Επιτροπή Σεισμόπληκτων: Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας

Επιτροπή Σεισμόπληκτων: Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας

Συντονιστική Επιτροπή Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνέλευσης

Ανοιχτή λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του δήμου Μινώα Πεδιάδος πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής. Τη συνέλευση συγκάλεσε η Πρωτοβουλία Σεισμοπλήκτων στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, με βασικά συνθήματα:

Θέλουμε να μείνουμε στον τόπο μας, που ζήσαμε και μεγαλώσαμε. Όχι σε λύσεις έξω από μας. Όχι σε λύσεις ενάντιά μας. Θέλουμε να τον φτιάξουμε καλύτερο από πριν, για μας, όχι για το συμφέρον άλλων.

Σαν αποτέλεσμα της συνέλευσης συγκροτήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Σεισμόπληκτων Δήμου Μινώα Πεδιάδας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι σκοποί της Επιτροπής είναι:

1.) η οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης προς τον κρατικό μηχανισμό των αιτημάτων που θα αποφασίζονται συλλογικά για την άμεση ανακούφιση και τη μακροπρόθεσμη στήριξη των σεισμοπαθών, 2.) η οργάνωση της αλληλεγγύης προς όσους έχουν άμεση ανάγκη σε συνεργασία και με άλλους φορείς, και 3.) η ενημέρωση των σεισμοπαθών για το τι δικαιούνται και την πρακτική βοήθεια να το αιτηθούν.

αρκαλοχώρι

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Χουμερίου, της Επιτροπής Σεισμοπλήκτων Αγίων Παρασκιών, της Ομοσπονδίας Γονέων Κρήτης και της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου.

Στη μαζική συνέλευση παρευρέθηκαν κάτοικοι από Αρκαλοχώρι, Αρχονικό, Γαλατά, Βόνη, Χουμέρι, Πατσίδερο, Θραψανό, Λευκοχώρι κ.ά. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνω στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής σαν συνέπεια των σεισμών της 24/7 και ειδικά της 27/9, ειδικότερα σχετικά με τη στέγαση όσων τα σπίτια χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα, το χαμένο εισόδημα μισθωτών, μικρών επαγγελματιών και αγροτών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές κλπ., καθώς και η ανάγκη οργανωμένης πίεσης προς τον κρατικό μηχανισμό για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του λαού της περιοχής. 

Στην εισηγητική του ομιλία εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Σεισμοπλήκτων, ο Νίκος Πατεράκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της οργανωμένης και συλλογικής διεκδίκησης απέναντι στον κρατικό μηχανισμό. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα βασικά αιτήματα: 

  • Κάλυψη των άμεσων στεγαστικών αναγκών όλων των αστέγων, ιδιοκτητών και ενοικιαστών. Τοποθέτηση οικίσκων στα χωριά μας, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, παροχή ρεύματος, νερού, αποχέτευσης ή βόθρου, ως προσωρινή λύση.
  • Στήριξη όλων των πληγέντων με χορήγηση μηνιαίου βοηθήματος για κάλυψη χαμένου εισοδήματος. Στήριξη των ανέργων. Απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ, εισφορές, δημοτικά τέλη, νερό, ρεύμα. Απαγόρευση διακοπής σε ρεύμα/νερό/τηλέφωνο.
  • Αποζημίωση όλων των πληγέντων στο 100% της ζημιάς για όλα τα ακίνητα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς δάνεια, χωρίς να εξαιρεθούν ζημιές από τον σεισμό της 24/7. Καμία επιβάρυνση για μηχανικούς, κοστολόγια, παράβολα για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Παράκαμψη της γραφειοκρατίας για αυθαίρετα. Ανοικοδόμηση και αποζημίωση των μαγαζιών στο Αρκαλοχώρι στα παλιά τετραγωνικά. Κατεδάφιση επικίνδυνων κατεδαφιστέων και απομάκρυνση μπάζων χωρίς επιβάρυνση των ιδιοκτητών. Αντικειμενικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες, όχι να «πρασινίζουν» ακατάλληλα κτήρια.
  • Στήριξη της μόρφωσης και υγείας των οικογενειών μας. Κάλυψη όλων των αναγκών λειτουργίας των σχολείων προσωρινά σε προκάτ. Στελέχωση/λειτουργεία του Κέντρου Υγείας Αρκαλοχωρίου ως πολυδύναμου, ενίσχυση αγροτικών ιατρείων.
  • Τόνισε την ανάγκη ενός σχεδίου δράσης της Επιτροπής για το επόμενο διάστημα, με σκοπό τη μαζικοποίησή της, τη λήψη ενημέρωσης από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και τις κατάλληλες κινητοποιήσεις για την άσκηση πίεσης, προβάλλοντας τα παραπάνω, και άλλα, αιτήματα.

Στις παρεμβάσεις των κατοίκων αναφέρθηκαν προβλήματα που προκλήθηκαν από τον σεισμό και τη διαχείρισή του από τον κρατικό μηχανισμό. 

Τονίστηκε η ανάγκη στήριξης των μικρών επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, με όσων τα μαγαζιά έχουν κριθεί ακατάλληλα χάνουν εισόδημα, ενώ όσων λειτουργούν έχουν σημαντική μείωση τζίρου. Αναφέρθηκε ότι η επιβίωσή τους θα κριθεί από το αν θα μείνουν οι κάτοικοι στα χωριά ή θα αναγκαστούν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Έγινε και αναφορά στο σημαντικό ζήτημα της εφαρμογής του νέου σχεδίου πόλης στο Αρκαλοχώρι, κάτι το οποίο θα περιορίσει σημαντικά τα τετραγωνικά των μαγαζιών στην αγορά του Αρκαλοχωρίου, εκτοπίζοντάς τα, ουσιαστικά. Αντίστοιχα, συζητήθηκε η ανάγκη αποζημιώσεων των αγροτοκτηνοτρόφων των οποίων οι καλλιέργειες και εγκαταστάσεις έχουν πληγεί και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, καθώς και η ανάγκη επιδιορθώσεων του αγροτικού οδικού δικτύου,

Από εκπαιδευτικούς και γονείς αναφέρθηκε ότι οι ανάγκες σε σχολική στέγη, με δεδομένες τις ζημιές στα σχολεία, ανέρχονται σε 100 προκάτ αίθουσες, ενώ προβλέπονται, με βάση τη μέχρι τώρα ενημέρωση, μόλις 40. Τονίστηκε η ανάγκη στήριξης όλων των μαθητών, ειδικά της Γ΄ Λυκείου, ώστε να επανέλθουν στη δια ζώσης εκπαίδευση μετά από 2 χρόνια τηλε-εκπαίδευσης. 

Από κατοίκους του Αρκαλοχωρίου αναδείχθηκε η ανάγκη της ανάπλασης του παλιού Αρκαλοχωρίου, όπως και η σημασία της ολοκληρωμένης ενημέρωσης σχετικά με το τι ισχύει για τις αποζημιώσεις, τις προϋποθέσεις για στέγαση σε οικίσκους, τις προϋποθέσεις φοροαπαλλαγών και άλλης οικονομικής στήριξης.

Από κατοίκους των άλλων χωριών τονίστηκε η ανάγκη να γίνει επαφή της Επιτροπής με τους κατοίκους για την καταγραφή των προβλημάτων. Κεντρικό ζήτημα είναι να μην ερημώσουν τα χωριά, ώστε το βασικό αίτημα σε αυτή την κατεύθυνση να είναι η άμεση τοποθέτηση οικίσκων για τους άστεγους σε όλα τα χωριά, και να μη στοιβαχτεί ο κόσμος μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες του σε «γκέτο» οικίσκων σε Αρκαλοχώρι και Βόνη. Αναδείχθηκε η αντίθεση μεταξύ του πλούτου και της χλιδής των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στα βόρεια παράλια της Κρήτης και της εικόνας των σεισμόπληκτων που μένουν σε σκηνές σε άθλιες συνθήκες! Τονίστηκε ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε παραγωγικές δυνατότητες, οι οποίες δεν αξιοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα τη φτωχοποίησή της πριν τον σεισμό, κάτι που θα πρέπει να αντιστραφεί με το σχέδιο που οι κάτοικοι θα προτάξουν για την ανάπτυξη που υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες για να μείνουν στον τόπο τους.

Έγινε αναφορά στη διόγκωση προβλημάτων υγείας και ψυχικών προβλημάτων λόγω του σεισμού και των συνθηκών διαβίωσης που έχει προκαλέσει, ώστε να είναι απολύτως αναγκαία η πάλη για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και η στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Έγινε, επίσης, αναφορά στην ανάγκη εύρεσης χώρων άθλησης για τη νεολαία της περιοχής, από τους οποίους έχουν εκτοπιστεί. Τέλος, αναφέρθηκε ότι ο εθελοντισμός στη μέριμνα για τους σεισμοπαθείς είναι συγκινητικός, όμως ότι έχει ένα όριο, και ότι ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.

Από τη συνέλευση ορίστηκε Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής, με συμμετοχή εκπροσώπων κοινοτήτων, επαγγελματιών, εμπόρων, εκπαιδευτικών κ.ά., η οποία τις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει για να συγκροτηθεί και να αποφασίσει πρόγραμμα δράσης για το αμέσως επόμενο διάστημα, υλοποιώντας τις γενικές κατευθύνσεις που τέθηκαν στη συνέλευση, όπως ο πανελλαδικός συντονισμός με της επιτροπές πληγέντων από φυσικές καταστροφές.


Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ