Έργα του μέλλοντος από σημερινούς μαθητές - Από την Κρήτη και όχι μόνο!

Έργα του μέλλοντος από σημερινούς μαθητές - Από την Κρήτη και όχι μόνο!
Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Ένας θαυμαστός ψηφιακός κόσμος ξετυλίγεται στο 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας.

Της Κατερίνας Μυλωνά

Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας είναι μια εκπαιδευτική εκδήλωση, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να παρουσιάσουν ψηφιακά έργα που αναπτύσσουν στο σχολείο τους.
Είναι ανοικτό στην κοινωνία και δίνει την ευκαιρία σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και επισκέπτες να λάβουν μέρος σε πρωτότυπες εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες με αντικείμενο την Πληροφορική και την Ψηφιακή Τεχνολογία.

Για το τρέχον σχολικό έτος, το 10ο κατά σειρά Φεστιβάλ (http://ira.digifest.info/) , λόγω κορωνοϊού, θα διεξαχθεί πλήρως διαδικτυακά για όλη την Ελλάδα και την Ομογένεια, με κόμβους συμμετοχής σε  όλη  την  Ελλάδα: Αττική,  Βόρειο  Αιγαίο,  Δυτική  Ελλάδα,  Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο και Πελοπόννησο, το διάστημα 13 έως και 18 Απριλίου.

Ειδικότερα για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου, το 10ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Απριλίου.

Ένα μικρό δείγμα της δουλειάς των παιδιών

Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Λιμένα Χερσονήσου, συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό “Brains and Games Greece” που τελείται στο πλαίσιο του 10ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας Ηρακλείου. Οι μαθητές δημιούργησαν ένα παιχνίδι συναισθημάτων, φτιαγμένο για το μέλλον. Στο παιχνίδι αυτό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αλληλεπιδρά με ένα ρομπότ και αυτό με τη σειρά του ‘εκφράζει’ τα ανθρώπινα συναισθήματα. Πρόκειται για μία αυτοσχέδια κατασκευή ρομπότ από τους μαθητές, την οποία έχουν προγραμματίσει για να δείχνει τα συναισθήματά τους. Αυτό το διάστημα του κορωνοϊού έχουν εγκλωβιστεί τα συναισθήματα και ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να τα εξωτερικεύσει. Γίνεται λόγος για ένα αντιφατικό παιχνίδι που συνδυάζει τα Συναισθήματα με την Τεχνολογία. 

Συμμετέχοντες μαθητές: Κοβογλανίδη Δήμητρα, Κομνηνάκη Ειρήνη, Τσιομποτάρ Μαρία, Χαραμπάκης Δημήτρης. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός Τρέντσιου Χρύσα. 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε το βίντεο του παιχνιδιού. https://www.youtube.com/watch?v=mSCWBiopoRU 


Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί και το έργο της ομάδας Reverse Archimedes του 19ου και του 47ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, το οποίο διακρίθηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Οι μαθητές κλήθηκαν να εμπνευστούν το δικό τους έργο από τις εφευρέσεις που επηρέασαν την ανθρωπότητα από την εποχή του Αρχιμήδη έως και την εποχή του Leonardo Da Vinci.

Η κοινή ομάδα των δύο όμορων σχολείων κατασκεύασε ένα ρομποτικό σύστημα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και πιο συγκεκριμένα, για την ανύψωση των υδάτων της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων στους πόλους. Η ιδέα που υλοποιήθηκε ονομάστηκε Αντίστροφος Αρχιμήδης, σαν μια αντίστροφη διαδικασία στις επιπτώσεις από την αρχή της άνωσης του νερού του Αρχιμήδη και την ανύψωση της θάλασσας.

Η ιδέα αρκετά απλή. Τι θα γινόταν αν την αύξηση της στάθμης του νερού και τον επιπλέον όγκο νερού που δημιουργείται τον αιώνα μας τον αντισταθμίζαμε σκάβοντας μεγάλες τρύπες κοντά στις ακτές, όπου θα έμπαινε αυτό το επιπλέον νερό από τους πάγους; Τα φερτά υλικά από την εκσκαφή θα μπορούσαμε να τα μεταφέρουμε σε ένα μέρος της ενδοχώρας ενός κράτους με αχανείς εκτάσεις π..χ Σιβηρία δημιουργώντας βουνά. Τα παιδιά λοιπόν έφτιαξαν έναν προσομοιωτή αυτής της διαδικασίας.

https://www.youtube.com/watch?v=EcH0Amwh94U

 

Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ