«Εργασία για όλους. Ένα όραμα, μία πρόκληση, ένα πείραμα»

Newsroom
Newsroom

Η θέση του Συλλόγου Γονέων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ρεθύμνου, μέσα από 11ο Συνέδριο Κοινωνικής Πρόνοιας «ΕΠ' ΑΡΩΓΗ»

Ολοκληρώθηκε το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομών Κοινωνικής Πρόνοιας ΕΠ'ΑΡΩΓΗ με τίτλο «Διαστάσεις Δομές και Πρόσωπα της Φροντίδας».

Το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου 2022 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στα Χανιά, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική πρόνοια στον ελληνικό χώρο τόσο από δημόσιους φορείς του Υπουργείου Υγείας ( Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας κλπ), όσο και από φορείς που παρουσίασαν καλές πρακτικές που αφορούσαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όλων των ηλικιών. 

Όπως τονίζεται:

"Κύριος άξονας ήταν η αποιδρυματοποίηση και η χρήση νέων τεχνικών και νέων ιδεών, που τείνουν να αλλάξουν τα δεδομένα ώστε να δημιουργηθεί μία συμπεριληπτική κοινωνία των πολιτών. Φυσικά στον απόηχο της πανδημίας παρουσιάστηκαν και πολλά ζητήματα που αφορούσαν τον τομέα υγείας.

Ο σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό, ενεργός στις επάλξεις των δράσεων και προγραμμάτων, παρουσίασε εισήγηση με τίτλο «Εργασία για όλους. Ένα όραμα, μία πρόκληση, ένα πείραμα». 

Στο ένα κομμάτι της ομιλίας η  πρόεδρος του συλλόγου Ειρήνη Κλάδου ανέλυσε πτυχές των προγραμμάτων εργασιακής ένταξης, μέσα από άξονες που κινείται ο σύλλογος γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό.

Ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες δράσεις που έγιναν μέσα από τα δύο σημαντικά προγράμματα για το φορέα δηλαδή το ΕΡΓΑΣΊΑ ΓΙΑ ΌΛΟΥΣ, μέσα από τη δράση Active Citizens Fund των Ε.E. A. GRANTS αλλά  και το πρόγραμμα ΧΤΊΖΟΝΤΑΣ ΓΈΦΥΡΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΊΑΣ από τη δράση Σημεία Στήριξης.

Έγινε αναφορά στις  προοπτικές για το μέλλον της εργασιακής ένταξης στην Ελλάδα. Έκανε επίσης μία εκτενή αναφορά στην ειδική επαγγελματική εκπαίδευση και πόσο μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα εάν αποκτήσει πιο πρακτικό χαρακτήρα και ανοίξουν και για τον αυτισμό και τη νοητική αναπηρία οι δρόμοι της ενήλικης πιστοποιημένης εκπαίδευσης. 

Ο Παύλος Μελισσινός διευθυντής του συλλόγου μίλησε για την εργασιακή ένταξη των ατόμων με αναπηρία από την πλευρά της νομοθεσίας, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες, την άγνοια που υπάρχει στον εργασιακό χώρο, τα θέματα που προκύπτουν από τις ασαφείς εγκυκλίους και νόμους των υπουργείων για την εργασιακή ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία. 

Πρότεινε επίσης ενδιαφέρουσες λύσεις και προοπτικές που θα αλλάξουν τα δεδομένα στον ελληνικό χώρο σε σχέση με την εργασία των  ΑΜΕΑ. Μίλησε για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία με παράδειγμα την ΚΟΙΝΣΕΠ Κυψέλη που δημιούργησε ο σύλλογος.  

Στη διάρκεια αυτού του διημέρου για να πολλές συναντήσεις και ο φορέας ανοίχτηκε σε μία σειρά επισκέψεων και συνεργασιών με άλλους φορείς που φιλοξενούν άτομα με αναπηρία. 

Ο αντίκτυπος υπήρξε θετικός μέσα από τα νέα δεδομένα και τις εμπειρίες που αποκτήσαμε, την αναγνωσιμότητα που λάβαμε, αλλά και τους κοινωνικούς φορείς γνωρίσαμε και ετοιμαζόμαστε να συμπράξουμε μαζί".

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ρέθυμνο


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ