Δημιούργησαν έναν οικολογικό κήπο στο σχολείο τους!

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Με... περιβαλλοντικές ευαισθησίες οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Φυτεύουν, καθαρίζουν παραλίες, μοιράζουν φυλλάδια με οικολογικό περιεχόμενο... Οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου Ηρακλείου μας δίνουν πολλούς λόγους να ελπίζουμε ότι το αύριο της χώρας θα είναι καλύτερο.

Το σχολείο από το σχολικό έτος 2020-2021 συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS + “FROM LOCAL TO GLOBAL ENVIRONMENTAL AWARENESS” 
Τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι από την Πολωνία (συντονίστρια χώρα του προγράμματος), Ρουμανία,  Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα και Τουρκία.

12ο κήπος

Η υπεύθυνη καθηγήτρια, κ. Γεωργία Καθαράκη, εξηγεί στο Cretalive ότι "σκοπός του προγράμματος: να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές απέναντι στα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου τους και να τους βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν ότι τα προβλήματα που παρατηρούνται σε τοπικό επίπεδο έχουν μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο γύρω μας, στην υγεία μας καθώς και στο κλίμα του πλανήτη μας. Οι μαθητές θα γνωρίσουν και θα συγκρίνουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στις διαφορετικές περιοχές όπου βρίσκονται τα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, από τις ακτές του Ατλαντικού έως τη Μεσόγειο και την  κεντρική Ευρώπη  θα προτείνουν λύσεις καταλαβαίνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα ασχοληθούν με την υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, την πράσινη ενέργεια, τη ρύπανση από το πλαστικό, το θέμα της λειψυδρίας και τη ρύπανση των υδάτινων πόρων καθώς και τη ρύπανση που προκαλεί ο τουρισμός."

12ο τοίχος
Λόγω της πανδημίας, οι κινητικότητες του προγράμματος δεν πραγματοποιήθηκαν.

τοίχος 2

Την 7η Οκτωβρίου 2020, που γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Εξοικονόμησης Ενέργειας, έγινε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από όλες τις χώρες όπου παρουσίασαν τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι τους, στο σχολείο τους και στην τοπική τους κοινότητα.

12ο

Την 22η Μαρτίου 2021, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οργανώθηκε διαδικτυακή συνάντηση μαθητών από όλες τις χώρες. Συζήτησαν το πρόβλημα της λειψυδρίας, τη ρύπανση των υδάτινων πόρων, ενώ οι μαθητές του 12ου Γυμνασίου παρουσίασαν το πρόβλημα της ρύπανσης από τα πλαστικά στη Μεσόγειο θάλασσα.

12ο

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιουνίου θα γίνει διαδικτυακή συνάντηση όλων των μαθητών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.
Οι μαθητές θα παίξουν ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων πάνω στα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν ετοιμάσει οι ομάδες των χωρών που συμμετέχουν σχετικά με το θέμα που έχει αναλάβει το κάθε σχολείο. 
Στα πλαίσια της τελευταίας συνάντησης και της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος το 12ο Γυμνάσιο ενέπλεξε τους μαθητές σε διάφορες Δράσεις.

καθαρισμός Καράβολα

Συγκεκριμένα:
1. Δημιουργία ECO GARDEN: Την Τρίτη 25 Μαΐου έσκαψαν και φύτεψαν φυτά σε ένα χώρο του σχολείου τους φτιάχνοντας τον δικό τους κήπο, τον οποίο θα φροντίζουν και θα περιποιούνται οι ίδιοι.
2. Καθαρισμός παραλία ΚΑΡΑΒΟΛΑ: Την Κυριακή 30 Μαΐου καθάρισαν την πολυσύχναστη παραλία του Καράβολα και διαπίστωσαν το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Ο τίτλος της δρασης ήταν «NO MORE PLASTIC”
3. ΤΕΧΝΗ ΑΠΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ: Tα παιδιά χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια από μπουκάλια και παλιά CD δημιούργησαν μικρά έργα τέχνης.
4. ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ: Oμάδα μαθητών συνέταξε ένα φυλλάδιο που θα μοιραστεί στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου πάνω στα προβλήματα που προκαλεί η χρήση του πλαστικού και τρόπους ώστε να περιοριστεί η χρήση του στην καθημερινή ζωή.
 

Δείτε επίσης:

Αποχαιρετούν το σχολείο φυτεύοντας ένα δέντρο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ