Έρευνα cretalive: Βουλιάζουν στα νερά του κορωνοϊού οι τουριστικοί δήμοι της Κρήτης

Αντώνης Παντινάκης
Αντώνης Παντινάκης

Καταρρέουν οικονομικά οι τουριστικοί Δήμοι της Κρήτης! Η μείωση των εσόδων, το πρώτο εξάμηνο του 2020, είναι δραματική!

Του Αντώνη Παντινάκη

 

Από Μάρτη καλοκαίρι κι από Αύγουστο χειμώνα, μας διδάσκει τόσα χρόνια η γνωστή παροιμία. Κάτι παραπάνω θα ήξερε και ο θυμόσοφος λαός όταν “σκάρωνε” αυτό το απόφθεγμα. Σαν να κοιτούσε προς τις μέρες μας.

Ο φετινός τελευταίος μήνας του καλοκαιριού δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους: Μέχρι και οι μύγες (που’ ναι παχιές συνήθως τέτοια εποχή) θα... αδυνάτισαν!

Μια βόλτα στα (έρημα) δημοφιλή θέρετρα του νησιού αρκεί, για να πάρουμε μια γεύση απ’ το τι μας περιμένει το επόμενο διάστημα: Βαρυχειμωνιά!

Ένα βουνό... ολόκληρο θα κληθούν να ανέβουν (και) οι αυτοδιοικητικοί, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθιους τους Δήμους και της τοπικές κοινωνίες τους. Για να αποφύγουν τις... χιονοστιβάδες των χρεών που αφήνει πίσω της η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και να καλύψουν τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, θα πρέπει οι αγωνίες και τα αιτήματά τους να μην γραφτούν στο... χιόνι ή στον πάγο από τους κυβερνητικούς...

"Είμαστε ο πιο βαριά πληττόμενος Δήμος στην Ελλάδα"

“Δεν θα έχουμε να... φάμε!” προειδοποιεί ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

“Είμαστε στο 15-20% των περσινών εσόδων, συνολικά. Αυτό σημαίνει κατάρρευση και σημαντικό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των αναγκών και της καθημερινότητας και των ανταποδοτικών υποχρεώσεων του Δήμου (ηλεκτροφωτισμός, Καθαριότητα κλπ)”.

Για την πολύ άσχημη οικονομική κατάσταση του Δήμου Χερσονήσου ενημερώθηκε πριν από δέκα ημέρες και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Σέγκο.

Ο δήμαρχος Χερσονήσου ζητάει έκτακτες και “γενναίες” κρατικές επιχορηγήσεις για να σωθεί η χρονιά, ώστε να μην ανακοπεί η αναπτυξιακή πορεία και πολύ περισσότερο να μην υπάρξει πρόβλημα εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών:

“Κάτι τέτοιο είναι εφικτό στο μεγαλύτερο ποσοστό. Εάν οι Δήμοι μείνουν στα έσοδά τους, πολύ απλά δεν θα έχουμε να φάμε! Ο Δήμος Χερσονήσου μπορεί να είναι και ο πιο βαριά πληττόμενος Δήμος στην Ελλάδα, για έναν και μόνο λόγο: Έχουμε τα περισσότερα κρεβάτια στην Ελλάδα κατ’ αναλογία, πιθανότατα περισσότερα κρεβάτια να έχει από εμάς μόνο η Ρόδος – αλλά η Ρόδος είναι ένα νησί, είναι 20 φορές όσο είναι ο Δήμος Χερσονήσου. Η Πάρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Μύκονος, έχουν το 1/10 των κρεβατιών των δικών μας. Ο Πλατανιάς έχει 20-25.000 κρεβάτια. Η Χερσόνησος έχει 80.000!” .

 

Δήμος Πλατανιά: Οι Σκανδιναβοί ήρθαν, αλλά δεν έφεραν την... άνοιξη!

“Μαύρα κι άραχνα” είναι τα πράγματα και στον Δήμο Πλατανιά. “Εμείς δουλεύουμε πάρα πολύ με εισαγόμενο τουρισμό, δεν έχουμε καθόλου εσωτερικό τουρισμό όπως άλλες περιοχές. Δεν έχουμε επίσης καθόλου περιφερειακό τουρισμό” αναφέρει στο Cretalive ο δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης.

Στον Πλατανιά βασίζονται κυρίως στην σκανδιναβική αγορά, η οποία δεν έχει λίγες μέρες που άνοιξε.

“Το Σαββατοκύριακο ήρθαν 400 άτομα και μπήκαν σε ένα ξενοδοχείο – κάτι αρχίζει να κινείται. Αλλά έχουμε φτάσει στον Αύγουστο...” παρατηρεί ο κ. Μαλανδράκης, για να γίνει πιο σαφής: “Την προηγούμενη περίοδο, από τον Απρίλιο έως και τον Ιούλιο, είχαμε ανυπαρξία εσόδων. Ένα τεράστιο κομμάτι της τοπικής οικονομίας δεν κινήθηκε. Κατ’ αναλογία δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα έσοδα και στον Δήμο. Έως τις 30 Ιουνίου ήμασταν και 90% κάτω!”.

Μεγάλη είναι η ... χασούρα από τις παραλίες και από τα δημοτικά τέλη τα οποία δεν κατέβαλαν οι επιχειρηματίες που έμειναν κλειστοί έως τις 15 Μαΐου.

Μολαταύτα, ο Δήμος Πλατανιά προσπαθεί να είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του: “Έχουμε ναυγοσώστες παντού με τα ίδια έξοδα με πέρυσι. Και για την Καθαριότητα φροντίζουμε και την παραλία διαμορφώσαμε τον Απρίλη και τον Μάη. Η συνεισφορά και οι δαπάνες μας είναι ίδιες, παρότι τα έσοδα μας είναι ανύπαρκτα” λέει ο κ. Μαλανδράκης.

Η αναζήτηση εσόδων για την αντιστάθμιση των απωλειών και την κάλυψη των οικονομικών τρυπών, συνεχίζεται κανονικά.

Οι απώλειες θα αποτυπωθούν πλήρως στο τέλος του χρόνου, όταν και “θα έχουμε τα πραγματικά στοιχεία, τα οποία θα είναι άμεσα συγκρίσιμα με τα περσινά”.

Στον Δήμο Πλατανιά καλούνται να δουν το θέμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο τέλος του τρίτου τριμήνου, ήτοι στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μαλανδράκης και οι συνεργάτες του περιμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, που προανήγγειλε στήριξη στους Δήμους – όχι οριζόντια, αλλά – σύμφωνα με τις πραγματικές τους ανάγκες.

Σε διαφορετική περίπτωση, έργα, προμήθειες, και Υπηρεσίες “θα ανασταλούν”.

 

Δήμος Μαλεβιζίου: Το έλλειμμα αγγίζει το 85% !

Βαρύ είναι το οικονομικό πλήγμα και στον Δήμο Μαλεβιζίου. Οι συνέπειες της πανδημίας είναι ορατές. Ο αντίκτυπος στα τακτικά έσοδα είναι ένα έλλειμμα που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει το 85%.

Ας δούμε τα αποκαρδιωτικά στοιχεία που παρουσίασε στον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας:

“Μεγάλα ελλείμματα σημειώνονται στο τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, το τέλος επί των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων, τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τα τέλη κοινόχρηστων χώρων, τις επαγγελματικές μισθώσεις σε επιχειρήσεις, ενώ σημαντική επίπτωση αναμένεται και στα εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα κατά τα παρελθόντα οικονομικά έτη, λόγω της οικονομικής στενότητας πολιτών και επιχειρήσεων. Σημαντική μείωση καταγράφεται επίσης στα έσοδα από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους. Η ίδια υστέρηση εσόδων σημειώνεται και τα νομικά πρόσωπα του Δήμου με αποτέλεσμα να είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους η πρόσθετη επιχορήγησή τους από το Δήμο.

Συγκεκριμένα στο Δήμο Μαλεβιζίου η μείωση των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων επιτηδευματιών εκτιμάται σε 350.000,00 ευρώ (ποσοστό μείωσης 85% σε σχέση με τις εκτιμήσεις είσπραξης του προϋπολογισμού) . Η μεγαλύτερη μείωση αφορά το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων (άρθρο 6 Ν 1080/80, άρθρο 27 παρ.10 Ν 2130/93), η οποία εκτιμάται σε ποσό 320.000,00 ευρώ ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά την μείωση του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων (άρθρο 20Ν 2539/97) ποσού 30.000,00 ευρώ.

Σημαντική μείωση αναμένεται στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν 1828/89) δεδομένης της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για απαλλαγή ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού από επιχειρήσεις που διέκοψαν την λειτουργία τους για όσο χρονικό διάστημα ίσχυσαν οι περιορισμοί των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνoϊού COVID-19. Η μείωση εσόδων αυτή εκτιμάται σε 225.000 ευρώ. Παράλληλα, αναμένεται μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού λόγω της μη είσπραξης τελών από απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ και τους λοιπούς παρόχους, ποσού 75.000,00 ευρώ. Η συνολική ετήσια μείωση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού εκτιμάται στο ποσό των 300.000,00 ευρώ.

Επιπρόσθετα, σημαντική επίπτωση αναμένεται στην είσπραξη των εισπρακτέων υπολοίπων από βεβαιωθέντα κατά τα παρελθόντα οικονομικά έτη, λόγω της οικονομικής στενότητας των δημοτών και των επιχειρήσεων ποσού 100.000 ευρώ περίπου (ποσοστό μείωσης 30% σε σχέση με τις εκτιμήσεις είσπραξης του προϋπολογισμού.

Λόγω της μείωσης των εσόδων από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού-παραλίας σε τρίτους αναμένεται λειτουργική ζημία 75.000,00 ευρώ περίπου λόγω του καθορισμού, κατ΄εξαίρεση για το 2020 σε ποσοστό 40% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του άρθρου 7 της ΚΥΑ αρ. 47458/2020 (ΦΕΚ 1864/Β/16-05-2020).

Επιπρόσθετα σε επαγγελματικές μισθώσεις σε επιχειρήσεις για την οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό COVID-19, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 και σε ορισμένες κατηγορίες και τους μήνες Ιούνιο έως Αύγουστο, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων περί μισθώσεων.

Σημαντική υστέρηση εσόδων καταγράφεται και στα νομικά πρόσωπα του Δήμου, με συνέπεια να προκύπτει ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση στο Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Προστασίας & Παιδείας του Δήμου Μαλεβιζίου, ποσού 120.000,00 ευρώ, ενώ ήδη η ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου έχει αιτηθεί οικονομική ενίσχυση ποσού 1.500.000 ευρώ”.

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ