ΚΡΗΤΗ
Ενετικά Τείχη: 25.000 ευρώ ζητά ο εργολάβος από τον Δήμο Ηρακλείου για τις δολιοφθορές- video
Η απάντηση του Δήμου περνά μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά και κατέστρεψαν ολοσχερώς εγκαταστάσεις στα «νέα» Ενετικά Τείχη η διοικητική παραλαβή των οποίων είχε γίνει μόλις τον περασμένο Αύγουστο.
Όπως πρώτο έγραψε το Cretalive, οι άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς τα pillars που αφορούν την εγκατάσταση των θερμικών καμερών, επίσης από τη φωτιά καταστράφηκαν και οι οπτικές ίνες που συνδέουν τις θερμικές κάμερες με τα pillars καθώς και δύο από τα νέα και φωτιστικά σώματα έχουν βανδαλιστεί και καταστραφεί.
Σημειώνεται ότι τα δύο κατεστραμμένα pillars βρίσκονται στο τμήμα που παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2024 ενώ το τρίτο βρίσκεται μέσα στο κομμάτι του εργοταξίου από την Πύλη Βηθλεέμ έως τον Προμαχώνα του Παντοκράτορα.
Ο εργολάβος, λοιπόν, διαπίστωσε τις βλάβες στις 17 Ιανουαρίου 2024 και έκτοτε αξιώνει πληρωμή για την αποκατάσταση στις δολιοφθορές που έγιναν.
Ειδικότερα, στην εισήγηση που κατατέθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο αναφέρεται:
«Οι βλάβες αυτές ως βανδαλισμοί συνιστούν σαφώς βλάβες από ανωτέρα βία, συνεπώς έχει εφαρμογή η διάταξη του άρθρου 157 παρ.2 ν.4412/2016 που ορίζει: "Αν το έργο ή τμήμα αυτού παραδοθεί για χρήση πριν από την παραλαβή, οι βλάβες, κλοπές ή βανδαλισμοί από τη χρήση, εφόσον δεν οφείλονται σε κακή ποιότητα του έργου, βαρύνουν τον κύριο αυτού, εκτός αν άλλως ορίζεται στη σύμβαση"».
Με βάση τα παραπάνω η ανάδοχος εταιρεία κοστολογεί την αξία των κατεστραμμένων εγκαταστάσεων ως εξής:
- 3 τεμάχια πίλλαρ: 7.500 ευρώ
- Τοποθέτηση καλωδίου 12 οπτικών ινών: 16.200 ευρώ
- Αντικατάσταση φωτιστικού σώματος οδοφωτισμού (2) τύπου κορυφής τεχνολογίας LED: 1.300 ευρώ.
«Το κόστος των εργασιών αυτών κατά την εκτίμηση μας ανέρχεται στο ποσό των 25.000 ευρώ χωρίς την δαπάνη ΦΠΑ» αναφέρεται στο έγγραφο του εργολάβου.
Από την πλευρά του ο Δήμος Ηρακλείου προτείνει τη σύσταση Επιτροπής από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου. Οι μηχανικοί που θα συστήσουν την Επιτροπή, εκ μέρους του Δήμου, θα κοστολογήσουν εκ νέου την ζημία που για τις δολιοφθορές που έγιναν εντός του εργοταξίου και θα αποφασίσουν εάν η αποκατάσταση θα γίνει από την Διεύθυνση Συντήρησης της Τεχνικής Υπηρεσίας ή από τον εργολάβο.
Προς το παρόν πάντως όλες οι κάμερες έχουν βγει εκτός λειτουργίας διότι η φωτιά κατέστρεψε την «καρδιά» του κυκλώματος. Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής που αναμένεται να συσταθεί, γεγονός είναι πως τα "νέα" Ενετικά Τείχη ήταν ξεκούραση για το μυαλό, τα μάτια και τη ψυχή μας κι αυτό το δικαίωμα στην πόλη κάποιοι άγνωστοι ένα βράδυ μας το έκλεψαν...
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο