Ενθαρρυντικά μηνύματα από "θεραπευτικό εργαλείο" κατά του κορωνοιού

Ενθαρρυντικά μηνύματα από "θεραπευτικό εργαλείο" κατά του κορωνοιού

Η Διευθύντρια Αιμοδοσίας στο ΠΑΓΝΗ, μίλησε στο Livetalks για την δωρεά αντισωμάτων Covid

Με μια απλή διαδικασία μπορείς να σώσεις τη ζωή του συνανθρώπου σου, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση του αόρατου εχθρού, του κορωνοϊού που εδώ και μισό χρόνο έχει φέρει τα πάνω - κάτω στην καθημερινότητα και στις συνήθειές μας!

Η χορήγηση εξουδετερωτικών αντισωμάτων από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από λοίμωξη με κορωνοϊό, είναι μια πολύ υποσχόμενη θεραπεία που εφαρμόζεται ευρύτατα διεθνώς στη θεραπεία ασθενών με σοβαρή νόσο COVID-19. Στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στο Ηράκλειο τα πρώτα αποτελέσματα - μηνύματα από αυτή την θεραπεία είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικά! (δείτε ΕΔΩ)

Η κ. Βάνα Λυδάκη, Διευθύντρια Αιμοδοσίας στο ΠΑΓΝΗ, μίλησε την Τετάρτη στο Livetalks για το νέο αυτό "θεραπευτικό εργαλείο" που έχουμε στην φαρέτρα μας ενάντια στον ιό, καλώντας όσους και όσες έχουν νοσήσει από κορωνοϊό  (κι έχουν κάνει και το απαραίτητο τεστ το οποίο πρέπει να βγει αρνητικό), να γίνουν δωρητές αντισωμάτων Covid.

 

Δότες μπορούν να βρεθούν από όλη την Κρήτη

"Όταν κολλήσει κάποιος περίπου ένα μήνα μετά έχει βγάλει αυτά τα προστατευτικά αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό. Ένα μικρό μέρος από αυτά τα αντισώματα προσπαθούμε να το συλλέξουμε, να το επεξεργαστούμε καταλλήλως, να το καταψύξουμε στους -40°C και να το χορηγήσουμε στους ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση (να μην μπουν ή να βγουν νωρίτερα από τις ΜΕΘ)" εξήγησε η κ. Λυδάκη.

 

Οι πρώην ασθενείς λοιπόν μπορούν να απευθυνθούν στο τμήμα αιμαφαίρεσης - αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου.

Η συλλογή πλάσματος μοιάζει με την αιμοδοσία, διαρκεί ωστόσο λίγη παραπάνω ώρα.

"Δεν υπάρχει καμία παρενέργεια" καθησυχάζει η κ. Λυδάκη. ""Ήδη" αντισώματα "έχουν χορηγηθεί σε δύο ασθενείς", με τα αποτελέσματα να είναι "πολύ θετικά".

 

Η  Διευθύντρια Αιμοδοσίας στο ΠΑΓΝΗ σχολίασε και την πορεία της πανδημίας: "Κανείς δεν μπορεί να είναι μάγος, απ' ο,τι φαίνεται αυτή τη στιγμή ενώ η Αθήνα υποφέρει εμείς φαίνεται ότι έχουμε μία ύφεση. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει σε δύο μήνες, γι' αυτό πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι".

 

Μεγάλη σημασία παίζει να μην γίνεται καταπατείται το "κοινωνικό συμβόλαιο" που έχουμε... υπογράψει, με  την "τήρηση των στοιχειωδών", για την "αυτοπροστασία"  και "ετεροπροστασία" από τον νέο ιό.

 

Εκ των ων ουκ άνευ για την ίδια είναι "να διατηρήσουμε τον κοινωνικό ιστό, την αλληλεγγύη, γιατί μόνο αυτό θα μας επαναφέρει εκεί που ήμασταν".

 

Η κ. Λυδάκη είπε το αυτονόητο, ότι " δεν είμαστε όλοι αυτοδίδακτοι σε αυτή τη ζωή", υπενθυμίζοντας πως πρέπει "να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών".

Ακόμη, μίλησε και για τις αιμοδοσίες και για τον μεγάλο στόχο που έχει τεθεί: "Πάντα υπάρχει ανάγκη για αίμα, ο κόσμος όμως ανταποκρίνεται. Ο μεγάλος μας στόχος είναι η δημιουργία ενός σταθερού σταθμού αιμοδοσίας".

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ