Εποχή Ευγένιου στην Εκκλησία της Κρήτης - Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Ιστορική ημέρα και εορταστικό το κλίμα στο Ηράκλειο - Βίντεο από την τελετή

Στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μήνα στο Ηράκλειο στράφηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου τα βλέμματα καθώς ξεκινά μια νέα εποχή για την Εκκλησία της Κρήτης, με την ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου  Ευγενιου Β'.

Δείτε την τελετή ενθρόνισης:


Αγιος Μηνάς Ενθρόνιση

Η τελετή της ενθρόνισης, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκίνησε, όπως ήταν ο προγραμματισμός, στις 12 το μεσημέρι με τον νέο αρχιεπίσκοπο να καλωσορίζει με προσφώνηση, σύμφωνα με το τελετουργικό, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρίνος. Ακολούθησε η ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά αντιφώνηση του κ. Ευγενίου.
Εντός του ναού, στον οποίο βρίσκονταν κληρικοί, εκπρόσωποι μοναστικών αδελφοτήτων, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων που είχαν λάβει προσωπικές προσκλήσεις (λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό) πραγματοποιήθηκε η τελετή της ενθρόνισης και μετά την ολοκλήρωσή της, ακολούθησε η ενθρονιστήρια ομιλία του νέου αρχιεπισκόπου.Παρόντες στην ενθρόνιση του αρχιεπισκόπου Ευγενίου εκτός από τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων, ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκπροσώπησαν ο μητροπολίτης Αυστρίας Αρσένιος και ο μέγας πρωτοσύγκελος των Πατριαρχείων Θεόδωρος (που κατάγονται από την Κρήτη) ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι από το Πατριαρχείο Αλεξανδρίας, την Εκκλησία της Ελλάδας και την Εκκλησία της Κύπρου και εκπρόσωποι από το Όρος Σινά, επίσης 25 αρχιερείς, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό.

Ποιος είναι ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968. Μετά τίς εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ' όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάϊο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η μοναχική του κουρά έγινε στην Ιερά Μονή 'Αγιου Γεωργίου Σελλινάρι στις 23 Φεβρουαρίου 1991 από τον αοίδιμο Γέροντά του, Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο στις 24 Φεβρουαρίου 1991 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και πρεσβύτερο στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Βραχασίου στις 3 Μαρτίου 1991. Διορίσθηκε Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και έλαβε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτου στις 24 Δεκεμβρίου 1991. Από το 1994 διακόνησε ως εφημέριος στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως και από το 1997 ανέλαβε την διεύθυνση του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου.

Έχει διατελέσει Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κρητών Θεολόγων (1995 -1997), Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων και της Εταιρείας Αποφυλακιζομένων Νομού Λασιθίου, Μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Στήριξης ατόμων με ειδικές ανάγκες της Περιφέρειας Κρήτης «Ο Άγιος Τίτος» και Πρόεδρος του Σωματείου «Οι φίλοι του παιδιού Κρήτης», το οποίο εδρεύει στη Νεάπολη. Στις 6 Ιουνίου 2001 διορίσθηκε Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και το 2004 ανέλαβε την Διεύθυνση Συντάξεως του Επίσημου Δελτίου της Εκκλησίας Κρήτης «Απόστολος Τίτος». Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης στις 26 Μαΐου 2005 τον εξέλεξε παμψηφεί στη θέση του Επισκόπου Κνωσού και στη θέση του Αρχιγραμματέα της.
Η Χειροτονία του είχε τελεστεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά το Σάββατο 28 Μαΐου 2005.
Η παμψηφεί εκλογή του ως Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 και η ενθρόνισή του πραγματοποιήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2010.
Αρχιεπίσκοπος Κρήτης εξελέγη από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στις 11 Ιανουαρίου 2022.

 

Δείτε επίσης:

Σε κλίμα συγκίνησης η αποχαιρετιστήρια συνάντηση Μαρινάκη-Ευγένιου

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω της ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου ΕυγενίουΔιαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη.
 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ