Έτσι θα γίνει η "νέα" πλατεία Ελευθερίας

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Τα νέα εξωραϊστικά σχέδια για την πλατεία

Η πιο πολύπαθη πλατεία αναδεικνύεται διαχρονικά η πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο καθώς οι αναπλάσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποτύχει να κερδίσουν την εκτίμηση και το θαυμασμό των κατοίκων της πόλης.

Η δημοπράτηση της νέας μελέτης εξωραϊσμού της πλατείας Ελευθερίας θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες ενώ ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση έχει ήδη εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πλατεία Ελευθερίας πανοραμική

Έπειτα από 5-7 μήνες θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης. Συνεπώς τέλος καλοκαιριού ή αρχές του επόμενου φθινοπώρου αναμένεται, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, να γίνει η έναρξη των εργασιών για τη διαμόρφωση της νέας πλατείας.

Πλατεία Ελευθερίας μακέτα

Αναστασάκης: «Ο κόσμος δεν αγαπά πια την πλατεία»

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις του αρμόδιου αντιδημάρχου Ηρακλείου, Γιάννη Αναστασάκη, ο οποίος αναφέρει «ο κόσμος δεν αγαπά πια την πλατεία. Είναι μακριά από αυτό που θα κάλυπτε τις ανάγκες του».

Πλατεία Ελευθερίας μακέτα 

Οι βασικές αλλαγές αναμόρφωσης της πλατείας:

  1. Η βασική προσέγγιση της μελέτης είναι η αλλαγή της επίστρωσης της πλατείας η οποία έχει φθαρεί με τα χρόνια, με κατασπασμένες πλάκες σε μεγάλο βαθμό. 
  2. Η αντικατάσταση των χαμηλών φωτιστικών με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED. 
  3. Η αφαίρεση περιττών στοιχείων αστικού εξοπλισμού όπως ήταν τα χαμηλά φωτιστικά που έχουν βανδαλιστεί αλλά και κάποια καθιστικά που είναι από μπετόν και τα οποία μόνο πρόβλημα δημιουργούν στη χρηστικότητα της πλατείας. 
  4. Η διόρθωση όλων των περιμετρικών προσβάσεων της πλατείας ώστε να εξασφαλίζεται η ασφαλής είσοδος όλων των πολιτών και των ΑΜΕΑ. 
  5. Η λειτουργική συνένωση της πλατείας και με την Αστόρια και με την Αβέρωφ καθώς και την πλατεία Καζαντζάκη (όπου βρίσκεται το γνωστό ιατρικό κέντρο). 
  6. Θα πεζοδρομηθεί το κομμάτι Αστόρια-Ιδομενέως και θα γίνει πλακόστρωση της Αβέρωφ.
  7. Προβλέπεται επίσης η σύνδεση και με το πάρκο Γεωργιάδη μέσω μίας «πράσινης» νησίδας η οποία θα εγκατασταθεί μπροστά από το Ηρώο και την παιδική χαρά που κατασκευάζεται στην οδό Βίγλας.
  8. Επίσης θα γίνει πλούσια φύτευση πρασίνου στην πλατεία Καζαντζάκη. Στον κεντρικό κορμό της πλατείας επιλέχθηκε η λύση καθιστικών γύρω από τα μεγάλα δέντρα που υπάρχουν ήδη. Έτσι θα υπάρχει η δυνατότητα για δημιουργία χώρων φύτευσης χαμηλού πρασίνου με πολύχρωμα είδη φυτών γύρω από τα δέντρα.

«Με τον τρόπο αυτό θα αλλάξει και η αίσθηση πρασίνου και στο ύψος ματιού του περιπατητή. Διότι υψηλό πράσινο η πλατεία διαθέτει ήδη» καταλήγει ο Γιάννης Αναστασάκης.

Πλατεία Ελευθερίας μακέτα

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ