάλογα με τις πραγματικές επιχειρησιακές ανάγκες.
  • Ενίσχυση των πληρωμάτων των πλωτών μέσων, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα στις αυξημένες απαιτήσεις.   
  • Διάθεση πρόσθετων πλωτών μέσων και επιχειρησιακών πόρων, όπου απαιτείται, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.   
  • Άμεσο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των αυξημένων αφίξεων, με τις απαραίτητες υποδομές και την κατάλληλη υποστήριξη των υπηρεσιών και των στελεχών.  

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από την αυτονόητη και δίκαιη αντιμετώπιση των αναγκών της Κρήτης, αντίστοιχη με την ενίσχυση που δόθηκε τα προηγούμενα χρόνια στις υπηρεσίες του Ανατολικού Αιγαίου, όταν οι μεταναστευτικές πιέσεις το απαίτησαν.   Η Κρήτη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιοχή δεύτερης προτεραιότητας.   Η προστασία της ανθρώπινης ζωής, η ασφάλεια των πολιτών και η εύρυθμη λειτουργία των λιμενικών υπηρεσιών απαιτούν επαρκές προσωπικό, κατάλληλα μέσα και έμπρακτη στήριξη από την Πολιτεία.   Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις. Δεν αρκούν οι διαβεβαιώσεις. Χρειάζονται αποφάσεις και συγκεκριμένες ενέργειες πριν οι ήδη αυξημένες απαιτήσεις οδηγήσουν τις υπηρεσίες μας σε ακόμη μεγαλύτερη επιχειρησιακή πίεση.   Το φιλότιμο των λιμενικών δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για την υποστελέχωση.   Οι συνάδελφοι μας βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή. Η Πολιτεία οφείλει τώρα να σταθεί έμπρακτα δίπλα τους.  Η ΚΡΗΤΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΡΑ!   ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ».   

Image
metanastes_ierapetra_radio_lasithi
Photo Credits: @radiolasithi.gr

«Κ. Σπυριδάκη: «Η Ιεράπετρα δεν είναι αποθήκη ψυχών»

Την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης για την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα απαιτεί με νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Κατερίνα Σπυριδάκη, καταθέτοντας προς τους Υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη Αναφορά στην οποία αποτυπώνεται η δραματική κατάσταση που επικρατεί στην Ιεράπετρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.
Οι εικόνες που εκτυλίχθηκαν το βράδυ της 13ης Οκτωβρίου δεν προσβάλλουν μόνο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Εκθέτουν ανεπανόρθωτα μια Κυβέρνηση που είχε ενημερωθεί, είχε προειδοποιηθεί και παρ' όλα αυτά δεν φρόντισε να αποτρέψει όσα συνέβησαν.
Περίπου 760 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε έναν χώρο χωρίς τις αναγκαίες υποδομές. Εκατόν πενήντα άνθρωποι βρέθηκαν ξυπόλυτοι μέσα στην καταιγίδα, χωρίς επαρκή προστασία. Δέκα έγκυες γυναίκες και είκοσι μικρά παιδιά χρειάστηκαν την παρέμβαση εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να εξασφαλίσουν προσωρινό καταφύγιο. Και την ίδια ώρα, ένας ολόκληρος Δήμος έπρεπε να απομακρύνει απορριμματοφόρα και δημοτικά οχήματα από υπόστεγο, προκειμένου να προστατεύσει ανθρώπους από τη βροχή.
«Αλήθεια, αυτή είναι η οργανωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού από την Κυβέρνηση; Να αδειάζουμε υπόστεγα απορριμματοφόρων για να στεγάσουμε ανθρώπους; Να αναζητούμε την τελευταία στιγμή λεωφορεία; Να περιμένουμε από τους εθελοντές να καλύψουν την απουσία του κράτους;Και όλα αυτά ενώ ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας εκπέμπει δημόσια SOS, δηλώνοντας ότι «δεν αντέχουμε άλλο», ενώ λιμενικοί, αστυνομικοί, δημοτικοί υπάλληλοι και εθελοντές έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους», δηλώνει χαρακτηριστικά η Βουλευτής Λασιθίου στην Αναφορά της.
Η Κατερίνα Σπυριδάκη υπογραμμίζει ότι η σημερινή κατάσταση δεν προέκυψε ξαφνικά ούτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία ο αιφνιδιασμός.
«Εδώ και μήνες, μέσα από διαδοχικές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις, έχουμε αναδείξει τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές, την εξάντληση των στελεχών του Λιμενικού, την ακαταλληλότητα των χώρων προσωρινής φιλοξενίας και την ανάγκη ενός σταθερού μηχανισμού μεταφοράς και αποσυμφόρησης.Μόλις πριν από λίγες ημέρες, το ζήτημα της υποστελέχωσης του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας συζητήθηκε εκ νέου στη Βουλή. Η κυβερνητική απάντηση περιορίστηκε στην ανακοίνωση πέντε αποσπασμένων λιμενοφυλάκων, με μηνιαίες αποσπάσεις.Πέντε αποσπάσεις, την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι φτάνουν στις ακτές μας. Πρόχειρες μεταφορές, την ώρα που οι αφίξεις ξεπερνούν τις αναχωρήσεις. Και μια Κυβέρνηση που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια διαρκή κρίση σαν να πρόκειται για ένα περιστατικό της ημέρας».
Με την Αναφορά της, η Βουλευτής απαιτεί την άμεση αποσυμφόρηση της ΑΓΡΕΞ, την εξασφάλιση σταθερού μηχανισμού μεταφοράς, τη μόνιμη ενίσχυση του Λιμεναρχείου και της Αστυνομίας, την προστασία της υγείας και της αξιοπρέπειας των φιλοξενούμενων και την ανάληψη της ευθύνης από την κεντρική διοίκηση, με συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο.
«Δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία. Καμία.Η Κυβέρνηση γνώριζε. Είχαμε προειδοποιήσει. Είχαμε καταθέσει Ερωτήσεις, είχαμε συζητήσει Επίκαιρες στη Βουλή, είχαμε ζητήσει συγκεκριμένες λύσεις. Και τι έκανε η Κυβέρνηση; Συνέχισε να κωφεύει.
Και φτάσαμε να βλέπουμε ανθρώπους ξυπόλυτους μέσα στην καταιγίδα. Έγκυες γυναίκες και μικρά παιδιά να αναζητούν καταφύγιο. Έναν Δήμο να αδειάζει υπόστεγα απορριμματοφόρων για να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές.
Πόσο ακόμη πρέπει να εξευτελιστεί η έννοια της κρατικής ευθύνης για να κινητοποιηθεί επιτέλους η Κυβέρνηση;
Αν ένα Υπουργείο δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε την έγκαιρη μεταφορά αυτών των ανθρώπων, αν μια Κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε τους ίδιους τους εργαζόμενους που καλούνται να διαχειριστούν την κρίση, τότε ποιος ακριβώς κυβερνά;
Η Ιεράπετρα δεν είναι αποθήκη ψυχών. Δεν είναι ένας τόπος στον οποίο η Κυβέρνηση μπορεί να μεταφέρει τις ευθύνες της και να αποστρέφει το βλέμμα.
Απαιτούμε λύσεις τώρα. Όχι αύριο. Όχι μετά την επόμενη κακοκαιρία. Όχι μετά την επόμενη μαζική άφιξη.
Γιατί πλέον δεν μιλάμε για έλλειψη προειδοποίησης. Μιλάμε για μια Κυβέρνηση που γνώριζε και δεν έπραξε όσα όφειλε. Και γι' αυτό έχει ακέραιη την πολιτική ευθύνη», δήλωσε κλείνοντας η Βουλευτής Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη.

Image
metanastes_ierapetra_radio_lasithi
Photo Credits: @radiolasithi.gr

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου: «Πρωτόγνωρη κατάσταση»

«Μια πρωτόγνωρη κατάσταση βιώνει τις τελευταίες ημέρες η Ιεράπετρα, καθώς οι συνεχείς και αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν δημιουργήσει συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης πίεσης στην περιοχή» επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων νομού Λασιθίου και συνεχίζει: «Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη νότια Κρήτη αυξάνεται διαρκώς, με τις τελευταίες αφίξεις να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο μια ήδη δύσκολη κατάσταση. Οι εικόνες που καταγράφονται στην Ιεράπετρα αποτυπώνουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το μέγεθος του προβλήματος και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που καλούνται να διαχειριστούν τόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όσο και η τοπική κοινωνία.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει, μέσα από προηγούμενες ανακοινώσεις και παρεμβάσεις της, για τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στην περιοχή της Ιεράπετρας και για την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας και ουσιαστικού σχεδιασμού από την Πολιτεία.

Σήμερα, η κατάσταση αναδεικνύει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι το ζήτημα έχει λάβει διαστάσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά σε τοπικό επίπεδο. Οι αστυνομικές υπηρεσίες και οι υπόλοιποι τοπικοί φορείς καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα ιδιαίτερα αυξημένο βάρος, την ώρα που οι αφίξεις συνεχίζονται και οι ανάγκες διαχείρισης πολλαπλασιάζονται.

Η Ιεράπετρα και συνολικά το Λασίθι δεν μπορούν να σηκώνουν μόνα τους το βάρος μιας τέτοιας κατάστασης. Η τοπική κοινωνία και οι υπηρεσίες που καλούνται να διαχειριστούν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους.

Η Ένωσή μας καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς να παρέμβουν άμεσα, να αναλάβουν τον αναγκαίο συντονισμό και να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την αποσυμφόρηση της περιοχής.

Οι προειδοποιήσεις μας για την εξέλιξη του φαινομένου έχουν διατυπωθεί εγκαίρως. Οι σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνουν την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Η κατάσταση στην Ιεράπετρα απαιτεί άμεση κινητοποίηση. Η τοπική κοινωνία και οι υπηρεσίες δεν μπορούν να επωμίζονται επ’ αόριστον ένα βάρος που απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό, συντονισμό και άμεση παρέμβαση της Πολιτείας».
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση