Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για τα σχολεία και την αντισεισμική θωράκιση

Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για τα σχολεία και την αντισεισμική θωράκιση

"Αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των σχολείων, αποκατάσταση των ζημιών και ανέγερση νέων ασφαλών σχολείων στην Κρήτη" το θέμα της ερώτησης του βουλευτή

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, με θέμα "Αντισεισμικός έλεγχος και θωράκιση των σχολείων, αποκατάσταση των ζημιών και ανέγερση νέων ασφαλών σχολείων στην Κρήτη" κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης. Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής:

Ο σεισμός της 27ης  Σεπτεμβρίου στην Κρήτη ανέδειξε για μία ακόμα φορά την παντελή έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης των σχολικών κτιρίων, για την οποία γονείς,  εκπαιδευτικοί και μαθητές προειδοποιούσαν και κατέδειξαν με τον πιο κραυγαλέο τρόπο τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων. Συγκεκριμένα, έχουν υποστεί ζημιές πολλές σχολικές μονάδες στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών- Αστερουσίων, Ηρακλείου,  Φαιστού, Χερσονήσου, Γόρτυνας, ακόμη και σε άλλες περιοχές εκτός Νομού, όπως στο Γυμνάσιο και στο ΓΕΛ στο Τζερμιάδο Λασιθίου. Σημαντικός αριθμός σχολείων έχουν χαρακτηρισθεί ακατάλληλα προς χρήση και χρειάζονται βαριές επισκευές, ενώ οι 22 προκάτ αίθουσες διδασκαλίας και οι επιπλέον 40 που προγραμματίζονται να τοποθετηθούν δεν απαντούν σε καμία περίπτωση στις υπάρχουσες ανάγκες. Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχουν προβλήματα με την εγκατάσταση- κατασκευή των αιθουσών πχ στο Θραψανό έβαλαν νερά με την πρόσφατη βροχή.  

Οι μαθητές στις σεισμόπληκτες περιοχές και ειδικά στον δήμο Μινώα είναι διπλά άστεγοι με όλα τα σύνθετα ψυχοκοινωνικά και μαθησιακά προβλήματα που αυτό προκαλεί. Σοβαρό είναι και το ζήτημα ότι μεταξύ των σχολείων που παραμένουν κλειστά είναι και σχολεία του ευαίσθητου χώρου της ειδικής αγωγής όπως το ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου, το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Αρκαλοχωρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για παιδιά και γονείς.  

Γονείς και μαθητές στις σεισμόπληκτες περιοχές αγωνιούν για την άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών για τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας με ασφάλεια. Διεκδικούν την άμεση ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων. Μέχρι τότε να συνεχίσουν οι μαθητές να πηγαίνουν στα σχολεία τους, όπως αυτά κριθεί ότι πρέπει να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες (κοντέινερ ως προσωρινή λύση, στατικές παρεμβάσεις, μεταστέγαση του σχολείου σε άλλη κοντινή σχολική στέγη κλπ.) και να μην απομακρυνθούν από την περιοχή τους.

 

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προχωρήσει η κυβέρνηση για:

Την άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών που θα πληρούν με ασφάλεια τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα αιτήματα των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών και τις διεκδικήσεις του γονεϊκού κινήματος στην Κρήτη.

Να εξασφαλιστεί, με κρατική χρηματοδότηση, η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών των σχολείων. Αποκατάσταση που θα αντιμετωπίζει τα στατικά προβλήματα των κτιρίων και την αντισεισμική τους προστασία, σύμφωνα με τους σύγχρονους κανονισμούς και όχι με μπαλώματα. Ταυτόχρονα για να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα, με 100% κρατική χρηματοδότηση και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα τους, στην ΠΕ Ηρακλείου και όπου αλλού υπάρχουν ανάγκες στην Κρήτη. Σε καμία περίπτωση κοντέινερ ή λύσεις «φιλοξενίας» να μην αποτελέσουν μόνιμη λύση στο όνομα του προσωρινού. 

Ο Βουλευτής

Συντυχάκης Μανώλης

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ