Εκδηλώσεις για το Γεωργαλίδικο άλογο στην Ιεράπετρα

Newsroom
Newsroom

Την Κυριακή 31 Ιουλίου, στις10:30 πμ, στο Κεφαλοβρύσι, Πάνω Χωριό

Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ Κοκκινέλλα και την υποστήριξη του Παγκόσμιου οργανισμού για την κληρονομιά «OUR WORLD HERITAGE» ανακοινώνει την ίδρυση του
Ινστιτούτου φυσικής-πολιτιστικής κληρονομιάς και σας καλεί σε εκδηλώσεις σχετικά με τη κληρονομιά μας και το γεωργαλίδικο άλογο:

Κυριακή 31 Ιουλίου, 10:30 πμ, στο Κεφαλοβρύσι, Πάνω Χωριό

Το Γεωργαλίδικο άλογο: Ιστορία, παράδοση, και προοπτικές για την διάσωση του. Σκοπός ίδρυσης του Ινστιτούτου
(Μιλούν Βέρα Κλώντζα , Μανώλης Κλώντζας, Παύλος Δασκαλάκης)

Πέρα από τις δικές σας απορίες θα απαντήσουμε στα ερωτήματα:
Γιατί θεωρούμε κρίσιμη την ίδρυση ινστιτούτου φυσικής ιστορικής κληρονομιάς την στιγμή που υπάρχουν τόσα άλλα προβλήματα γύρω μας;
Γιατί αυτή η πρωτοβουλία είναι σημαντική για τον τόπο μας και σε διεθνές επίπεδο;
Τι νέο θα φέρει στον τόπο μας και σε εμάς τους ίδιους;
Γιατί είναι θέμα ζωής να λειτουργούμε σε ένα υγιές φυσικό ιστορικό τοπίο;
Πως είναι δυνατόν τα φυτά και τα ζώα να μας κάνουν καλύτερους;

Κυριακή 5 Αυγούστου, 10:30 πμ, μπροστά στην πλατεία του Κάτω Χωριού

Συνομιλώντας ζωντανά με το Γεωργαλίδικο άλογο (επίδειξη)
(Συμμετέχουν Βέρα Κλώντζα, Νίκος Καβουσανός, Μανώλης Κλώντζας)

Στη δεύτερη παρουσίαση τα ίδια τα άλογα του τόπου μας θα σας αποδείξουν ότι ο άνθρωπος είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης και του κόσμου μας. Ότι δεν μπορεί να υπάρξουμε ανάμεσα σε ανόργανη ύλη, αποκομμένοι από τις άλλες μορφές ζωής . Θα μας υπενθυμίσουν για μια ακόμη φορά πως είναι να επικοινωνεί κάποιος με τα άλλα είδη και με τον ίδιο τον τόπο μας.

ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Η Επιτροπή Πολιτών Ιεράπετρας (ΕΠΙ) που βραβεύτηκε με το βραβείο Ευρωπαϊκής Αρχαιολογικής Κληρονομιάς 2021 από την Ευρωπαϊκή Ένωση Αρχαιολόγων (ΕΑΑ) προχωρά σε νέες δράσεις σε συνεργασία με τοπικούς φορείς. Η ΑΜΚΕ Κοκκινέλλα που ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και την προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων πρόθυμα προσφέρθηκε να συμβάλει σε αυτήν την προσπάθεια. Συγκεκριμένες δράσεις, αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, θα λάβουν χώρα στα πλαίσια του μνημειακού χώρου του Ισθμού Ιεράπετρας που αποτελεί επίσημα αναγνωρισμένο ενιαίο αρχαιολογικό χώρο – ιστορικό φυσικό τοπίο. Η προσπάθεια μας αυτή εδράζεται στην ανάγκη προστασίας του μνημειακού τοπίου μας ως ιστορικό φυσικό, πολιτιστικό τοπίο στα πλαίσια του οποίου οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας και η ποιότητα ζωής τους έχουν ξεχωριστή σημασία.

Οι σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές μας ανάγκες γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες. Ανάλογα σύνθετες όμως γίνονται και οι ανάγκες της κληρονομιάς μας. Οι οπτικές και οι μεθοδολογίες διάσωσης της. Απαιτούν διαλεκτικά ολιστικές μεθοδολογίες, ανοικτές στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε όλες τις μορφές ζωής που χαρακτηρίζουν το μνημειακό τοπίο μας. Όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν μέσω κρατικών ή εθελοντικών δραστηριοτήτων στην βάση ενός στενού εμπειρισμού. Υπάρχει ανάγκη για εφαρμογή πραγματικά διαλεκτικών – ολιστικών επιστημονικών μεθόδων. Απαιτείται από την ίδια την τοπική κοινωνία η δημιουργία ελεύθερων δομών που θα είναι σε θέση να αναλάβουν τα πιο σύνθετα καθήκοντα που προκύπτουν από την αυξανόμενη πίεση στο δυναμικό του τοπίου.

Γι’ αυτό ίδρυσαν το :
Ινστιτούτο της φυσικής-πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει ελεύθερο, κοινωνικό και επιστημονικό χαρακτήρα. Δεν συνδέεται με καμία κρατική ή εταιρική χρηματοδότηση. Βασίζει την δράση του στο μεράκι και στην αγάπη για την κληρονομιά.

Έχει σκοπό να συγκεντρώνει πολύμορφες δυνάμεις και πόρους σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να γίνει ο μνημειακός χώρος του Ισθμού Ιεράπετρας ένα τοπίο, το οποίο θα καταφέρει να επιζήσει από τις έντονες αρνητικές πιέσεις της φυσικής- ιστορικής εποχής μας. Θέλει να συμβάλει στην διάσωση και στην παραπέρα ανάπτυξη των παραδοσιακών τεχνολογιών, τεχνοτροπιών και των τρόπων διαχείρισης του τοπίου με στόχο το διαχρονικό όφελος της τοπικής κοινωνίας και των άλλων ζωντανών συγκατοίκων.

Μια από τις πρώτες δράσεις του ινστιτούτου είναι η επιστημονικά ορθή διάσωση του Γεωργαλίδικου αλόγου στον μνημειακό τόπο που αποτελούν αναπόσπαστο μέλος της οργανικής ενότητας του μνημειακού χώρου που πρέπει να διαδώσουμε και να αναπτύξουμε.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

Πηγή: radiolasithi.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ