Μετά την αποκόλληση ... μέτρα: Καθαιρείται το επικίνδυνο τμήμα της Πύλης Ιησού

Κατερίνα Παντινάκη
Κατερίνα Παντινάκη

Θα ακολουθήσουν προληπτικοί έλεγχοι στη Χανιώπορτα και το Κομμένο Μπεντένι

Της Κατερίνας Παντινάκη

Καθαιρείται η επικάλυψη της λιθεπένδυσης και ελέγχεται και το σημείο της καμάρας, στην Πύλη Ιησού, στο Ηράκλειο, μετά τη αποκόλληση τμήματος που από καθαρή τύχη δεν καταπλάκωσε διερχόμενο πεζό ή όχημα.

Όπως είπε στο Cretalive ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Ηρακλείου, Γιάννης Αναστασάκης, στο συμβάν της Τρίτης συνετέλεσε σίγουρα η ισχυρή σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου, οι καιρικές συνθήκες αλλά και η παλαιότητα του κτίσματος, ωστόσο ήδη λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα με πρωταρχικό μέλημα την ασφάλεια.

Οι εργασίες στην Πύλη Ιησού είναι σε εξέλιξη και ο δρόμος πρόκειται να δοθεί σε κυκλοφορία μόλις ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις και αρθεί η επικινδυνότητα. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν προληπτικοί έλεγχοι στη Χανιώπορτα και το Κομμένο Μπεντένι προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση των εκεί κτισμάτων.

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου

Για το θέμα συγκάλεσε σύσκεψη το πρωί της Τετάρτης, παρουσία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου και του προέδρου του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιώργου Ταβερναράκη ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός.

Παρουσία και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη, εξετάστηκαν οι τρόποι άρσης της επικινδυνότητας του σημείου. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας Γιώργο Καραντινό επισκέφθηκε το σημείο της κατάρρευσης.

Σύσκεψη

Ο Δήμαρχος, παρότι τα Τείχη δεν έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο, έδωσε άμεση εντολή για την αποκόλληση όλης της επένδυσης που έχει γίνει στην πρόσοψη της Πύλης Ιησού προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος νέας κατάρρευσης.

Στο σημείο βρίσκονται από την πρώτη στιγμή συνεργεία του Δήμου από την Τεχνική Υπηρεσία, την Πολιτική Προστασία, την Πολεοδομία καθώς και άνδρες της τροχαίας, προκειμένου να γίνουν άμεσα όλες οι απαιτούμενες εργασίες αποκόλλησης και να παραδοθεί, το συντομότερο δυνατόν ,στην κυκλοφορία το τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό.      

αυτοψία ενετικά τείχη πύλη ιησού

Καταγγελία από τη Λαϊκή Συσπείρωση

Εγκληματική εγκατάλειψη των ενετικών τειχών του Ηρακλείου με ευθύνη διαχρονικά των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηρακλείου. "Είναι θέμα τύχης" - αναφέρει σχετική ανακοίνωση, "που δεν υπήρξε τραυματισμός με την αποκόλληση τμήματος της επένδυσης των τειχών στην Καινούργια Πόρτα".

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Το ίδιο επικίνδυνη είναι και η κατάσταση σε πολλά διατηρητέα κτίρια στην πόλη του Ηρακλείου που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη, για να είναι πιο εύκολη η εμπορική αξιοποίησή τους και η οικονομική τους εκμετάλλευση από επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η συντήρηση και η αντισεισμική θωράκιση των δημόσιων κτιρίων, με ιδιαίτερη μέριμνα στη σχολική στέγη για την ασφάλεια της εκπαιδευτικής κοινότητας, δεν αποτελεί προτεραιότητα γιατί θεωρείται κόστος από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα βάλει για πολλοστή φορά το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με την πάγια διεκδίκηση της πλήρους συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης όλων των δημόσιων κτιρίων του Δήμου Ηρακλείου.

 

Δείτε επίσης:

Έπεσαν πέτρες στην "Καινούργια Πόρτα" - Από θαύμα δεν είχαμε θύματα!

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ