Επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008: 14 χρόνια μετά, περιμένουν να αποκατασταθεί μία αδικία…

Newsroom
Newsroom

2.000 εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα, ανάμεσά τους πολλοί Κρητικοί, επιμένουν να διεκδικούν μία θέση στο δημόσιο σχολείο

Το 2008 πέτυχαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μία μόνιμη θέση στην εκπαίδευση, το χαρτί, όμως, του διορισμού ακόμα δεν έχει έρθει…

Σήμερα, μετά από πολλές κινητοποιήσεις, επαφές με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, ερωτήσεις στη βουλή, οι 2.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, ανάμεσά τους και πολλοί από την Κρήτη, συνεχίζουν να διεκδικούν αυτό που τους ανήκει: μία έδρα στο δημόσιο σχολείο.

Για ένα δίκαιο αίτημα, στο οποίο, όμως, η Πολιτεία κωφεύει, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 Χάρης Μουρέλος, ο οποίος μίλησε στα Livetalks και το Θέμα Κρήτης 103,1.

Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει χιλιάδες διορισμοί, με αποτέλεσμα να μονιμοποιηθούν άτομα που είτε είχαν χαμηλότερες βαθμολογίες από τους ίδιους είτε δεν έχουν δώσει ποτέ γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ!

Ακούστε όσα είπε:

Από την πλευρά του, ο φυσικός από την Κρήτη, κ. Θεόδωρος Δρακάκης, αναφέρει πως «Αντέξαμε την ανεργία, την υποαπασχόληση, με την ελπίδα ότι η πολιτεία θα τερμάτιζε κάποια στιγμή την αδικία. Αγωνιστήκαμε να επιβιώσουμε τα μνημονιακά χρόνια και εμφανίζεται ένας νόμος (προσοντολόγιο Γαβρόγλου) τον οποίο με σθένος εφαρμόζει η ΝΔ που απαιτεί καταβολή μεγάλων χρηματικών ποσών για την απόκτηση προσόντων.

Επιπλέον αποφασίστηκε να μην υπάρξει για εμάς καμία μεταβατική περίοδος, αφού διέγραψαν όλα τα μόρια επιτυχίας από τον ΑΣΕΠ και πριμοδότησαν σεμινάρια, ξένες γλώσσες και υπολογιστές ως σημαντικότερα εφόδια από την εξέταση στο διδακτικό αντικείμενο κάθε κλάδου μέσω ΑΣΕΠ. Φυσικό αποτέλεσμα της αλλαγής του νόμου αυτού είναι αρκετοί από εμάς να κατρακυλήσουμε αρκετές θέσεις και ο διορισμός να φαντάζει μακρινό όνειρο».

Η φιλόλογος κ. Μαρία Καρέλη, αναφέρει ότι: «Χωράμε στα σχολεία. Δεν επιβαρύνουμε το κράτος. Μάς έχει ανάγκη το σύστημα, όταν γνωρίζουμε όλοι ότι υπάρχουν στα σχολεία μας 60.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί. Επιπλέον τα δύο τελευταία χρόνια η κ.Κεραμέως διόρισε 25000 εκπαιδευτικούς, αφού το επέτρεπαν τα οικονομικά της χώρας, όμως θεώρησε καλό να αποκλείσει εμάς από τους διορισμούς».

Τονίζει πως «ζητάμε από την πολιτεία να πάρει νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως έκανε  σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν με δικαστικούς υπαλλήλους, επιτυχόντες ΑΣΕΠ του 1995,1998 που δικαιωθήκαν χρόνια αργότερα. Από τη στιγμή που η πολιτεία παραδέχεται δημόσια την αδικία την οποία η ίδια προκάλεσε όφειλε να μας έχει αποκαταστήσει. Αναρωτιέμαι αν ζούμε σε κράτος ευρωπαϊκό που βασίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας. Τους νόμους τους φτιάχνει το κράτος που γνωρίζει το δίκαιο, την αδικία και αναλόγως οφείλει να πράττει με γνώμονα τις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της δικαιοσύνης. Δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες όμως, όχι για μια τυχαία μερίδα αυτών».

asep

Το χρονικό

Οι εκπαιδευτικοί εξηγούν πως η ιστορία ξεκινάει τότε που ο Γεράσιμος Αρσένης το 1998 κατήργησε την επετηρίδα και εισήγαγε τον διαγωνισμό των εκπαιδευτικών υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ ως μόνο κριτήριο διορισμού στην εκπαίδευση. Ο νόμος προέβλεπε ότι στους τρεις πρώτους γραπτούς διαγωνισμούς (1998, 2000, 2002) θα διοριζόταν το μεγαλύτερο ποσοστό από τον διαγωνισμό και το μικρότερο από την επετηρίδα και σταδιακά όλοι οι διορισμοί των εκπαιδευτικών θα γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ. Τότε το Υπουργείο ανάλογα με τις ανάγκες όριζε ένα αριθμό εκπαιδευτικών που θα διόριζε άμεσα και οι υπόλοιποι που περνούσαν τη βάση 55% ήταν οι επιτυχόντες, οι οποίοι νόμιμα θα διεκδικούσαν και αυτοί διορισμό αφού υπήρχε νόμος για προσλήψεις εκπ/κων με μόνο κριτήριο την επιτυχία στον ΑΣΕΠ.

Η τότε υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου (2009) είχε αναφέρει ότι από τότε και μετά οι προσλήψεις θα γίνονταν μόνο από τους εκπ/κους επιτυχόντες ΑΣΕΠ σε ποσοστό 100%.Αυτό, όμως, δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Μάλιστα τροποποιήθηκε υπέρ των αναπληρωτών σε ποσοστό εξήντα σαράντα (60-40%), κάτι το οποίο πριμοδοτούσε με μόρια προϋπηρεσίας άτομα, τα οποία δεν είχαν λάβει ποτέ μέρος σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή είχαν αποτύχει στον ΑΣΕΠ ή ανήκαν στην επετηρίδα. Ως αποτέλεσμα, τέσσερις στους δέκα επιτυχόντες ΑΣΕΠ έμειναν εκτός διορισμών.

Μάταια οι επιτυχόντες περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ανέφερε ότι από το 2009-2014 γίνονταν αντισυνταγματικοί διορισμοί, η οποία βγήκε το 2015 δηλαδή επτά χρόνια μετά. Τότε διορίστηκαν 455 εκπαιδευτικοί που προσέφυγαν δικαστικά, έμειναν και πάλι εκτός ακόμα και άτομα με υψηλότερη βαθμολογία.


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ