Επιτυχής παρέμβαση Λογιάδη στη Βουλή για την Ψυχική Υγεία στην Ανατ. Κρήτη

Επιτυχής παρέμβαση Λογιάδη στη Βουλή για την Ψυχική Υγεία στην Ανατ. Κρήτη

Η άκρως επιτυχής παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου του ΜΕΡΑ25 κυρίου Γιώργου Λογιάδη μέσω επίκαιρης ερώτησης στη βουλή, οδήγησε την υφυπουργό Υγείας κυρία Ράπτη στην παραδοχή σοβαρών διαχρονικών ατοπημάτων διακυβέρνησης τα οποία σήμερα συνεχίζει και η Νέα Δημοκρατία.

Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Λογιάδης στις 30.09.2020, ρώτησε εάν ισχύει ότι ένα σε σύνταξη πρώην μέλος Δ.Ε.Π., καθώς και ιδιώτης Ψυχίατρος προσέφεραν και προσφέρουν υπηρεσίες στην Κινητή Μονάδα Ψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ, διότι εάν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε θα μπορούσε να ικανοποιηθεί η πρόθεση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για σταδιακή μεταμόρφωση τμημάτων του Ε.Σ.Υ. σε ΜΚΟ ή σε ιδιωτικούς φορείς ή σε φορείς με μεικτά στοιχεία.

Η σύγχυση λόγου και επιχειρημάτων της Υφυπουργού Υγείας, δεδομένης της δύσκολης θέσης στην οποία περιήλθε, ήταν χαρακτηριστική. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Ράπτη:

  1. Αποδέχθηκε ότι σε σύνταξη πρώην μέλος Δ.Ε.Π. προσφέρει “εθελοντικά” τις υπηρεσίες του στο Ε.Σ.Υ., γεγονός που δεν συνάδει με τα προβλεπόμενα του νόμου, ενώ σε δεύτερο χρόνο, οδηγούμενη σε αντίφαση, υπό το καθεστώς της αναμενόμενης ψυχολογικής πίεσης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει από την κυβέρνηση καμία πρόθεση συμμετοχής ιδιωτών ή Πανεπιστημιακών στη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. οι οποίοι δεν έχουν νόμιμη θέση εργασίας. Αποδέχθηκε ότι ιδιώτης Ψυχίατρος προσφέρει τις υπηρεσίες της/του στο Ε.Σ.Υ. (Κινητή μονάδα Ψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ), δίχως σχέση εργασίας από το τέλος Ιουλίου και εξής, καθώς όπως ανέφερε έχουν γίνει ενέργειες για να προσληφθεί βάσει διάταξης του νόμου 4486/2017 (και όχι ότι έχει προσληφθεί).
  2. Οδηγήθηκε σε ατοπήματα. Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Ράπτη ανέφερε ότι:

i)                Η συλλογή δεδομένων της Κινητής Μονάδας για εξαγωγή επιστημονικών συμπερασμάτων βασίζεται στα όσα προβλέπει ο νόμος. Η αναφορά της Υφυπουργού προφανώς ήταν αυθαίρετη βασιζόμενη στον αιφνιδιασμό της στιγμής. Αντιθέτως με στοιχεία ο κύριος Λογιάδης έφερε στην επιφάνεια το άκρως σημαντικό ζήτημα της συγκατάθεσης ασθενών για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων κατά την εξέταση, αλλά και για την οποιαδήποτε μελέτη, σημείο που σχετίζεται με την ηθική και τη δεοντολογία της ιατρικής επιστήμης, αλλά και με την προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τον οποιοδήποτε φορέα.

ii)              Επιπλέον, όταν ο κύριος Λογιάδης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Κινητής Μονάδας για τον Μάρτιο 2019 [https://www.pagni.gr/myCode/upfiles/kinitesmonades/psy32019.pdf] με σκοπό να τονίσει την επιβάρυνση ως προς τον συνολικό προγραμματισμό της κλινικής, η κυρία Ράπτη, σε πλήρη αιφνιδιασμό, ισχυρίστηκε ότι η αναφορά του βουλευτή του ΜΕΡΑ25 ήταν σχετική με τον Μάρτιο του 2020, όταν κάθε δραστηριότητα της Κινητής Μονάδος Ψυχιατρικής ΠαΓΝΗ είχε οδηγηθεί σε παύση λόγω Covid-19.

 

Με την ερώτησή του ο βουλευτής του ΜΕΡΑ25 κύριος Γιώργος Λογιάδης ανέδειξε με απόλυτη επιτυχία το πόσο σημαντικό είναι:

i)                Να υπάρχει ιεράρχηση στόχων στην οργάνωση του συστήματος ψυχικής υγείας στην Ανατολική Κρήτη, μία περιοχή με πολλά υφέρποντα ψυχιατρικά νοσήματα που καθορίζουν κοινωνικές συμπεριφορές, καθώς όπως ανέφερε είναι σημαντικό πρώτα να ιδρυθεί Ψυχιατρική κλινική στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου και μετά να οργανώνεται Κινητή Μονάδα στο νομό Ηρακλείου, με γεωγραφική δομή που εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία. Άλλωστε, βάσει του νόμου 2716/1999 οι Κινητές Μονάδες Ψυχικής Υγείας εξετάζουν σε γεωγραφικά απομακρυσμένες και με δύσκολη πρόσβαση περιοχές. 

ii)              Να υπάρχουν επιστημονικά και οικονομικά κίνητρα για τους νέους Ψυχιάτρους, τονίζοντας ότι λόγω της συνεχούς αποδιοργάνωσης της Ψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ, ουδείς Ψυχίατρος εκδήλωσε ενδιαφέρον όταν προσφάτως προκηρύχτηκαν δύο θέσεις Επιμελητών Ε.Σ.Υ.,

iii)             Να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας και ο ρόλος του Ε.Σ.Υ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου απέναντι στις προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος υγείας, με έμμεσες και αδιαφανείς διαδικασίες.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ