Ελαιόλαδο με ψηφιακή ταυτότητα DNA, από το χωράφι στο μπουκάλι!

Ελαιόλαδο με ψηφιακή ταυτότητα DNA, από το χωράφι στο μπουκάλι!
Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ένα ξεχωριστό έργο με την υπογραφή εταιρείας από την Κρήτη και πολλαπλά οφέλη για παραγωγούς, εταιρείες αλλά και καταναλωτές.

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

Όταν αγοράζουμε ένα μπουκάλι ελαιόλαδο από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, κοιτάμε την ετικέτα για να μάθουμε πληροφορίες για την προέλευση και την ποιότητά του. Στο εξής, θα μπορούμε να γνωρίζουμε από ποιον ελαιώνα προέρχεται, χάρη στην ψηφιακή ταυτότητα DNA που δημιουργούν οι εταίροι ενός έργου που χρηματοδοτείται από το  ευρωπαϊκό πρόγραμμα S3food.

Η εταιρεία Βιοπληροφορικής και Βιοτεχνολογίας BioCoS, από την Κρήτη,  συντονίζει το έργο σε συνεργασία με την InTTrust (εταίρος) από την Αθήνα, με την υποστήριξη του ερευνητικού κέντρου CNR/IBBR (Ιταλία), και των εταιρειών ελαιολάδου Terra Creta (Ελλάδα) και MITERA GmbH (Ελβετία).

Στη BioCoS μας ανέφεραν ότι «ο στόχος αυτού του έργου είναι να προσδώσει ιχνηλασιμότητα ενός ελαιολάδου από το χωράφι στο μπουκάλι. Έτσι, διασφαλίζεται η ταυτότητά του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται το ελαιόλαδο ως ένα προϊόν ξεχωριστό, που διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα. Παράλληλα, προσφέρει περισσότερη διαφάνεια στην ετικέτα, κάτι που ωφελεί και τον καταναλωτή, καθώς διασφαλίζει ότι όντως αγοράζει το ελαιόλαδο για το οποίο πλήρωσε. Τέλος, ακολουθεί τις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας, και στηρίζει τους τοπικούς παραγωγούς».

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο μπορεί να λάβει κανείς εδώ.


Η εταιρεία

Η BioCoS είναι μια εταιρεία Βιοτεχνολογίας και Βιοπληροφορικής με έδρα τα Χανιά. Αποτελείται από μια διεπιστημονική ομάδα, ξεκινώντας από την Βιοπληροφορική και την Βιοτεχνολογία, και φτάνοντας μέχρι την Διοίκηση επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ.
Στόχος της εταιρείας είναι να αναπτύσσει συστήματα DNA ταυτοποίησης και ιχνηλάτισης στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία τροφίμων. Κεντρικός άξονας είναι η βιομηχανία ελαιολάδου, είτε σαν βρώσιμο ή σαν συστατικό σε καλλυντικά/συμπληρώματα διατροφής. Η εταιρεία από την ίδρυσή της έχει λάβει ερευνητικές χρηματοδοτήσεις τόσο ως συντονιστής όσο και ως εταίρος σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά έργα, καθώς επίσης και βραβεία καινοτομίας. Παράλληλα, έχει συνάψει διεθνής εμπορικές και ερευνητικές συνεργασίες για την δημιουργία βιοτεχνολογικών λύσεων στη διασφάλιση της αλυσίδας παραγωγής εταιρειών τροφίμων.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ