Εφιαλτικό σενάριο: Νερό από το φράγμα Αποσελέμη μόνο μία φορά την εβδομάδα

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Αυτό θα ισχύσει από τον Μάρτιο του 2024, εφόσον δεν πέσουν οι πολυπόθητες βροχές

Κι ενώ βρισκόμαστε ήδη στην «καρδιά» του χειμώνα ο καιρός εξακολουθεί να είναι φθινοπωρινός με τα βουνά να παραμένουν σχεδόν χωρίς καθόλου χιόνια και τα σύννεφα, που εμφανίζονται, πότε πότε να μην δίνουν τις πολυπόθητες ισχυρές βροχοπτώσεις.

Χειμερινά αξεσουάρ όπως μπότες, μάλλινα ρούχα και ομπρέλες μένουν καταχωνιασμένα βαθιά μέσα στις ντουλάπες αφού οι καιρικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να τα χρησιμοποιήσουμε. Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ και εκδικείται τον άνθρωπο με άγριο και βίαιο τρόπο.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο το φράγμα Αποσελέμη βρίσκεται μόλις στο 12% της πληρότητας του με 3.116.000 κυβικά μέτρα νερού να απομένουν μέσα (από τη συνολική χωρητικότητα 25,3 εκατ.), τα οποία επαρκούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2024.

«Συνεχίζεται κανονικά η υδροδότηση αλλά με μικρότερη παροχή. Ωστόσο μετά τις αρχές Μαρτίου θα αρχίσουμε τη συντηρητική λειτουργία του φράγματος, που σημαίνει ότι θα δίνεται παροχή νερού μόνο μία ημέρα την εβδομάδα» αναφέρει στο Cretalive ο Ευάγγελος Μαμαγάκης Διευθυντής Διαχείρισης Συγκοινωνιακών και Υδραυλικών Έργων ΟΑΚ.

Αυτό το εφιαλτικό σενάριο σημαίνει ότι θα γίνεται υδροδότηση με περίπου 15.000 κ.μ. νερού ημερησίως, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την υδροδότηση των τριών δήμων (Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου) που παίρνουν νερό από το φράγμα Αποσελέμη. «Αν συνεχιστεί αυτός ο άνυδρος χειμώνας το καλοκαίρι θα είναι πολύ δύσκολο» σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης.

Στην αντίπερα όχθη η πληρότητα στο φράγμα Ποταμών, στο Ρέθυμνο, είναι στο 93% με  20.200.000 κυβικά μέτρα νερού (από τα 22,5 εκατ. συνολικής πληρότητας). Το εν λόγω φράγμα αρδεύει όλο τον κάμπο του Ρεθύμνου και υδρεύει ένα μέρος της πόλης του Ρεθύμνου.

Η λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου, στο Οροπέδιο Λασιθίου, έχει 1.750.000 κυβικά μέτρα νερού με την πληρότητα να βρίσκεται στο 75%. Πληρότητα.

Το φράγμα Βαλσαμιώτη, στην Αγυιά Χανίων, είναι κλειστό λόγω επισκευών που εκτελούνται.

Σε ότι αφορά το φράγμα Φανερωμένης, στο δήμο Φαιστού, έχει σχεδόν στραγγίσει και αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα για τη λειτουργία του.

Με αυτά ως δεδομένα οι κρητικοί, και ιδίως όσοι κατοικούν στην ανατολική Κρήτη, είναι αρκετά πιθανό να πούμε… το νερό νεράκι και κυριολεκτικά να διψάσουμε αφού διανύουμε έναν δεύτερο κατά σειρά άνυδρο χειμώνα.

fragma faneromenis

Το φράγμα Φανερωμένης, όπως δημοσιεύθηκε στην ομάδα Μετεωκρήτες

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ