Ελένη Βατσινά: Εν μέσω “συμπληγάδων” οι αστυνομικοί

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση της βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη ενίσχυσης των Α.Τ. Αεροδρομίου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου ενόψει και της τουριστικής περιόδου

Τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου φέρνει στη Βουλή για άλλη μια φορά, η βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, με ερώτησή της, την οποία συνυπογράφουν η βουλευτής και τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Νάντια Γιαννακοπούλου και ο βουλευτής και Τομεάρχης Ψυχικής Υγείας Μπαράν Μπουρχάν.

Με την ερώτησή της προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης και Υγείας, η κ.Βατσινά υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των Α.Τ. Αερολιμένα Ηρακλείου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου λόγω αφενός της αύξησης των επισκεπτών στην Κρήτη και αφετέρου λόγω της σοβαρής επιβάρυνσης των υπηρετούντων οι οποίοι εξακολουθούν να επιφορτίζονται με καθήκοντα μεταφοράς ψυχικά ασθενών δυνάμει εισαγγελικών παραγγελιών.

Στην ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς η ίδια περιγράφει την σύνθετη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί με την εκκίνηση της τουριστικής σεζόν.

Όπως σημειώνει η κ.Βατσινά "ήδη, οι διενεργούμενες τακτικές μεταθέσεις της Ελληνικής Αστυνομίας απαξίωσαν πλήρως την Δ.Α. Ηρακλείου και δεν προέβλεψαν την ενίσχυσή της με αστυνομικούς, την ίδια στιγμή η Αστυνόμευση τόσο της Υπαίθρου, όσο και του Ορεινού Άξονα αποτελεί έργο δύσκολο και χρονοβόρο δεδομένων των αποστάσεων".

Την ίδια ώρα, η Κρήτη μετρά αντίστροφα ως την έναρξη της τουριστικής περιόδου, γεγονός που θα σημάνει την άφιξη μεγάλου όγκου τουριστών (τον Αύγουστο του 2023, από το αεροδρόμιο Ηρακλείου διακινήθηκαν 1,4 εκ. επιβάτες) που προστίθεται στους μόνιμους κατοίκους, που αστυνομεύουν μόλις 32 αστυνομικοί.

Ταυτόχρονα, στην περιοχή εμβέλειας του Α.Τ. Χερσονήσου λειτουργούν 450 ξενοδοχεία και 750 ενοικιαζόμενα δωμάτια, με αριθμό τουριστών να ξεπερνάει τους 200.000-250.000. Τα 40 άτομα του εν λόγω Α.Τ. έχουν υπό την εποπτεία τους έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους του Νομού Ηρακλείου, συνολικής εκτάσεως 272 km2.

Τέλος, στην περιοχή αρμοδιότητας του Α.Τ. Μαλεβιζίου ανήκουν 293 km2 και οι ξενοδοχειακές κλίνες της περιοχής ξεπερνούν τις 16.500. Στην αρμοδιότητα του ίδιου Αστυνομικού Τμήματος βρίσκονται και περί τα 2.000 καταστήματα (εμπορικά και υγειονομικού ενδιαφέροντος) τις παραβάσεις των οποίων οφείλει να ελέγχει η Αστυνομία.

Και σαν το έργο αυτό να μην ήταν αρκετό, οι αστυνομικοί καλούνται να μεταφέρουν πολίτες για τους οποίους εκτελείται εισαγγελική παραγγελία για ψυχική εξέταση - διαδικασία "χρονοβόρος (εκτός από δυσχερής και επικίνδυνη) για τα αστυνομικά όργανα, αφού ο Αστυνομικός είναιξ αδύνατον να αφήσει τον προς εξέταση πολίτη ελεύθερο πριν την εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας, δηλαδή μέχρι να τον παραλάβουν Ψυχίατρος και νοσηλευτές".

Η Ελένη Βατσινά κάνει λόγο για πλήρη αποδυνάμωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου και ειδικά των Α.Τ. του αεροδρομίου, Χερσονήσου και Μαλεβιζίου και ζητά από τους υπουργούς να ενισχύσουν τα εν λόγω τμήματα ενόψει και της επικείμενης τουριστικής περιόδου, αλλά και να ενημερώσουν τις Εισαγγελίες και τα Νοσοκομεία για την προτεραιοποίηση της εκτέλεσης των εισαγγελικών παραγγελιών για εξέταση ψυχικής υγείας και την ανάγκη άμεσης χρονικής αποδέσμευσης των αστυνομικών οργάνων, δεδομένης και σχετικής εγκυκλίου του Υφυπουργού Υγείας που δεν εφαρμόζεται επαρκώς στην Δ.Ε. Ηρακλείου.Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ