Εμπορικά καταστήματα: άνοιξαν... αλλά όχι όλα!

Εμπορικά καταστήματα: άνοιξαν... αλλά όχι όλα!

Στάση αναμονής τηρούν οι καταστηματάρχες - Ζητούν στήριξη για να ορθοποδήσουν

Με ψυχραιμία και όλα τα απαραίτητα μέσα προφύλαξης, γίνεται η κίνηση των καταναλωτών στην αγορά του Ηρακλείου, αυτές τις πρώτες ημέρες της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Οι τοπικές επιχειρήσεις τηρούν στάση αναμονής: Υπολογίζουν ότι τα έσοδά τους θα είναι αρκετά μειωμένα, εξ ου και ζητούν την στήριξη της κυβέρνησης για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν.

“Υπάρχουν κάποιες δυσκολίες με τη συσσώρευση εμπορευμάτων, τα οποία θέλουμε να διαθέσουμε. Υπάρχει και ποσότητα, και ποιότητα και καλές τιμές. Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες ημέρες να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και με τον τουρισμό.” υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Χουστουλάκης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το Μέγαρο Μαξίμου “κινούνται στην σωστή κατεύθυνση”. Μολαταύτα, επειδή η πτώση του τζίρου αναμένεται να είναι “πολύ μεγάλη”, “έχουμε ζητήσει κάποια πράγματα ως Εμπορικός Σύλλογος, με τα οποία θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις”.

αγορά Ηρακλείου Κορωνοϊος

Μερικές από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι ντόπιοι έμποροι είναι οι εξής: Μείωση του ΦΠΑ, ενίσχυση και επιδότηση της εργασίας, καθώς επίσης “να δούμε τι θα γίνει και με την προκαταβολή φόρου”, αλλά και με τις δανειοδοτήσεις “με όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια” σημειώνει ο κ. Χουστουλάκης, ο οποίος δεν χάνει την αισιοδοξία του: “Και μόνο το ότι έχουμε φτάσει όλο αυτό το διάστημα να είμαστε πρότυπο για την υπόλοιπη Ευρώπη με τα χαμηλότερα ποσοστά σε κρούσματα, αυτό κάτι λέει. Γι’ αυτό κι είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα πάμε καλά.

Αν κι εφόσον οι δείκτες παραμείνουν χαμηλοί το επόμενο διάστημα, θα πάμε καλά. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τα σχολεία και το άνοιγμα των υπόλοιπων κλάδων (επισιτισμός). Αν κι εφόσον προσέχουμε, πιστεύω ότι σίγα σιγά θα μπορέσουμε να μπούμε σε κανονικούς ρυθμούς”.

αγορά Ηρακλείου κορωνοϊός

Ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου εντόπισε κι επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει με διάφορα μαγαζιά που δεν άνοιξαν, κι είναι άγνωστο εάν θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα τους.

“Υπήρξαν επιχειρήσεις που είχαν πρόβλημα με την τροφοδοσία τους. Υπάρχουν προμηθευτές που επειδή δεν εισέπραξαν κάποιες επιταγές, λόγω της παράτασης των 75 ημερών, δεν μπόρεσαν να παραδώσουν”.

Σε ούτως ή άλλως δύσκολη θέση βρίσκονται οι επιχειρήσεις που δουλεύουν κυρίως εποχικά και απευθύνονται ως επί το πλείστον σε τουρίστες.

“Αρκετές από αυτές δεν θα ανοίξουν εφέτος”, εκτιμά ο κ. Χουστουλάκης, κι ειδικά όσες... μπαίνουν μέσα!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ