Εντυπωσιάζει η τελική μορφή για την πλατεία Ελευθερίας- Δείτε φωτογραφίες

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Έμπνευση για τους αρχιτέκτονες η «Θεά των Όφεων» από το Ανάκτορο της Κνωσού!

Η πιο μισητή και πολύπαθη πλατεία του Ηρακλείου, η πλατεία Ελευθερίας, επιτέλους αλλάζει "χρώμα" με την πλήρη διατήρηση και εμπλουτισμό της υφιστάμενης δενδροφύτευσης ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο πρασίνου που τείνει να ενοποιηθεί με το γειτονικό πάρκο Γεωργιάδη!

Οι προσφορές για τον διαγωνισμού που προκήρυξε δήμος Ηρακλείου άνοιξαν και το το α’ βραβείο κέρδισε ο αρχιτέκτων μηχανικός και εικαστικός ΑΣΚΤ κ. Γιάννης Γιαννούτσος με τους συνεργάτες του.

Σημειώνεται ότι οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις που έχει παρουσιάσει ήδη το Cretalive αποτελούν  την πρώτη φάση του πλάνου όπως έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και τον αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Αναστασάκη. Τα προσχέδια που παρουσιάζουμε σήμερα θα υλοποιηθούν μακροπρόθεσμα, σε δεύτερη φάση.
 

53 στρέμματα στο κέντρο του Ηρακλείου αλλάζουν εντελώς όψη

Πρόκειται για ένα μεγάλων διαστάσεων έργο που αφορά το εμβληματικό κέντρο της πόλης. Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεσή της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη (έξω από το γνωστό ιατρικό κέντρο της περιοχής), καθώς επίσης και την ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφώρ, τμήματα των λεωφώρων Δημοκρατίας και Ικάρου, δρόμοι που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Μάλιστα το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων αφορά στην ευρύτερη ανατολική περιοχή (εντός του κηρυγμένου - οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου) του Ηρακλείου και πλησίον των Ενετικών Τειχών συνολικής έκτασης 53.000 τ.μ. ή 53 στρέμματα!

eikona 7

Άποψη του συνόλου της σύνθεσης

eikona 11
Άποψη του συνόλου της σύνθεσης

 

Αυτές είναι οι αλλαγές

Οι υψομετρικές διαφορές (π.χ. σκαλιά πλ. Ελευθερίας), εξαλείφονται για να διευκολυνθεί η προσπέλαση - ροή των πεζών. Η ζώνη που δημιουργείται περί των Τειχών τονίζεται με κατάλληλη δενδροφύτευση, δομή, ύλη και φωτισμό για να δηλωθεί ότι εκεί είναι το σήμαντρο της περιοχής που λειτουργεί ως υπαίθριο καθιστικό και ως περατζάδα. Το κερκιδωτό “καθιστικό πόλης” περί των Ενετικών Τειχών γίνεται τοπόσημο τονίζοντας τη θέαση προς το σύνολο της περιοχής και προς το λιμάνι.

eikona 13
Άποψη προς τη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τα Ενετικά Τείχη

 

Πλατείες

Οι πλατείες Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Ελευθερίας και Αρχαιολογικού Μουσείου συγκοινωνούν δυναμικά ως δίκτυο ορίζοντας μια ολότητα χώρου, διατηρώντας όμως τα ειδικά χωρικά, δομικά και λειτουργικά τους χαρακτηριστικά. Στον πυρήνα της πλατείας Ελευθερίας δημιουργείται ένας ελεύθερος δυναμικός χώρος δράσης. Τα ξέφωτα - μικρότοποι που δημιουργούνται εντός της πλατείας λειτουργούν ως χώροι συνάθροισης και συνοδεύονται από κατάλληλη δενδροφύτευση, φωτισμό, στοιχεία στάσης (πέργκολες - καθίσματα στη βάση των δένδρων).

eikona 14
Άποψη της σύνθεσης από τη Λεωφόρο Δημοκρατίας προς το Αρχαιολογικό Μουσείο

 

eikona 15
Άποψη της πλατείας Ελευθερίας


 

Ζώνη αναψυχής

Εκεί όπου οι πλατείες συναντούν τα κτήρια της πόλης προτείνεται ένας ξύλινος φορέας - κατασκευή που δημιουργεί έναν σκιασμένο χώρο στάσης όπου φιλοξενούνται οι ισόγειες εμπορικές λειτουργίες / χώροι αναψυχής. Τα σκέλη της ελαφριάς αυτής ευμετάβλητης κατασκευής ανάλογα με τα καιρικά φαινόμενα παρέχουν σκίαση ή ηλιασμό.

Η δαπεδόστρωση ενοποιεί το σύνολο της περιοχής μελέτης, τις πλατείες Ελευθερίας, Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου, τη ζώνη περιμετρικά των τειχών, καθώς και τις Λεωφόρους Ικάρου - Μποφώρ - Δημοκρατίας. Αξιοποιούνται ύλες από τον τόπο της Κρήτης συγγενικές μεταξύ τους που όταν πλησιάζουν ιστορικά ίχνη, παραλλάσσονται ώστε να σημάνουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους -λειτουργούν ως χωρικά σινιάλα.

Σημειώνεται πως διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑΜΕΑ καθώς η διέλευση και η πρόσβαση των πεζών στο σύνολο της πρότασης αποτέλεσε προτεραιότητα κατά τον σχεδιασμό.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γίνονται προς την κατεύθυνση της Ήπιας Κινητικότητας. H προοδευτική υλοποίηση σε δύο φάσεις διασφαλίζει την ήπια προσαρμογή των κατοίκων στις νέες συνθήκες και τη δυνατότητα τυχόν αναπροσαρμογών του αρχικού σχεδιασμού με βάση την χρήση που κάνουν οι κάτοικοι.

eikona 12
Προτεινόμενη παρέμβαση

 

«Έμπνευση η "Θεά των Όφεων"» από το Ανάκτορο της Κνωσού!

«Η πρώτη σκέψη όταν προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που αφορά στην “καρδιά” του Ηρακλείου, πήγε σε μια δυνατή ανάμνηση: στην προ δεκαετίας επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου όπου ξεχώρισα το αγαλματίδιο της “Θεάς των Όφεων” (1600 π.Χ. Bρέθηκε νότια της αίθουσας του θρόνου του ανακτόρου της Κνωσού). Η ιδέα για τη σύνθεση του χώρου, εξαρχής στρέφεται γύρω από την ιδιαίτερη φορεσιά του ειδωλίου, η οποία είναι σαν να “φέρει τον κόσμο όλο” με δομές, χρώματα, ύλες και καταβολές από την Κρήτη. Τούτη η επιθυμία γεννά σκέψεις για την ώσμωση της Αρχιτεκτονικής, της Τέχνης και της ίδιας της κοινωνίας» υπογραμμίζει στο Cretalive ο αρχιτέκτοντας κ. Γιάννης Γιαννούτσος.

eikona 1
Το σύνολο της περιοχής μελέτης- Πλ. Ελευθερίας, Πλ. Καζαντζάκη, Πλ. Δασκαλογιάννη, Πλ. Μουσείου, Λ. Δημοκρατίας, Δ. Μποφώρ, Λ. Ικάρου

 

Επίσης, ο ίδιος τονίζει ότι: «Η δυνατή αυτή επιθυμία συνταιριάχτηκε με την αγάπη για τον δημόσιο χώρο, για τον “κοινό τόπο” της πόλης που οφείλει να είναι δυναμικός, ελεύθερος, φιλόξενος και να υποδέχεται κάθε πτυχή της ζωής. Δημιουργείται μια δυναμική “χωρική σκηνή” προς τα Ενετικά Τείχη που ενώνει: συγκεντρώνει τον κόσμο, συνδέει το κέντρο με την υπόλοιπη πόλη και στρέφει τον κάτοικο προς τα ιστορικά ίχνη».

Από τα λόγια αλλά και τα προσχέδια που παρουσιάζει ο κ. Γιαννούτσος φαίνεται ότι περπάτησε την πόλη μας και βήμα προς βήμα κατάφερε να την αγαπήσει μέσα από την ασχήμια της και να ονειρευτεί τη σύνδεση της πλατείας (και όχι μόνο) με την ιστορία και τον μακραίωνο πολιτισμό του Ηρακλείου. Έτσι ο ίδιος καταλήγει λέγοντας: «Οφείλουμε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό στον δημόσιο χώρο καθώς ο χώρος αυτός συνυφαίνεται με τα βιώματα και τις αναμνήσεις όχι μόνο του ενός ατόμου αλλά της κοινωνίας ολόκληρης».

eikona 2
Το σύνολο της περιοχής μελέτης- Πλ. Ελευθερίας, Καζαντζάκη, Δασκαλογιάννη, Μουσείου, Λ. Δημοκρατίας, Δ. Μποφώρ, Λ. Ικάρου

 

eikona 3
Διάγραμμα ιδέας

 

eikona 8
Μακέτα της σύνθεσης και Τομή του αναγλύφου

 

eikona 9
Διαμόρφωση του εδάφους της περιοχής μελέτης, του εξοπλισμού και της κυκλοφορίας

 

eikona 10
Δενδροφύτευση της περιοχής παρέμβασης

 

 

 

Δείτε επίσης:

Παρουσιάζεται η μελέτη για την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας

Αυτή είναι η νέα πλατεία Ελευθερίας- Πότε ξεκινούν τα έργα

Έτσι θα γίνει η "νέα" πλατεία Ελευθερίας

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ