Ερευνητική εργασία για τη χρήση κάνναβης από την Κρητικιά Χριστοθέα Τσιρίδη

Θα παρουσιαστεί στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ τον προσεχή Μάρτιο

Δεν συμπλήρωσε ακόμη τα 18 της και η ερευνητική της εργασία για τη χρήση της κάνναβης και τις επιπτώσεις της στους φοιτητές της Θεσσαλονίκης θα δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Hippokratia και θα παρουσιαστεί στο 11ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ τον προσεχή Μάρτιο.  Η Κρητικά Χριστοθέα Τσιρίδη - κόρη του γιατρού Λευτέρη Τσιρίδη και της ψυχιάτρου Εύας Τσαπάκη - αν και δεν έχει αποφοιτήσει ακόμη έχει ιδρύσει στο σχολείο της Club Βοϊατρικής, το οποίο θα ανοίξει για όλα τα σχολεία της Ελλάδας ενώ ετοιμάζει βαλίτσες για να σπουδάσει Δημόσια Υγεία στην Αμερική Το Club στοχεύει στην ενημέρωση της νεότερης γενιάς για την τεχνολογική εξέλιξη στον ιατρικό χώρο.

«Με την πολύτιμη  βοήθεια του Κέντρου Εκπαίδευσης STEM του σχολείου μας και την τεράστια υποστήριξη και καθοδήγηση από το US Counseling Office (To Γραφείο Συμβουλευτικής για τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Αμερική), η ομάδα μου κι εγώ απλοποιούμε και μεταφράζουμε μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε έγκυρα περιοδικά καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PubMed, αλλά και άλλες έγκυρες πηγές όπως οι ομιλίες TEDx στο youtube με στόχο να τα παρουσιάσουμε επίκαιρα επιστημονικά θέματα σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε είναι τα infographics, που διευκολύνουν την κατανόηση σύνθετων πληροφοριών. Θέματα που έχουμε αγγίξει είναι η τεχνητή νοημοσύνη και οι εφαρμογές της στην υγεία, η μέθοδος CRISPR, τα εμβόλια mRNA, οι συνέπειες της  χρήσης κάνναβης και τα αίτια της νευρικής ανορεξίας» λέει στο ethnos.gr η Χριστοθέα Τσιρίδη.

Περίθαλψη κατοίκων ελληνικών νησιών από μαθητές

Εθελόντρια από μικρή ηλικία συμμετέχει στην ομάδα Axion Hellas με την οποία ταξίδεψε σε πολλά ελληνικά νησιά βοηθώντας στην  ιατρική περίθαλψη των κατοίκων, σε νοσοκομεία, σε φαρμακεία, στην οργάνωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού «ΑΕΛΙΑ», και στο κέντρο διαβίωσης τρίτης ηλικίας «Φροντίζω». Η ίδια φροντίζει όμως και τα νεότερα μέλη της μαθητικής κοινότητας, τα οποία βοηθά στην εκμάθηση των αγγλικών, ενώ αυτή την περίοδο δημιουργεί τη διαδικτυακή Biomedical Journal for Young Learners, που θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους μαθητές όλων των σχολείων, και θα παρουσιάζει έγκυρο  επιστημονικό υλικό με τρόπο κατανοητό για παιδιά.

Ως μαθήτρια Γυμνασίου συμμετείχε στο πρόγραμμα ΕXPLO του Πανεπιστημίου του Yale όπου παρακολούθησε Ψυχοπαθολογία, Ψυχολογία Προσωπικότητας, Συμπεριφορική Ψυχολογία, Καρδιολογία, ενώ επελέγη ανάμεσα σε 600 συνομήλικους της από όλον τον κόσμο ως EXPLO Ambassador.

Ήταν στους επίλεκτους μαθητές του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά/CTY Greece όπου παρακολούθησε το μάθημα της Φιλοσοφίας. Έχει κερδίσει βραβεία σε αγώνες Debate, συμμετέχει σε μαθητικά επιστημονικά συνέδρια.

Σπουδές Δημόσιας Υγείας στην Αμερική με το βλέμμα στην Ελλάδα

Η Χριστοθέα ολοκληρώνει φέτος τη φοίτησή της στο IB Diploma Program του Κολλεγίου Ανατόλια όπου φοιτά με τιμητική υποτροφία λόγω των υψηλών ακαδημαϊκών της επιδόσεων. Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, που θέλει τέσσερις γενεές γυναικών να διεκδικούν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, η Χριστοθέα ετοιμάζεται να σπουδάσει στις ΗΠΑ «Δημόσια Υγεία». Ο στόχος της είναι να λάβει την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση σε κάποιο από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα του κόσμου. Θέλει να σπουδάσει Δημόσια Υγεία ως πρώτο πτυχίο,  ακολουθώντας παράλληλα το πρόγραμμα Pre-Med, που είναι το καθορισμένο υποχρεωτικό “μονοπάτι” μαθημάτων και, μετέπειτα, το διαβατήριο για τις ιατρικές σχολές στις ΗΠΑ. 

«Οι σπουδές Δημόσιας Υγείας συνδυάζουν το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό μου για την επιδημιολογία και την ιολογία, τον εθελοντισμό, και την προστασία του πολίτη, και σχετίζονται άμεσα με την κλίση μου προς τις πολιτικές επιστήμες. Ακολουθώντας σπουδές Δημόσιας Υγείας θα μάθω πώς παράγοντες όπως η παγκοσμιοποίηση, η αειφόρος ανάπτυξη και οι εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης επηρεάζουν την υγεία και τα συστήματα υγείας, και πώς αυτοί οι παράγοντες διαφοροποιούνται ανά τον κόσμο, με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην υγεία, αλλά και τον περιορισμό στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό συνεχώς εκτυλισσόμενων κοινωνικών προβλημάτων, όπως η χρήση οπιοειδών και η κλιματική αλλαγή. Απώτερος στόχος της εκπαίδευσης μου θα είναι η προσφορά στην κοινότητα που ζω και στην ευρύτερη κοινωνία. Όσον αφορά στην πορεία μου αργότερα, οι σπουδές αυτές θα αποτελέσουν εξαιρετικό εφαλτήριο για σπουδές Ιατρικής, μια πιθανή προοπτική για το μέλλον μου». 

Brain Gain

H νεαρή μαθήτρια θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα. «Είμαι περήφανη για τον τόπο μου και εξάλλου, από εδώ φεύγω εφοδιασμένη, με όραμα, και με την πεποίθηση ότι μια μέρα θα μπορέσω να δώσω πίσω στην Ελλάδα. Όλοι μου λένε ότι σε μαγεύει η Αμερική και οι ευκαιρίες, όπως ανέφερα και σε προηγούμενη ερώτηση. Με εκφράζει όμως η άποψη ενός εξεταστή, που μου έπαιρνε συνέντευξη για τα πανεπιστήμια όπου έκανα αιτήσεις. Τον ρώτησα εάν μετανιώνει που γύρισε στην Ελλάδα και αν θα άλλαζε κάτι στην πορεία του ως τώρα, παρόλο που είναι εξαιρετικά επιτυχημένος. Η απάντησή του ήταν ξεκάθαρα όχι, δεν θα έμενε στις ΗΠΑ. Μου είπε πολύ σοφά ότι “φεύγεις για να ξανάρθεις και να προσφέρεις στον τόπο σου με τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκτάς, για να καλυτερέψεις το μέλλον εδώ, γιατί μπορείς», και νομίζω θα ακολουθήσω αυτή τη συμβουλή».

Όπως όλοι οι νέοι άνθρωποι, οραματίζεται ένα μέλλον γεμάτο ευκαιρίες, μάθηση, και καινοτομία σε διάφορους τομείς, όπως είναι η τεχνολογία. «Ανυπομονώ για την καινοτομία στον χώρο της υγείας και ειδικά στην πρόγνωση. Ως γενιά, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε διάφορες σοβαρές καταστάσεις, ή έστω έχουμε μπει στη θέση να στοχαστούμε πάνω σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η υπέρ-χρήση της τεχνολογίας, και φυσικά η πανδημία και οι αλλαγές που επιφέρει καθημερινά.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι η γενιά μου χρησιμοποιεί την τεχνολογία διαφορετικά από ότι την χρησιμοποιούσε η προηγούμενη. Εμείς, αναγνωρίζουμε τους κινδύνους -ή τους περισσότερους τουλάχιστον- που κρύβει η τεχνολογία. Βλέπουμε την τεχνολογία ως εργαλείο για εξέλιξη σε πολλούς τομείς, και ελπίζουμε να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων που καλούνται οι κοινωνίες να αντιμετωπίσουν σήμερα. Είμαι αισιόδοξη πως η γενιά μου θα τα καταφέρει».

«Οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι προνόμιο κανενός φύλου ή φυλής»

Όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που τα τελευταία χρόνια ασχολούνται όλο και περισσότερο με τις Θετικές Επιστήμες – αντιστρέφοντας την παράδοση του παρελθόντος – η Χριστοθέα πιστεύει ότι «δεν υπάρχει χώρος για τη μη εμπλοκή των γυναικών στην αλματώδη τεχνολογική εξέλιξη. Οι νέες ιδέες που ωθούν τον κόσμο προς τα μπρος, η εφαρμογή τους στην υπηρεσία της κοινωνίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου δεν έχουν γένος, και αυτό είναι το σημαντικότερο. Οι καινοτόμες ιδέες δεν είναι προνόμιο κανενός φύλου, ή φυλής. Η σκληρή δουλειά, η αξιοκρατία, και η πρόοδος είναι πανανθρώπινα χαρακτηριστικά που σκοπό έχουν μία καλύτερη, δικαιότερη και πιο φιλική στο ανθρώπινο μέτρο κοινωνία». 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ