Επί ποδός και τα Χανιά ενάντια στο εργατικό νομοσχέδιο

Επί ποδός και τα Χανιά ενάντια στο εργατικό νομοσχέδιο

Σωματεία, σύλλογοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις θα συμμετάσχουν στην απεργία της 10ης Ιουνίου

Για την απεργιακή κινητοποίηση της 10ης Ιουνίου ενάντια στο εργασιακό νομοσχέδιο προετοιμάζονται σωματεία, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις και στα Χανιά. Στο πλαίσιο της απεργίας που έχει προαναγγελθεί διοργανώνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Σύλλογος Εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση Χανίων

"Η κυβέρνηση με το νέο νομοσχέδιο χτυπά τον εργάσιμο χρόνο, φέρνοντας ιστορικές ανατροπές στα συλλογικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Είναι γεγονός ότι το χτύπημα του εργάσιμου χρόνου θα επιβάλλεται από τους εργοδότες όπου δεν υπάρχει σωματείο.  Προφανώς δε θα γίνεται με «αίτηση του εργαζόμενου» όπως έλεγαν, αντίθετα θα επιβάλλεται με ατομική σύμβαση, ακόμα κι αν το συνδικάτο του χώρου διαφωνεί και δεν υπάρχει συλλογική συμφωνία! Οι δύο τουλάχιστον επιπλέον ώρες εργασίας θα είναι χωρίς αμοιβή. Η αναπλήρωσή τους δήθεν θα αντισταθμίζεται με μειωμένο ωράριο ή άδεια ακόμη και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Π.χ. ένας εργαζόμενος σε φροντιστήριο, με 9μηνη σύμβαση, που δεν παίρνει εύκολα ούτε τις προβλεπόμενες άδειες, θα μπορούσε να εξαναγκαστεί να δουλέψει παραπάνω ώρες από τις συμφωνημένες σε περίοδο διαγωνισμάτων, χωρίς αμοιβή και η «αναπλήρωση» θα πηγαίνει στα αζήτητα, όταν θα έχει πια απολυθεί το καλοκαίρι... Επιπρόσθετα, αν κριθεί άκυρη μια απόλυση, ο εργοδότης δεν θα έχει καν την υποχρέωση επαναπρόσληψης του εργαζόμενου, όπως ισχύει ως τώρα, παρά θα ξεμπερδεύει δίνοντας κάποιο αντίτιμο.
Επίσης, με το άρθρο 55 ορίζεται ρητά πως «το διάλειμμα δεν αποτελεί χρόνο εργασίας». Πόσοι επιχειρηματίες διαφημίζουν τις 60λεπτες διδακτικές ώρες, απαιτώντας από εκπαιδευτικούς και μαθητές να κάνουν μάθημα σερί μέχρι εξάντλησης; Στο άρθρο 56 προβλέπεται ότι οι μερικώς απασχολούμενοι πρέπει να παρέχουν πρόσθετη απασχόληση, όποτε θέλει η επιχείρηση, ακόμη και αφού μεσολαβήσει κενό από το τέλος του κανονικού τους ωραρίου. Π.χ. εργαζόμενος με 2ώρες σύμβαση την ημέρα σε Κέντρο Μελέτης θα υποχρεωθεί να κάτσει επιπλέον 2 ή 3 ώρες... Και όλα αυτά, ενώ καταργείται η αργία της Κυριακής. Μετά από άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας την Κυριακή θα μπορούν να λειτουργούν οι επιχειρήσεις για: Διενέργεια εξετάσεων για την απόκτηση πτυχίων και διπλωμάτων, στις περιπτώσεις νόμιμων εξωσχολικών δράσεων ιδιωτικών σχολείων, όπως ημερίδες, διημερίδες, σεμινάρια, συνέδρια, ρητορικοί και άλλοι διαγωνισμοί κ.α., συμπεριλαμβανομένων των φυλάκων, οδηγών και συνοδών λεωφορείων, καθαριστριών και κάθε άλλου εργαζόμενου, που κρίνεται αναγκαίος για τη διενέργεια και ομαλή διεξαγωγή αυτών.  Παράλληλα, το νομοθετικό πλαίσιο  μονιμοποιεί και επεκτείνει την τηλεργασία που σβήνει τα όρια μεταξύ εργάσιμου και μη εργάσιμου χρόνου και καταργεί το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, το ελάχιστο μέσο που είχαν οι εργαζόμενοι και που, έστω υπό πίεση, βοηθούσε να βρουν το δίκιο τους.  Σε αυτό το πλαίσιο, η «επανάσταση» της «ψηφιακής κάρτας εργασίας» είναι  κοροϊδία, καθώς οι εργοδότες «και με το νόμο» θα κάνουν ό,τι θέλουν, ανεξέλεγκτοι. Το «δικαίωμα στην αποσύνδεση» είναι αποπροσανατολιστικό, αφού -και εκτός σύνδεσης- με ωράρια που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση ήδη φορτωνόμαστε απλήρωτη εργασία. Για όλα τα παραπάνω επιχειρούν να βάλουν νέα εμπόδια στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, επιβάλλοντας στα σωματεία την εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον με το 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών.
Όμως, η πρόσφατη ανάκληση  της εγκυκλίου με την οποία, ουσιαστικά, το Υπουργείο Παιδείας ήθελε να καταργήσει την ελεύθερη επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας στα Δημοτικά, μετά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών και γονιών, φωτίζει το δρόμο και επιβεβαιώνει ότι μόνη διέξοδος για το λαό είναι ο οργανωμένος αγώνας.
Απαιτούμε την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη, την κατάργηση του ν. Κεραμέως που απελευθερώνει τις απολύσεις στα ιδιωτικά σχολεία και όλων των αντεργατικών νόμων που δυσχεραίνουν την προσπάθεια για υπογραφή ΣΣΕ και διαλύουν τις ζωές μας. Παλεύουμε για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να καλύπτει τις ανάγκες μας, με αύξηση ωρομισθίου και κατώτατου μισθού, αναγνώριση ειδικότητας και προϋπηρεσίας. Δεν πάμε βήμα πίσω από την απαίτησή μας για ενίσχυση του δημόσιου σχολείου με μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ενισχυτική διδασκαλία.  Με τη δράση, τον αγώνα και τη συμμετοχή μας στην απεργία, στέλνουμε μήνυμα ότι στα πολεμικά τους ανακοινωθέν, δεν έχουμε άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε, από το να απαντήσουμε με πόλεμο, με τα δικά μας όπλα.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμβάλλουν για την επιτυχία της απεργίας σε κάθε κλάδο, κάθε χώρο δουλειάς και να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην απεργία.
Συγκέντρωση 10 Ιούνη στις 10 π. μ. στην πλατεία της δημοτικής Αγοράς".

Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών Χανίων

"Η αξιοποίηση της πανδημίας ως «χρυσή ευκαιρία» συνεχίζεται από την Κυβέρνηση για το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.  Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης, χωρίς κανένα δισταγμό, επιχειρούν να ισοπεδώσουν εντελώς δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων, φέροντας προς ψήφιση ένα αντιλαϊκό, αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί δικαιώματα και κοινωνικές κατακτήσεις αιώνων.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα με σκοπό την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων, που θα μας γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω. Καταργείται ουσιαστικά το 8ωρο και θεσμοθετείται το 10ωρο χωρίς καμία πρόσθετη αμοιβή, ενώ αυξάνονται οι ώρες υπερωριών σε 150 για όλους τους κλάδους. Σε  μία εποχή όπου η ψηφιοποίηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις του 21ου αιώνα έχουν καταστήσει δυνατή την περαιτέρω μείωση του εργάσιμου χρόνου, αντί αυτού, πλέον το ωράριο θα ρυθμίζεται «ευέλικτα», ώστε όταν η επιχείρηση έχει δουλειά να δουλεύουμε και με τον «νόμο» 10 ώρες την ημέρα και να «γυρνάει» τις πρόσθετες ώρες πίσω όταν… «δεν έχει δουλειά». Ταυτόχρονα, επεκτείνουν την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αφού θεσμοθετείται η δουλειά τα Σαββατοκύριακα σε νέους κλάδους, όπως της πληροφορικής, των αποθηκών και άλλων, νομιμοποιούν τις απλήρωτες υπερωρίες, τη δυνατότητα διενέργειας απεργίας, με την ευθεία παρέμβαση στα σωματεία και τον υποχρεωτικό ορισμό «προσωπικού ασφαλείας», για να χτυπηθεί η δυνατότητα πίεσης των εργαζομένων προς την εργοδοσία. Στην ίδια κατεύθυνση, καταργούνται ουσιαστικά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αφού η «διευθέτηση του χρόνου δουλειάς» θα γίνεται πλέον με ατομικές συμβάσεις. Είναι γνωστό ότι οι εργατικές κατακτήσεις  διαχρονικά επέρχονται μέσα από τον συλλογικό αγώνα και όχι μέσω του ατομικού δρόμου και της συνεννόησης με την εργοδοσία. Για αυτό και χτυπιέται βάναυσα και με πολλούς τρόπους η δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης και καταργείται το δικαίωμα στην απεργία, αφού παγιώνεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικαλιστών και οι ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, διαλύοντας την όποια δυνατότητα συλλογικής κατοχύρωσης και αφήνοντας έρμαιο της εργοδοσίας κάθε εργαζόμενο/η.

Τώρα πρέπει να κλιμακώνει ο αγώνας απέναντι σ’ ένα νομοσχέδιο που επιχειρεί να νομιμοποιήσει τον εργασιακό μεσαίωνα, με τους/ις εργαζόμενους/ες να εργάζονται βάσει των αναγκών των επιχειρήσεων, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο και με μισθό πείνας, που επιχειρεί να εντείνει το καθεστώς εργοδοτικής τρομοκρατίας, υπό τη συνεχή απειλή της απόλυσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ χτίζοντας πάνω στις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και προηγούμενων κυβερνήσεων, νομοθετεί κα’ εντολή του ΣΕΒ και του κεφαλαίου, στο πλαίσιο των διαχρονικών κατευθύνσεων της ΕΕ, φέρνει το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, που διαλύει κάθε εναπομένον εργασιακό δικαίωμα και επιτίθεται βάναυσα στη δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης των εργαζομένων με στόχο να προστατεύσει την αύξηση των κερδών της εργοδοσίας και να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι υπόθεση όλου του λαού. Ως φοιτητ(ρι)ες, με πολλούς/ες από εμάς να εργαζόμαστε ήδη, και ως μελλοντικοί/ες εργαζόμενοι/ες οφείλουμε να αγωνιστούμε στο πλευρό των εργαζομένων, πόσο μάλλον τη στιγμή που μετατρέπουν το εργασιακό μας μέλλον σε Γολγοθά και διαλύουν τα εργασιακά και επαγγελματικά μας δικαιώματα. Η νεολαία και οι φοιτητ(ρι)ες είναι στο πλάι όλων των εργαζομένων υπερασπιζόμενοι/ες το μέλλον στη δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στη σύγχρονη σκλαβιά.

Αυτές οι αλλαγές αφορούν πρώτα και κύρια εμάς, τη νέα γενιά εργαζομένων! Για τους εργαζόμενους φοιτητές η 10ωρη δουλειά σε συνδυασμό με τις διαγραφές και την έλλειψη φοιτητικής μέριμνας σημαίνει διακοπή των σπουδών! Για τον απόφοιτο ανοίγει ένας μαραθώνιος πανάκριβων καταρτίσεων και πιστοποιήσεων προκειμένου να διαμορφώσει τον «ατομικό φάκελο προσόντων» του και στη συνέχεια να διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους εργασίας τους,  χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.  Δε θα δεχτούμε να γίνουμε σκλάβοι στον 21ο αιώνα!!
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας στο πλάι των εργαζομένων που μέσα από τα σωματεία τους προετοιμάζουν νέα απεργιακή απάντηση, ώστε να μην κατατεθεί καν το απαράδεκτο νομοσχέδιο!
Οργανώνουμε την συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 10 Ιούνη, ημέρα πανελλαδικής-πανεργατικής απεργίας, στα Χανιά στις 10 π.μ. στην πλ. Δημοτικής Αγοράς".

Διαβάστε επίσης:

Σε αγωνιστικό παλμό το Ηράκλειο για τα εργασιακά

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ