Εγκαινιάστηκε η πρώτη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης στο ΙΤΕ

Εγκαινιάστηκε η πρώτη Μονάδα Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης στο ΙΤΕ

Παρουσία του υφυπουργού Χ. Δήμα - Η Κρήτη έχει την δυνατότητα να γίνει πρότυπος κόμβος έρευνας και καινοτομίας στην Μεσόγειο, είπε ο Στ. Αρναουτάκης

Η Κρήτη διαθέτει τις υποδομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να μετατραπεί σε έναν πρότυπο κόμβο έρευνας και καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο ΙΤΕ, στα εγκαίνια της μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης που είναι η πρώτη στην Νοτιανατολική Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο.

Εγκαίνια ΙΤΕ

Η μονάδα του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ που συγχρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, θα προάγει την έρευνα στις απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους και στα εγκαίνιά της ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Εκκλησίας, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Δρ. Χρήστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Καινοτομίας, Καθ. Αθανάσιος Κυριαζής, τοπικές Αρχές, Ερευνητές, μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, κ.α. 

Εγκαίνια ΙΤΕ

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του συνεχάρη το Διευθυντή του Ινστιτούτου Πληροφορικής, τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΙΤΕ, για το σπουδαίο έργο που επιτελούν, επισημαίνοντας, ότι «ως Περιφέρεια Κρήτης είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά μας ιδρύματα. Παράλληλα είμαστε αποφασισμένοι να αναπτύξουμε όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς, προκειμένου να καθιερώσουμε το νησί μας, σε έναν πρότυπο κόμβο έρευνας και καινοτομίας. Σε μια Περιφέρεια, όπου η επιστήμη θα συναντιέται σε κοινούς δρόμους με την κοινωνία και μαζί θα χτίζουν ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά, τους νέους επιστήμονες του τόπου μας». 

Εγκαίνια ΙΤΕ

Σε αυτή την πρωτοβουλία ο κ Αρναουτάκης ζήτησε την στήριξη της Κυβέρνησης, του παριστάμενου Υπουργού, του Γεν. Γραμματέα, των Αρχών και φορέων, προσθέτοντας: «Τα εγκαίνια μιας ακόμα υπερσύγχρονης μονάδας στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, αποτελούν μέρος της Στρατηγικής της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς μέσα από τη συνεργασία μας, με τα ερευνητικά και ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού και με βάση το Στρατηγικό μας Σχεδιασμό, τη Στρατηγική της Έξυπνης Εξειδίκευσης, αλλά και το Νέο Περιφερειακό μας Πρόγραμμα «Κρήτη 2021-2027» στοχεύουμε, στην ενίσχυση των ικανοτήτων της έρευνας και της καινοτομίας, στην αξιοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών με την ενίσχυση υφιστάμενων κέντρων αριστείας και τη σύμπραξη ερευνητικών κέντρων με επιχειρήσεις, στον ψηφιακό μετασχηματισμό και την αποτελεσματική διακυβέρνηση και βέβαια στην ενίσχυση και αναβάθμιση των Ερευνητικών υποδομών των ιδρυμάτων της Περιφέρειας Κρήτης θα επιτρέψει την ενδυνάμωση της έρευνας σε τομείς αιχμής, όπως η ιατρική έρευνα, με παράλληλη ενδυνάμωση των κέντρων αριστείας Κρήτης». 

Εγκαίνια ΙΤΕ

Στην σημαντικότητα της πρωτοποριακής μονάδας και στα επιτεύγματα του ΙΤΕ αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Υφυπουργός κ. Δήμας, ο Γεν Γραμμ. κ. Κυριαζής ,ο Δ/ντης του ΙΤΕ κ. Ταβερναράκης, ο Δντης Ινστιτούτου Πληροφορικής κ Πλεξουσάκης,ο Ερευνητής,επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας Γιώργος Παπαδάκης, οι οποίοι και ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την συνεχή, έμπρακτη στήριξη του.

Εγκαίνια ΙΤΕ

Ο Δρ. Νικόλαος Πατρώνας, Ομότιμος Ερευνητής, Τμήμα Ακτινολογίας και Απεικονιστικών Επιστημών,  Κλινικό Κέντρο, Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, Μπηθέσδα, ΗΠΑ, πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία με τίτλο  «Ιατρική απεικόνιση: Που ήμασταν, που φθάσαμε και που πάμε». Ομιλητές στα εγκαίνια επίσης ήταν ο Καθηγητής Απόστολος Καραντάνας, ο Καθηγητής Κώστας Μαριάς, ενω χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας απηύθυνε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πρόδρομος ο οποίος και τέλεσε τον Αγιασμό.

Γ. Παπαδάκης: Είναι η πρώτη μονάδα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και η τέταρτη στον κόσμο

Στην παρουσίαση του ο Δρ. Γιώργος Ζ. Παπαδακης, Ερευνητής Β, Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Υβριδικών Τεχνικών Μοριακής Απεικόνισης (HMIU), ανέφερε, ότι, ο συγκεκριμένος τομογράφος είναι ο πρώτος σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ο τέταρτος, αντίστοιχα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εγκαίνια ΙΤΕ

«Η καινοτομία έγκειται στο ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη λήψη δεδομένων από δύο τομογράφους, γεγονός που εκτοξεύει την ανατομική και χρονική ακρίβεια στη λήψη δεδομένων, με σημαντικές ερευνητικές δυνατότητες σε όλα τα πεδία της μεταφραστικής έρευνας», εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας, ότι, υπάρχουν εφαρμογές στην Ογκολογία, την Καρδιολογία, τη Νευρολογία, τα Μυοσκελετικά Νοσήματα και τη Ρευματολογία και άλλα πεδία της ιατρικής.

Αποτελεί, ουσιαστικά, ένα ερευνητικό υπερ-όπλο που…εκτοξεύει τις δυνατότητες μοριακής απεικόνισης, το οποίο θα επιτρέψει την παραγωγή γνώσης η οποία στη συνέχεια θα μεταφερθεί στην κλινική πράξη.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ