"Ενωμένοι θα αντιμετωπίσουμε την κρίση σε υγεία και οικονομία"

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κρήτης με εκπροσώπους παραγωγικών, επιχειρηματικών φορέων και συλλόγων στη σκιά των νέων δεδομένων που δημιουργεί η πανδημία

Η επόμενη ημέρα στην Κρήτη και ο τρόπος αντιμετώπισης των νέων - όχι ευοίωνων - δεδομένων που δημιουργεί στην τοπική οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού,  βρέθηκαν στο επίκεντρο συνάντησης στα γραφεία της Περιφέρειας στο Ηράκλειο, του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη με εκπροσώπους των παραγωγικών και επιχειρηματικών φορέων, συλλόγων και εργαζομένων. 

"Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο, για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες" υπογράμμισε στην αρχική τοποθέτησή του ο κ. Αρναουτάκης, υποστηρίζοντας ότι οφείλουμε "να είμαστε όλοι ενωμένοι για να βγούμε από αυτή την κρίση".

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να δίνεται επιδότηση στην εργασία και όχι στην ανεργία, ενώ εκτίμησε ότι "θα υπάρξει βοήθεια από την ΕΕ". 

Ο Περιφερειάρχης παραδέχτηκε ότι "αν δεν ανοίξει ο τουρισμός θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα" ενώ υπογράμμισε ότι η κρίση αυτή δίνει στην "Ευρώπη την ευκαιρία να ξαναγεννηθεί"!
Όπως είπε: "Χρειάζεται η Ευρώπη να ρίξει περισσότερο χρήμα. Δεν μπορεί να επιβαρύνεται ο νότος με δάνεια. Οι βόρειοι πρεπει να καταλάβουν ότι στηρίζονται και από τις γύρω οικονομικές, του νότου"
Σύμφωνα με τον κ. Αρναουτάκη, οι ταξιδιώτες πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για τον κορωνοϊό. 

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρο Βαμβακά, η Περιφέρεια θα βοηθήσει στην εκπαίδευση του προσωπικού στους χώρους εστίασης ενώ θα διανείμει και υγειονομικό υλικό


Η κ. Μαρία Αντωνακακη, από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης επεσήμανε ότι "είμαστε σε καλό δρόμο για τα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Ένα ακόμη αίτημα μας είναι τα τέλη παρεπιδημουντων", ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των ενοικίων: "τα ζητάμε όλα αυτά γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας"

Εκπροσωπώντας και το Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Δήμαρχος Μινώα Μανώλης Φραγκακης αναφέρθηκε  στα πενιχρα πλέον έσοδα των Δήμων, αφού - όπως είπε - "οι δημότες δεν έχουν πλέον να πληρώσουν"

Νέα περίοδος ανασφάλειας


"Δυστυχώς μπαίνουμε σε άλλη μια περίοδο ανασφάλειας" υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς και συνέχισε:

"Ο κλάδος του τουρισμού και του επισιτισμου άντεξε όλους τους κραδασμούς την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ναι στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αλλά χρειάζονται γραπτές δεσμεύσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Η Κρήτη πρέπει να ακολουθήσει διαφορετικά περιοριστικά μέτρα λόγω των μειωμενων κρουσμάτων. Μπορούμε να είμαστε το παράδειγμα πηγαίνοντας σε ελαστικά περιοριστικά μέτρα. Οπωσδήποτε όμως χρειάζεται κάποιο πρωτόκολλο".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΗ:
"Δεν πρέπει να παρατηρούμε την τουριστική περίοδο. Να δουλέψουμε μια τουριστική περίοδο από Ιούλη μέχρι Νοέμβρη. Αλλά και να προετοιμαζουμε ταυτόχρονα και την επόμενη. Χρειάζονται πρωτόκολλα ασφαλείας και διακρατικές συμφωνίες.
Η Κρήτη είναι από τους πιο ασφαλείς προορισμούς. Πολλοί από το εξωτερικό θέλουν να έρθουν, έχουμε τέτοια μηνύματα. Έχουμε ανάγκη από προγράμματα απασχόλησης και όχι από προγράμματα ανεργίας"

Ο ίδιος έκανε αναφορά στα μέτρα προστασίας των εργαζομένων τονίζοντας ότι: "Τα μέτρα τηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, αλλά τώρα δεν εφαρμόζονται"

"Για να έρθει χρήμα στον τόπο μας πρέπει να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας. Χρειάζεται η καθολική στήριξη όλων σας, για να λειτουργήσει η αλυσίδα. Διαφορετικά, θα καταρεύσουμε όλοι μας. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί· να πιέσουμε και για το κρασί και για τα σταφύλια και για το ελαιόλαδο", ανέφερε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Πρίαμος Ιερωνυμάκης. 


Ορατός ο κίνδυνος για τριπλασιασμό των λουκέτων

"Τα λουκέτα μπορεί να τριπλασιαστουν το επόμενο διάστημα, κι αυτό θα είναι μια καταστροφή", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης. 

Όπως ανέφερε: "Μέτα από μια δεκαετή κρίση στη χώρα, η ιδιωτική πρωτοβουλία πλέον δεν αντέχει. Είναι αδύνατον εμείς οι επαγγελματίες να επωμιστουμε το κόστος της πανδημίας. Ακούγονται πολλά από την κυβέρνηση, αλλά όλα αυτά είναι λόγια του αέρα. Στα χρόνια της κρίσης χάθηκαν 270.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στις τράπεζες δεν έχουμε πλέον χρήματα. Σε αυτή την κρίση πάνω από 100.000 δεν θα καταφέρουν να ανοίξουν. Το ίδιο θα συμβεί και στο Ηράκλειο απο Δευτέρα'.
Ο κ. Λεκάκης ανέφερε ακόμα ότι χωρίς ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει δημόσιος! "Δεν μπορούμε να πάρουμε δάνεια, οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές! Και να πάρουμε δάνεια ενώ το μέλλον είναι αβέβαιο; Πρέπει να δοθούν άμεσα και απευθείας χρήματα στις επιχειρήσεις για να φτάσουν στην οικονομία. Οι επαγγελματίες που έμειναν δεν είναι απατεώνες. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες πρέπει να βάλουν πλάτη. Αν δεν στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, όλο το σύστημα θα καταρρεύσει"!

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Ριζικιανακης, εκπρόσωπος εργαζομένων επισιτισμου υπογράμμισε:
"Πάγια άποψη μας είναι ότι θα πρέπει να επιδοτείται η εργασια και όχι η ανεργία.
Η ανεργία κινδυνεύει να εκτιναχθεί, άνω του 20%. Αυτό σημαίνει κοινωνική κατάρρευση!
Οι εργαζόμενοι είναι το βασικό κύτταρο των επιχειρήσεων για να πάνε μπροστά!
Απαιτείται η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των εργαζομένων στα νέα υγειονομικα δεδομένα.
Πιο επίκαιρη από ποτέ, η ανάγκη εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης εργασίας στον επισιτισμο"

 

 






 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ