Έλεγχοι και παρεμβάσεις στα Ενετικά Τείχη ... πριν να είναι αργά

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Χανιώπορτα, Κομμένο Μπεντένι και Καινούρια Πόρτα στο "μικροσκόπιο" - Δύο έργα στην οδό Δουκός Μποφόρ προσεχώς - Βγαίνει μπροστά ο Δήμος για το παραθαλάσσιο τείχος

Της Κατερίνας Παντινάκη

Ελέγχους κατά τόπους στα Ενετικά Τείχη αλλά και σε άλλα σημεία του Δημόσιου χώρου συνεχίζει να πραγματοποιεί ο δήμος Ηρακλείου, όχι μόνο μετά την κατάπτωση τμήματος της λιθεπένδυσης στην Πύλη Ιησού, αλλά στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης που είχε ήδη ξεκινήσει. Μπορεί το συμβάν στην Καινούρια Πόρτα να μην ... το πρόλαβε, καθώς δεν είχαν φανεί "σημάδια", όμως προβλημάτισε ακόμη περισσότερο τη δημοτική αρχή, κινητοποιώντας άμεσα το μηχανισμό για να δοθεί προτεραιότητα σε συγκεκριμένα σημεία. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης "έχουν αρχίσει και γερνάνε ακόμη και τα σχετικά πρόσφατα έργα των αναπλάσεων", γι'αυτό και "με εντολή του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού ξεκίνησε άμεσα ένας γύρος ελέγχων όλων των επικίνδυνων σημείων και των εκκρεμοτήτων στο δημόσιο χώρο, προχωρώντας ταυτόχρονα στις νέες αναγκαίες μελέτες και στις δημοπρατήσεις των σχετικών έργων".

Στο "μικροσκόπιο" του δήμου έχουν μπει Χανιώπορτα, Κομμένο Μπεντένι και Καινούρια Πόρτα, με προτεραιότητα τη Χανιώπορτα όπου είχαν καταγραφεί μικρές καταπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από την προηγούμενη χρονιά, ιδιώτης μηχανικός έχει αναλάβει να υποδείξει την ενδεδειγμένη τεχνική λύση προκειμένου να καταστεί το σημείο ασφαλές. Σε εξέλιξη είναι αυτές τις μέρες, μάλιστα, ο έλεγχος στο σημείο, με τη χρήση καλαθοφόρων και τομές στο φορέα.

Στην Καινούρια Πόρτα, η λιθεπένδυση αν και δεν είχε δώσει ανησυχητικά δείγματα έκανε τη δυσάρεστη ... έκπληξη με την πρόσφατη αποκόλληση, όπου τα συνεργεία του δήμου παρενέβησαν άμεσα, αποξηλώνοντας τη λιθεπένδυση, ενώ σε δεύτερη φάση το σημείο θα "ντυθεί" για αισθητικούς λόγους.

Στο Κομμένο Μπεντένι, με τα ως τώρα δεδομένα, μακροσκοπικά, δε φαίνεται να υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα αλλά θα ελεγχθεί επίσης ενδελεχώς για να υπάρξει μια συνολική εικόνα.

Κομμένο Μπεντένι

Διαδοχικές εργολαβίες για συνεχείς παρεμβάσεις

Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται εργολαβία ύψους 3 εκ. ευρώ για παρεμβάσεις στα Ενετικά Τείχη, με πρώτη την παρέμβαση στο κτίριο της Παλιάς Λαχαναγοράς που παρουσίασε προβλήματα ακόμη και σε θέματα ασφάλειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχιστεί και η προσπάθεια που καταβάλλεται εδώ και 2 χρόνια, για μια νέα εργολαβία - πασπαρτού 3 εκ. ευρώ για τον παραλιακό δρόμο, τους πεζόδρομους, τις πλατείες και τα πάρκα του δήμου Ηρακλείου.

Σε δεύτερο χρόνο, αντίστοιχη παρέμβαση στα Ενετικά Τείχη, "σίκουελ" της πρώτης αναβάθμισης προ διετίας, θα "τρέξει" με εργολαβία ύψους 4,5 εκ. ευρώ, μια εργολαβία που μπορεί εδώ και ένα χρόνο να παλινωδεί μεταξύ ενστάσεων αλλά η υπογραφή φαίνεται πως είναι κοντά.

"Το ίδιο το μνημείο των Ενετικών Τειχών", αναφέρει ο Γ.Αναστασάκης, "είχε ζητήματα στατικότητας", με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ρωγμές στα γήπεδα τένις στην οδό Δουκός Μποφόρ. Παράλληλα, αν και δεν είναι ορατό στους διερχόμενους, προβλήματα καταγράφονται και στο παραθαλάσσιο τείχος, που έχει μεγάλες υποσκαφές, καταπτώσεις και χρειάζεται στερεωτική επέμβαση.

Η Δουκός Μποφόρ μπαίνει σε προτεραιότητα μεταξύ των έργων που ο δήμος ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα με το Υπουργείο Πολιτισμού και μέσα στους επόμενους μήνες θα δούμε τις επόμενες υλοποιήσεις. Δύο έργα θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται την Μποφόρ και στη συνέχεια ο ίδιος ο δήμος - αν και δεν είναι αρμοδιότητάς του, διαθέτει καλή διάθεση και κονδύλια - θα υλοποιήσει το έργο του παραθαλάσσιου τείχους που προς το παρόν είναι εγκλωβισμένο σε γραφειοκρατικά γρανάζια.

 

Δείτε επίσης:

Καινούργια Πόρτα: Εργασίες αποκατάστασης στα ενετικά τείχη

Μετά την αποκόλληση ... μέτρα: Καθαιρείται το επικίνδυνο τμήμα της Πύλης Ιησού

Στο ΠΕΠ Κρήτης η στατική αποκατάσταση του παραθαλάσσιου τμήματος των Τειχών
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ