ΚΡΗΤΗ
Έντονη ανησυχία για την υδροδότηση του Ηρακλείου - Νέες γεωτρήσεις αλλά ανεπαρκή κονδύλια
Απαιτούνται στοχετευμένες παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Η ΔΕΥΑΗ συνεχίζει να δίνει μάχη με το χρόνιο και περίπλοκο πρόβλημα της υδροδότησης στο Ηράκλειο, αντιμετωπίζοντας σημαντικές ελλείψεις, ιδιαίτερα σε περιόδους ξηρασίας ή όταν οι υδάτινοι πόροι φτάνουν στα όριά τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη υποβληθεί αίτημα προς τη Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για τη δημιουργία τριών νέων κύριων γεωτρήσεων σε Άγιο Μύρωνα και Βασιλειές και εφεδρικών στον Προφήτη Ηλία, το Κυπαρίσσι κτλ.
Ωστόσο, ακόμα και αν ανοίξουν οι νέες γεωτρήσεις, το μέγιστο νερό που μπορούν να προσφέρουν είναι περίπου 200 κυβικά μέτρα ανά ώρα – ποσότητα που δεν επαρκεί για να καλύψει το ημερήσιο έλλειμμα των 5.000 κυβικών μέτρων. Όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, η λύση αυτή είναι αποσπασματική και προσωρινή.
Επιπρόσθετα, σημαντικό εμπόδιο αποτελεί η ανεπαρκής χρηματοδότηση από την πολιτεία. Ο προϋπολογισμός των 150.000 ευρώ που έχει διατεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ελάχιστος, καθώς το κόστος για μία μόνο γεώτρηση μπορεί να φτάσει τις 200.000 ευρώ, ιδιαίτερα λόγω του μεγάλου βάθους (400 μ.) που απαιτείται για ανεύρεση νερού στα νησιά. Συνεπώς, για τρεις γεωτρήσεις απαιτούνται κονδύλια κοντά στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ποσό που δεν καλύπτεται από την υφιστάμενη χρηματοδότηση.
«Με βάση το χρονοδιάγραμμα οι νέες γεωτρήσεις χρειάζονται πέντε με έξι μήνες για να είναι έτοιμες. Τα έργα ξεκινούν σε λίγο καιρό οπότε θα είναι έτοιμες για την υδροδότηση του Ηρακλείου το καλοκαίρι του 2026, φέτος δεν το προλαβαίνουμε» αναφέρει στο Cretalive ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Γιώργος Βουρεξάκης.
Παράλληλα, η προετοιμασία της ΔΕΥΑΗ για ένα ενδεχόμενο ακραίο σενάριο αναδεικνύει την ανάγκη για εναλλακτικές πηγές υδροδότησης. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτούν δύο υδροδοτικοί πόροι της Κρήτης που μπορούν να ενισχύσουν τη στρατηγική για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.
Η αξιοποίηση υποδομών, σε συνδυασμό με στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η μείωση απωλειών στα δίκτυα, η επαναχρησιμοποίηση νερού και η συντονισμένη πολιτική διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο Κρήτης, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βιώσιμη υδροδότηση της πόλης. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, η επαγρύπνηση είναι διαρκής, όμως απαιτείται ουσιαστική στήριξη από το κράτος για να διασφαλιστεί το νερό για όλους.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο