Εντατικοί έλεγχοι σε ρακοκάζανα - Πού βρέθηκαν 16 τόνοι αδήλωτης ρακής

Newsroom
Newsroom

Tι λέει στο Cretalive o πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Ηρακλείου, Τάσος Βρέντζος

Στην τσιμπίδα των ελεγκτικών αρχών "πιάστηκαν" δυο αποσταγματοποιοί, οι οποίοι λειτουργούν ρακοκάζανα στην Π.Ε. Ηρακλείου, καθώς βρέθηκαν κατά τον έλεγχο με ελλιπή χαρτιά και είναι πλέον αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθη ένα άτομο και αναζητείται ένα ακόμα . 

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive έγιναν σε αποστακτήρια χωριού του δήμου Γόρτυνας και οικισμού του δήμου Μαλεβιζίου, με διαφορά λίγων ημερών. Οι ελεγκτές, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, βρήκαν ποσότητες που δεν μπορούσαν να αιτιολογηθούν βάσει των ημερομηνιών που είχαν δηλωθεί στις τελωνειακές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πιο πρόσφατη περίπτωση, οι ελεγκτές εντόπισαν περίπου 16 τόνους αδήλωτης ρακής. 

Να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα καζάνια λειτουργούσαν νόμιμα, ωστόσο οι ποσότητες που εντοπίστηκαν εκεί δεν δικαιολογούνταν από τις δηλωμένες ποσότητες που σύμφωνα με τα παραστατικά επρόκειτο να αποσταχθουν τις συγκεκριμένες ημερομηνίες.
Το πρόστιμο που περιμένει τους υπεύθυνους των συγκεκριμένων ρακοκάζανων αναμένεται βαρύτατο, καθώς με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο φτάνει και στις 25.000 ευρώ ο αδήλωτος τόνος! 

Αποσταγματοποιοί πάντως που ρωτήθηκαν αναφέρουν ότι το υπάρχον πλαίσιο είναι άδικο για τους παραγωγούς καθώς τα πρόστιμα είναι τα ίδια που προβλέπονται για τους βιομήχανους ποτών! Όπως επισημαίνουν θα έπρεπε να ληφθεί διαφορετική μέριμνα για το καθεστώς λειτουργίας των μικρών αποσταγματοποιών!

Τάσος Βρέντζος: "Δεν πρόκειται για παράνομα αποστακτήρια" 

Βρέντζος Τάσος

Μιλώντας στο Cretalive o πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών νομού Ηρακλείου Τάσος Βρέντζος υπογραμμίζει ότι  τόσο στις περιπτώσεις που ελέγχθηκαν τώρα, οσο και σε παλαιότερη περίπτωση το περασμένο καλοκαίρι,  δεν πρέπει να γίνεται λόγος για "παράμονο αποστακτήριο".
"Είναι νόμιμα αποστακτήρια, έχουν δηλωθεί στο Τελωνείο" αναφέρει ο κ. Βρέντζος, υπογραμμίζοντας ότι η παράβαση έγκειται στο ότι "στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι δύο αποσταγματοποιοί δεν είχαν βγάλει άδεια από το Τελωνείο για να αποστάξουν την παραγωγή τους και είχαν ποσότητες που υπερβαίνουν τις άδειες που είχαν βγάλει νόμιμα". 

Αναφερόμενος στο σχετικό νομικό πλαίσιο, ο Πρόεδρος Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών υπογραμμίζει ότι απαιτείται τροπολογία, που να διορθώνει τις αδικίες. "Όλοι εμείς είμαστε αμπελουργοί, δεν πρέπει να μας συγκρίνουν με τους βιομηχάνους, και να μας επιβάλλουν πρόστιμα βάση της φορολογίας που πληρώνουμε και όχι της βιομηχανίας. Οι προσπάθειές μας είναι προς την κατεύθυνση αυτής της διόρθωσης" αναφέρει ο κ. Βρέντζος.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ