Έπεσαν οι υπογραφές για τον τεχνητό φωτισμό στη Σπιναλόγκα, με πρωτοβουλία Πλακιωτάκη

Newsroom
Newsroom

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, η ανάληψη της χρηματοδότησης της μελέτης τεχνητού φωτισμού της Σπιναλόγκας υπογράφεται με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη

Υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση με τη Μελέτη Τεχνητού Φωτισμού της Σπιναλόγκας μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής/ Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Αγίου Νικολάου και του ΔΑΙΔΑΛΟΣ – Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, η ανάληψη της χρηματοδότησης της μελέτης τεχνητού φωτισμού της Σπιναλόγκας υπογράφεται με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου κ. Αντώνη Ζερβό και τον Πρόεδρο του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΔΑΙΔΑΛΟΣ κ. Κώστα Φασουλάκη. Ένα έργο με Φορέα Χρηματοδότησης το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δια της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής συνολικού ύψους 139.983,60 ευρώ. 

Η Σπιναλόγκα, μία νησίδα έκτασης 85 στρεμμάτων, στο στόμιο του φυσικού λιμένα της Ελούντας, που από το 1903 φιλοξένησε το Λεπροκομείο της Κρητικής Πολιτείας και ταυτίστηκε με αυτό και αποτέλεσε το σταυροδρόμι επικοινωνίας και εμπορίου ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και την παύση λειτουργίας του νοσοκομείου των χανσενικών ασθενών το 1957.

Ο δεύτερος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Κρήτης, μετά το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού, και έκτος σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, με τις εντυπωσιακές ενετικές οχυρώσεις, τον οθωμανικό οικισμό και τα μοντερνιστικά κτήρια του Λεπροκομείου.

Η Σπιναλόγκα εντάχθηκε στο Ενδεικτικό Κατάλογο της χώρας μας το 2014. Ακολούθως, συντάχθηκε φάκελος υποψηφιότητας του μνημείου για εγγραφή στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς (ΚΠΚ) της UNESCO με τίτλο «Φρούριο της Σπιναλόγκας», ο οποίος υπήρξε αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο και των τοπικών αρχών της Κρήτης.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Λασίθι

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ