Ελπίδες, δια της νομικής οδού, για τους "καυτούς" λογαριασμούς ρεύματος

Newsroom
Newsroom

Σε σαθρό "έδαφος" η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρμογής εκτιμούν οι νομικοί

Τη νομική οδό εξετάζουν να ακολουθήσουν πολλοί καταναλωτές ενέργειας και στην Κρήτη, οι οποίοι άνοιξαν το λογαριασμό ρεύματος και έπαθαν ... πατατράκ! Η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει βάλει φωτιά στην τσέπη, με τους επιχειρηματίες κυρίως να ψάχνουν διακαώς λύση.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου, Γιώργος Γερωνυμάκης αναφέρθηκε στη ρήτρα αναπροσαρμογής, εξηγώντας ότι "οι Δικηγορικοί Σύλλογοι όλης της χώρας κινήθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι σύννομη η ρήτρα βάσει του ελληνικού αλλά και του ενωσιακού Δικαίου".

Όπως ανέφερε ο ίδιος, "η συγκεκριμένη ρήτρα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα νομιμότητας", καθώς αφενός ήταν στα "ψιλά γράμματα", γεγινός που παραβιάζει τους γενικούς όρους μιας συναλλαγής που πρέπει να είναι ευδιάκριτοι και αντιληπτοί από τον καταναλωτή, κι αφετέρου πρόκειται για μια τροποποίηση των όρων της σύμβασης, χωρίς να είναι δυνατή η συναίνεση του αντισυμβαλλόμενου. 

Όπως είπε ο κ.Γερωνυμάκης, ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Μεντής σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών ΜΔΕ Αστικού Δικαίου (ΕΚΠΑ)/Ενέργειας (ΠΑΠΕΙ) Γεώργιο Καλογεράκη επισήμαναν με γνωμοδότηση τους τη δυνατότητα των καταναλωτών να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής, καθώς είναι παράνομη.

Όπως τονίζουν στο γνωμοδοτικό τους σημείωμα που συνένταξαν για λογαριασμό της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, «από την ανάλυση του οικείου νομικού πλαισίου, προκύπτει ότι η ένταξη της ρήτρας αναπροσαρμογής του τιμήματος σε λειτουργούσες συμβάσεις προμήθειας Η/Ε με καταναλωτές έγινε κατά παράνομο τρόπο, αφού έλαβε χώρα μονομερώς από τον προμηθευτή (δίχως την συναίνεση του πελάτη), κατά παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται στο σχετικό κανονιστικό πλαίσιο».

Το κείμενο αυτό, επισημαίνει ο Γ. Γερωνυμάκης, απευθύνεται πρωτίστως στους δικηγόρους που πρέπει να λάβουν γνώση του ζητήματος προκειμένου να μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες αν θελήσουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Το κείμενο εστάλη χθες, από την Ολομέλεια, στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας και πρόκειται να αναρτηθεί και στο site του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Όπως σημείωσε ο κ.Γερωνυμάκης και τοπικά, στην Κρήτη, καταγράφεται ενδιαφέρον από καταναλωτές για προσφυγή στη Δικαιοσύνη, και "κυρίως από επαγγελματίες που έχουν λάβει υπέρογκους λογαριασμούς". "Εκεί οι έννομες συνέπειες της ρήτρας είναι άμεσα ορατές και στο μάτι και στην τσέπη" - ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΔΣΗ, σημειώνοντας ότι η κινητικότητα, σε κάποιες περιπτώσεις είναι προωθημένη, με "πολίτες να είναι σε διαδικασία σύνταξης των ένδικων βοηθημάτων, βάσει των οποίων θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη". Επόμενο βήμα για όσους έχουν λάβει λογαριασμούς στο ... Θεό που αδυνατούν να πληρώσουν και επιθυμούν να αναζητήσουν δικαίωση δια της νομικής οδού, να "στραφούν στους δικηγόρους τους για μέσο αντίδρασης απέναντι σε επικείμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης".

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ