Επίκαιρη ερώτηση Συντυχάκη για τη στήριξη των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης

Για όσους πλήττονται από την ακαρπία λόγω ανομβρίας - Στο "κάδρο" και η ακρίβεια

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης των ελαιοπαραγωγών που πλήττονται από την ακαρπία λόγω ανομβρίας 

Τεράστια καταστροφή έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης -και ειδικά της ανατολικής- λόγω της φετινής εξαιρετικά χαμηλής παραγωγής και της επίσης χαμηλής τιμής του ελαιολάδου. Οι παράγοντες αυτοί περιορίζουν δραματικά το εισόδημά τους, οδηγώντας το κάτω από τα όρια της επιβίωσης. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή στην Κρήτη, σύμφωνα με τους τοπικούς φορείς, είναι μειωμένη πάνω από 50% σε σχέση με την περσινή παραγωγή, η οποία επίσης είχε κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τον συνήθη μέσο όρο. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα περιοχών με ιδιαίτερα οξυμένο πρόβλημα, όπως ο Δήμος Βιάννου με μείωση 70% και ο Δήμος Σητείας με μείωση 80%

Ως κύρια αιτία της μείωσης της παραγωγής εντοπίζεται η παρατεταμένη ανομβρία, σε συνδυασμό με την ανυπαρξία των απαραίτητων έργων άρδευσης. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας που επιβαρύνει την παραγωγή και κυρίως την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου είναι η ελλιπής καταπολέμηση του δάκου, με ευθύνη του Υπουργείου και της Περιφέρειας Κρήτης, καθώς οι ψεκασμοί καθυστέρησαν να ξεκινήσουν και δεν ολοκληρώθηκαν σε αρκετές περιοχές λόγω έλλειψης φαρμάκων.

Την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση των παραγωγών επιδεινώνει η ενεργειακή ακρίβεια και οι αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων και των προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης. Αυτά αποτελούν συνέπεια της κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου μετά την εγκληματική επίθεση ΗΠΑ – Ισραήλ στο Ιράν, στην οποία εμπλέκονται πλέον άμεσα περίπου 20 κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, οι παραγωγοί αφήνονται από την κυβέρνηση έρμαια στα «κοράκια» των μεγαλεμπόρων και στις κερδοσκοπικές ορέξεις των ιταλικών μονοπωλίων που λυμαίνονται την ελληνική αγορά. Η τιμή παραγωγού για το ελαιόλαδο κυμαίνεται στα 4,10 – 4,70€ το κιλό, δηλαδή στα όρια του κόστους παραγωγής, την ίδια στιγμή που η τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ παραμένει περίπου στα 14€ το λίτρο.

Οι ευθύνες του κράτους για την καταστροφή της παραγωγής είναι σοβαρές. Την ίδια στιγμή, τα μέτρα και το κόστος αντιμετώπισης των προβλημάτων μεταφέρονται σχεδόν αποκλειστικά στους ίδιους τους παραγωγούς, ενώ παραμένει ορατός ο κίνδυνος να χαθεί και η επόμενη ελαιοκομική περίοδος, με αποτέλεσμα το ξεκλήρισμα χιλιάδων βιοπαλαιστών ελαιοπαραγωγών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

- Την έκτακτη ενίσχυση με 200 ευρώ ανά στρέμμα για τους ελαιοπαραγωγούς λόγω της φετινής ακαρπίας, καθώς και την αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει στο 100% την καταστροφή της παραγωγής από την ακαρπία που οφείλεται στην ξηρασία. Τον ορισμό εγγυημένων τιμών στο ελαιόλαδο για την επιβίωση του αγρότη σε συνδυασμό με πλαφόν τιμής στο ράφι των σούπερ μάρκετ.

- Το πάγωμα των χρεών των πληττόμενων ελαιοπαραγωγών σε εφορία, τράπεζες και παρόχους ενέργειας. Την παύση των δικαστικών διώξεων και την απαγόρευση των πλειστηριασμών για ακίνητα αξίας έως 300.000€. Την παροχή άτοκων καλλιεργητικών δανείων, με ευθύνη του κράτους, ώστε οι παραγωγοί να ανταποκριθούν στην αγορά εφοδίων για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο. Την εξασφάλιση του ακατάσχετου των κρατικών ενισχύσεων έναντι χρεών των παραγωγών σε ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ και Δήμους.

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο


 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση