Ελάχιστα τα σπίτια για ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων στο Ηράκλειο

Ελένη Μπουρμά
Ελένη Μπουρμά

"Υπάρχει ζωάκι; Αν ναι, δεν είναι διαθέσιμο το ακίνητο"

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να δείτε ή να ακούσετε για κάποια αγγελία ενοικίασης σπιτιού όπου, μεταξύ άλλων "προϋποθέσεων" είναι και το αν ο ενδιαφερόμενος ενοικιαστής έχει κάποιο κατοικίδιο ζωάκι;

Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου να το αξιοποιεί όπως επιθυμεί και δικαίωμα του κάθε ενοικιαστή να αναζητεί τον κατάλληλο χώρο ώστε το ζωάκι του - που προφανώς αποτελεί μέλος της οικογένειάς του - να μπορεί ανεμπόδιστα να διαμένει σε διαμέρισμα, σε μονοκατοικία ή οπουδήποτε.

Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων, πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα, διαμαρτύρονται τονίζοντας ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν προσπαθούν να μισθώσουν ένα ακίνητο στο Ηράκλειο ή και εκτός πόλης...

Από τα πρώτα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν στους ιδιοκτήτες ή τους μεσίτες, είναι εάν έχουν κάποιο κατοικίδιο και στη συνέχεια αν πρόκειται για οικογένεια με παιδιά και τι εργασία κάνουν. 

Συχνά, μάλιστα, εισπράττουν την άρνηση τους μόλις πουν ότι έχουν ένα κατοικίδιο ζώο. Μάλιστα, συχνά, βλέπουν αγγελίες ενοικίασης ακινήτων - κυρίως στις διαθέσιμες πλατφόρμες και στον έντυπο Τύπο - όπου ξεκαθαρίζεται εξαρχής ότι το εν λόγω διαμέρισμα ή σπίτι ενοικιάζεται χωρίς να είναι ένα κατοικίδιο δεκτό.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Cretalive, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου, δικηγόρος, κ. Κώστας Αράπογλου, είναι θέμα ευαισθησίας του καθενός το αν θα δεχθεί στο ακίνητο του ενοικιαστές με κατοικίδια.

"Εάν υπάρχει όρος στο ιδιωτικό συμφωνητικό που υπογράφουν ο δύο πλευρές, ότι δεν γίνεται δεκτό ένα κατοικίδιο, τότε απαγορεύεται", τονίζει ο ίδιος. Και προσθέτει ότι όταν επιτρέπεται ένα κατοικίδιο σε πολυκατοικία, αυτό θα πρέπει να είναι τσιπαρισμένο και να μην διαμένει σε ταράτσες ή μπαλκόνια.

Τι λέει ο νόμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το νομο 4830/2021 ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα όχι όμως να απαγορεύει σε όποιον μένει στην πολυκατοικία να έχει σκυλάκια ή γατάκια.

Σύμφωνα με τον νόμο, ο κανονισμός της πολυκατοικίας μπορεί να προβλέπει μέγιστο αριθμό κατοικιδίων ανά διαμέρισμα (μέχρι 3) όχι όμως να απαγορεύει σε όποιον μένει στην πολυκατοικία να έχει σκυλάκια ή γατάκια –αρκεί βέβαια αυτά να μην είναι μόνιμα στο μπαλκόνι, και να μην κάνουν φασαρία σε ώρες κοινής ησυχίας.

Για τις μονοκατοικίες, ο νόμος δεν προβλέπει, προφανώς, μέγιστο αριθμό κατοικιδίων. Επιβάλλει, βέβαια, την τήρηση των κανόνων ευζωίας και την καλή μεταχείριση όλων των ζώων που μένουν σε ένα σπίτι, όπως ίσχυε και πριν.

Αναλυτικά, το άρθρο 15 του νόμου 4830/2021 έχει ως εξής:

1. Επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς σε κάθε κατοικία, σύμφωνα με όσα ορίζονται στις παρ. 2, 3 και 4.

2. Στις πολυκατοικίες, που αποτελούνται από τουλάχιστον δύο (2) διαμερίσματα, επιτρέπεται η διατήρηση δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς εφόσον:

(α) Διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα με τον ιδιοκτήτη ή τον ανάδοχό τους ή διαμένουν, δυνάμει ομόφωνης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης των ιδιοκτητών, σε κοινόχρηστους χώρους της πολυκατοικίας, ενδεικτικά στην πυλωτή ή στην ταράτσα, στον ακάλυπτο χώρο και στον κήπο, και εφόσον τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

(β) Δεν παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.

(γ) Η παραμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας.

(δ) Εάν πρόκειται για σκύλους ή γάτες, έχουν σημανθεί, καταγραφεί και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρονικού βιβλιαρίου του ζώου

3. Δεν δύναται να απαγορευθεί η διατήρηση ζώων συντροφιάς με τον κανονισμό της πολυκατοικίας, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της παρ. 2.

Με τον κανονισμό μπορεί να περιορίζεται ο μέγιστος αριθμός των ζώων που επιτρέπονται, μέχρι τα τρία (3) ζώα ανά διαμέρισμα. Αλλαγές στον κανονισμό της πολυκατοικίας όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό επιτρεπόμενων ζώων ανά διαμέρισμα ισχύουν αφού παρέλθουν δώδεκα (12) μήνες από την ψήφισή τους.

4. Στις μονοκατοικίες επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς που έχουν σημανθεί και καταχωρηθεί νομίμως και διατηρούν επικαιροποιημένα στοιχεία στο ΕΜΖΣ, με την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καλής μεταχείρισης και ευζωίας των ζώων, καθώς και οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.

5. Οι αριθμητικοί περιορισμοί της παρ. 3 ισχύουν μόνο για σκύλους και γάτες. Σε κάθε περίπτωση, και ως προς τα λοιπά ζώα συντροφιάς πρέπει να τηρούνται οι κανόνες ευζωίας, οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις και οι αστυνομικές διατάξεις περί κοινής ησυχίας.
 

Φωτογραφία Yaroslav Shuraev via pexels.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ