Επαφές στα Χανιά είχε η Πρέσβειρα της Σλοβακίας

Newsroom
Newsroom

Συναντήθηκε με αντιπεριφερειάρχη, δήμαρχο και πρόεδρο του Επιμελητηρίου

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νικόλαο Καλογερή, επισκέφτηκε σήμερα, Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, η Πρέσβης της Σλοβακίας στην Αθήνα, κα Marcela Hanusová, η οποία ανέλαβε καθήκοντα στη χώρα μας το Νοέμβριο του 2022.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην οποία συμμετείχε και ο Επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Κρήτη κ. Σταύρος Πατεράκης, αναφέρθηκαν τα πεδία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σλοβακίας, κυρίως στους τομείς του τουρισμού και της εκπαίδευσης. 

Συγκεκριμένα όσον αφορά στον τουρισμό, η Πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημιουργία απευθείας αεροπορικής γραμμής από την Αθήνα προς τη Σλοβακία, και στην πρόθεση να προωθηθεί η χώρα της ως τουριστικός προορισμός από το φθινόπωρο έως και την άνοιξη, δηλαδή πριν την έναρξη της τουριστικής σαιζόν στην Ελλάδα. Επίσης επεσήμανε ότι στη χώρα της υπάρχει σημαντική φοιτητική κινητικότητα από την Ελλάδα, με ιδιαίτερη προτίμηση των Ελλήνων φοιτητών στις Σχολές Ιατρικής και Φαρμακευτικής της Σλοβακίας, οι οποίες φημίζονται για το υψηλό επίπεδό τους.

Η Πρέσβης δήλωσε επίσης ότι μέλημά της είναι γενικότερα να ενισχυθεί η ήδη υπάρχουσα καλή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη, τονίζοντας την υποστήριξή του όσον αφορά στον τομέα της διακίνησης προϊόντων του πρωτογενή τομέα, αλλά και στις προσπάθειες της Σλοβακικής Πρεσβείας για ενίσχυση της τουριστικής κινητικότητας εκτός της περιόδου τουριστικής αιχμής. Επ’αυτού o κ. Καλογερής ανέπτυξε και τις σοβαρές προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης για την ανάδειξη της Κρήτης σε δωδεκάμηνο προορισμό, καθώς πληροί όλα τα εχέγγυα, συνιστώντας μια πολύ καλή επιλογή, ιδιαίτερα για τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω παρεμφερούς κουλτούρας αλλά και εγγύτητας.

Τέλος η κα Hanusová συνεχάρη τον κ. Καλογερή για την επανεκλογή του και του ευχήθηκε καλή συνέχεια και δύναμη στα καθήκοντά του.  
Η συνάντηση έληξε με ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Συνάντηση και με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη

χανια πρεσβειρα σλοβακιας

Την κ. Hanusova
υποδέχθηκε στο γραφείο του και ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Την Πρέσβειρα της Σλοβακίας συνόδευσε, ο επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στα Χανιά, Σταύρος Πατεράκης ενώ από πλευράς του Δήμου Χανίων, παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων, Γιώργος Φραγκιαδάκης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Δήμαρχος Χανίων και η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους οι δύο τόποι μπορούν να συνδεθούν ακόμα περισσότερο μέσα από σειρά συνεργειών στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού, αλλά και μέσω της ανάπτυξης οικονομικών δεσμών.    

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων «η διαχρονικά  καλή σχέση που διατηρούν τα Χανιά, η Κρήτη και η Ελλάδα με τη Σλοβακία επιβεβαιώνει τις κοινές αναφορές που έχουμε ως λαοί αλλά και τη διάθεση να έρθουμε πιο κοντά».

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Σλοβακίας, αφού ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα καθήκοντα του Δημάρχου Χανίων, μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, ανέφερε ότι η επίσκεψή της στα Χανιά συμπίπτει με τα 30 χρόνια της εδραίωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Σλοβακίας και της Ελλάδας.  

Με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σημανδηράκης προσέφερε στην Πρέσβειρα ως αναμνηστικό ενθύμιο γραφείου με τη γραφιστική αποτύπωση των Χανίων καθώς και την έκδοση της έκθεσης: «Κωνσταντίνος Βολανάκης: Νόστος της θάλασσας, έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη» που φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων.

Επίσκεψη της κ.  Hanusova και στο Επιμελητήριο 

χανια πρεσβειρα σλοβακιας

Η νέα πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα,
συνοδευόμενη από τον επίτιμο πρόξενο της χώρας της στην Κρήτη, κ. Σταύρο Πατεράκη, επισκέφτηκαν και το Επιμελητήριο Χανίων και πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Ροκάκη, επικεφαλής του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας, με στόχο την αποτίμηση της εξέλιξης των εμπορικών σχέσεων, μετά την καταστροφική πανδημία και την αναζήτηση νέων στρατηγικών ευκαιριών ενδυνάμωσής τους.

Από την πλευρά των διπλωματικών εκπροσώπων της Σλοβακίας αναδείχθηκαν οι δυναμικά αναπτυσσόμενες τουριστικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της χώρας τους και της Κρήτης, καθώς το νησί έχει κατακτήσει κεντρικό μερίδιο της αγοράς εξερχόμενου Τουρισμού μεταξύ των Σλοβάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κρήτη διαθέτει ήδη τη δυναμική ώστε τα επόμενα χρόνια να προσεγγίσει ακόμα και το 10% του συνόλου του Σλοβακικού Τουρισμού. Αντίστροφα, αξιοσημείωτη είναι και η σταθερή ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αρκετών χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα στην Σλοβακία, η οποία ενισχύεται το χειμώνα, με δεδομένο το ότι η χώρα διαθέτει αναπτυγμένες εγκαταστάσεις και υποδομές για χειμερινό και ιαματικό Τουρισμό. Η νέα πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα. Marcela Hanusova, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα της θητείας της στη χώρα τον ευρύτερο εμπορικό τομέα και για το λόγο αυτό ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου “Enterprise Greece”.  

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων να υποδεχόμαστε τη νέα πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, με την οποία αναζητήσαμε από κοινού τρόπους να επεκτείνουμε την εξαιρετική μας συνεργασία από τον Τουρισμό και σε άλλους σημαντικούς κλάδους της Χανιώτικης Οικονομίας. Ιδιαίτερη αισιοδοξία δημιουργείται από τη δυναμική φετινή επανάκαμψη των Σλοβάκων Τουριστών στο νησί μας στα επίπεδα τους 2019, πριν την κρίση της πανδημίας. Εμείς δώσαμε έμφαση και στις σημαντικές δυνατότητες για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας του Χανιώτικου πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα, τα οποία αποτελούν διαρκή πόλο έλξης και σημειώνουν αυξανόμενη ζήτηση και αναγνώριση από τους Σλοβάκους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συχνά την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν κατά τις διακοπές τους στον τόπο μας. Με την πρέσβη κα. Hanusova συμφωνήσαμε να θέσει υπό την αιγίδα της τη συνδιοργάνωση μεταξύ Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Μπρατισλάβας και Χανίων επιχειρηματικής αποστολής αποτελούμενης από  ενδιαφερόμενους εξαγωγείς από τα Χανιά στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και με την ευρύτερη αγορά του “Visegrad Group” των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία αριθμεί περισσότερους από 70.000.000 καταναλωτές». 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ