Eκδήλωση – συζήτηση ενάντια στην κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών

Tην Τετάρτη 9 Ιουνίου

Η ΕΛΜΕ Χανίων και το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων, σας καλούν την Τετάρτη 9 Ιουνίου στον προαύλιο χώρο του 1ου Γυμνασίου Χανίων, ώρα 19:00 και τηρώντας τα μέτρα προστασίας και μέριμνας για την υγεία μας (μάσκες και αποστάσεις), σε μία εκδήλωση – συζήτηση ενάντια στην κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών και την υποβάθμιση των εικαστικών μαθημάτων στην δημόσια παιδεία. 

Παράλληλα την Τρίτη 8 Ιουνίου, ώρα 17: 00, και πάλι στο 1ο Γυμνάσιο Χανίων, έξω από το γραφείο της ΕΛΜΕ, καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:


"Προσκαλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες εκπαιδευτικούς, τους γονείς, και την Ένωση Γονέων Χανίων, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους Επιστημονικούς Συλλόγους της πόλης, ώστε να ενημερωθούμε και να οργανώσουμε παράλληλα τις αντιστάσεις μας. Παρά τις τεκμηριωμένες και αδιαπραγμάτευτες αντιρρήσεις όλων των επιστημονικών φορέων που έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα, η κυβέρνηση – χωρίς καμία δημόσια, διεπιστημονική και δημοκρατική διαβούλευση – καταργεί πλήρως τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών και της Κοινωνιολογίας, υποβαθμίζοντας παράλληλα τα αντικείμενα της Πολιτικής Παιδείας και των Εικαστικών. 

Η Κοινωνιολογία και οι Κοινωνικές Επιστήμες αποτελούν τις απαραίτητες και αναντικατάστατες θεωρητικές προϋποθέσεις μιας ορθολογικής και μεθοδολογικά έγκυρης ερμηνείας των κοινωνικών φαινομένων και των κοινωνικών μετασχηματισμών. Αποτελούν τα θεωρητικά θεμέλια κάθε προσπάθειας του ανθρώπου για την πρόοδο και τον εκδημοκρατισμό των θεσμών γύρω από τους οποίους οργανώνεται κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.  

Παράλληλα τα εικαστικά μαθήματα και οι τέχνες στα σχολεία, αποτελούν επίσης αναντικατάστατες προϋποθέσεις της δημιουργικής και πνευματικής ανάπτυξης των μαθητών και μαθητριών. Ενδιαφέρον έχει πως το υπουργείο επιχειρεί να υποβαθμίσει τα εικαστικά, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, όπου αναδύθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη των νέων παιδιών για επαφή με την τέχνη, ως έναν τρόπο ατομικής και συλλογικής διαχείρισης των τραυμάτων και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι οικογένειες μέσα στην δύσκολη αυτή συνθήκη. Αξίζει παράλληλα να υπενθυμίσουμε πως στην περίπτωση του ελεύθερου και του γραμμικού σχεδίου, είχε καταργηθεί η διδασκαλία σε ένα μάθημα πανελλαδικών εξετάσεων.  

Θεωρούμε τις εν λόγω διαδικασίες υποβάθμισης της γενικής παιδείας ως μία εσκεμμένη προσπάθεια να υποβαθμιστούν τα δημόσια σχολεία και οι δυνατότητες ανάπτυξης της προσωπικότητας και των κριτικών και αναλυτικών δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών.  

Η κατάργηση των Κοινωνικών Επιστημών και η υποβάθμιση των εικαστικών είναι ρυθμίσεις που αρμόζουν σε ένα αυταρχικό και απολυταρχικό καθεστώς και όχι σε μια δημοκρατική παιδεία που μεριμνά για την εξοικείωση της νεολαίας με τις τέχνες, όπως και με τις θεωρητικές έννοιες βάσει των οποίων προσεγγίζουμε λογικά τον κοινωνικό κόσμο και ερμηνεύουμε τους τρόπους που μεταβάλλεται.  Είναι παιδαγωγικό, κοινωνικό, και ανθρώπινο το χρέος μας: Όχι μόνο να μην επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση αυτήν την επιχείρηση επιβολής του σκοταδισμού στα σχολεία, αλλά να συνεργαστούμε διεπιστημονικά μέσα στους εκπαιδευτικούς συλλόγους για την αναβάθμιση των Κοινωνικών Επιστημών, των Εικαστικών όπως και όλων των γνωστικών αντικειμένων και των δομών της Δημόσιας Παιδείας. Ας γίνει αυτή η εκδήλωση ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ