Εντυπωσιακή προσέλευση κόσμου στη φετινή Βραδιά Ερευνητή στο ΙΤΕ

Newsroom
Newsroom

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Κάθε προσδοκία ξεπέρασε η προσέλευση στη φετινή Βραδιά του Ερευνητή στο ΙΤΕ, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με περισσότερους από 3.000 επισκέπτες!

Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Πρόεδρος του ΙΤΕ καθ. Νεκτάριος Ταβερναράκης στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του.

βραδιά ερευνητή

Ο  Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Κρήτης το 2023 βρέθηκε στη δεύτερη κορυφαία θέση στην Ελλάδα στον Δείκτη Καινοτομίας, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 
Μέχρι σήμερα έχουμε διανύσει με επιτυχία μια μεγάλη διαδρομή.  Στηρίξαμε και στηρίζουμε έμπρακτα την ανάπτυξη της έρευνας και της καινοτομίας στην Περιφέρειά μας, μαζί με τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά μας ιδρύματα, που βρίσκονται στη γραμμή της πρωτοπορίας. 
Στόχος μας είναι να συνδέσουμε την έρευνα με την καινοτόμο και υγιή επιχειρηματικότητα, να πετύχουμε τη διάχυση και την αξιοποίηση της γνώσης που παράγεται σε όλα τα επίπεδα. 
Για να το πετύχουμε, έχουμε δεσμεύσει 33,5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των τοπικών ερευνητικών υποδομών, τη στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και  την προώθηση συμπράξεων μεταξύ ερευνητών και επιχειρήσεων.  Συνεχίζουμε με τον Κόμβο Καινοτομίας. Σχεδιάζουμε διευρύνοντας τους αναπτυξιακούς προσανατολισμούς της Κρήτης, με δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

βραδιά ερευνητή
Γιατί όραμά μας είναι η «Έξυπνη Κρήτη». Μια Περιφέρεια που μπορεί και πρέπει να αναδειχθεί σε κέντρο γνώσης και καινοτομίας, αναγκαία προϋπόθεση για να στηρίξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξωστρέφεια του νησιού μας». 

Ο κ. Ταβερναράκης τόνισε τη στενή συνεργασία του ΙΤΕ με την Περιφέρεια Κρήτης:
«Η πολυετής και ιδιαίτερα γόνιμη συνεργασία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας με την Περιφέρεια Κρήτης και προσωπικά με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, έχει οδηγήσει στην ανάπτυξη καινοτόμων πρωτοβουλιών που θέτουν νέες βάσεις για την περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη. Το ΙΤΕ συνεργάζεται στενά με την Περιφέρεια Κρήτης σε θέματα αντιμετώπισης σύγχρονων προκλήσεων, αξιοποιώντας τα καινοτόμα εργαλεία που θέτουν η έρευνα και η τεχνολογία στη διάθεση της κοινωνίας. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν η δημιουργία του Παρατηρητηρίου Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας, η ανάπτυξη νέων δράσεων για τη φυτοπροστασία, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την προστασία των μνημείων και υποδομών, καθώς και η δημιουργία νέων εφαρμογών για τη μελέτη του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 
Η Περιφέρεια Κρήτης στέκεται αρωγός στο ΙΤΕ, στηρίζοντας ενεργά την ανάπτυξη των Ινστιτούτων και των Δομών του, μέσω δράσεων όπως η πρόσφατη χρηματοδότηση ύψους 1.858.958 Ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του εγκαταστάσεων, και τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Μάλιστα, στο πλαίσιο της αξιοποίησης της υπάρχουσας τεχνογνωσίας, το ΙΤΕ, με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης, δημιούργησε το πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα εργαστήριο ανάλυσης αρχαίου DNA στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη».
 

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη βραδιά του Ερευνητή στο ΙΤΕ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τον Μανώλη Συντυχάκη, βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ, τον Δημόκριτο Σαλούστρο, υποψήφιο Δήμαρχο Μαλεβιζίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», τον Γιάννη Δαλέζιο, Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο Κρήτης και τη Χαρά Βλατά, εργαζόμενη στο ΙΤΕ, υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο Μαλεβιζίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», παρευρέθηκε στις εκδηλώσεις της Βραδιάς του Ερευνητή, την Παρασκευή, 29 Σεπτέμβρη, και ξεναγήθηκε στα περίπτερα των Εργαστηρίων και Ινστιτούτων του ΙΤΕ.

ιτε
Στο περιθώριο της επίσκεψης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ΙΤΕ, κ.κ. Νεκτάριο Ταβερναράκη και Δημήτρη Πλεξουσάκη, όπου συζήτησαν για τις συνέπειες της ελλιπούς χρηματοδότησης στη λειτουργία των Ερευνητικών Κέντρων και τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού τους –και κυρίως των νέων επιστημόνων, οι οποίοι κατά κανόνα αμείβονται από υποτροφίες με πολύ χαμηλά τροφεία και δεν αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι με συνέπεια να εξαιρούνται από την κοινωνική ασφάλιση. 
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με την παράλογη απαίτηση εκ μέρους του ΙΚΥ της επιστροφής των τροφείων από υποψήφιους διδάκτορες, στην περίπτωση που δεν έχουν υποστηρίξει επιτυχώς τη διατριβή τους μέχρι τη λήξη του προγράμματος Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της υλοποίησης διδακτορικής έρευνας. Υποδράση 2: Πρόγραμμα χορήγησης Υποτροφιών ΙΚΥ σε υποψήφιους διδάκτορες των ΑΕΙ της Ελλάδας, δηλαδή μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Εκ μέρους του κλιμακίου του ΚΚΕ ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΙΤΕ να στηρίξει έμπρακτα τα δίκαια αιτήματα των υποψηφίων διδακτόρων που απειλούνται με επιστροφή δεδουλευμένων, με παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία. 
Ο Μανώλης Συντυχάκης συναντήθηκε και με μέλη του Συλλόγου Ερευνητών/-τριών & Εργαζομένων στην Έρευνα Ηρακλείου (ΣΕΕΕΗ) που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας χώρο με σκοπό την ενημέρωση για το ίδιο θέμα. Εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στα αιτήματα του ΣΕΕΕΗ για τη μετατροπή του τελικού παραδοτέου από την ίδια τη διδακτορική διατριβή σε τεχνική έκθεση, για τη μη απαίτηση επιστροφής δεδουλευμένων, καθώς επίσης και για τη συνολική αντιμετώπιση των συνθηκών εργασιακής ανασφάλειας με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι κατά τη διάρκεια εκπόνησης της διατριβής τους. Ακόμα, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τη σχετική επερώτηση που κατέθεσε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ στη βουλή για το θέμα αυτό, ενώ δεσμεύτηκε να δοθεί συνέχεια στο θέμα και κάλεσε τον ΣΕΕΕΗ σε συμπόρευση και κοινή δράση.
 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ