Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Να ληφθεί μέριμνα για τους γονείς με μικρά παιδιά

Εργαζόμενοι ΠΑΓΝΗ: Να ληφθεί μέριμνα για τους γονείς με μικρά παιδιά

Για το διάστημα που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω της σεισμικής ακολουθίας

Να ληφθεί μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς με μικρά παιδιά καθ' όλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι εκπαιδευτικές μονάδες στον νομό Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστές λόγω της σεισμικής ακολουθίας, ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ. Στη σχετική του ανακοίνωση επισημαίνει:

"Το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ θέλει να τονίσει ακόμα μια φορά την αναγκαιότητα μέριμνας από τη πλευρά του κρατικού μηχανισμού για τους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι -τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και κατά την παρούσα έντονη σεισμική δραστηριότητα- καλούνται να βρουν τρόπους για να εξασφαλίσουν τη φύλαξη των παιδιών τους κατά το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών δομών.

Οι μέρες γονικής άδειας και άδειας ασθενείας τέκνου, που δικαιούνται οι εργαζόμενοι γονείς για τις ανάγκες των παιδιών τους, είναι λίγες και δεν επαρκούν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αρκετές άδειες ειδικού σκοπού δεν δόθηκαν στους υγειονομικούς λόγω υποστελέχωσης.

Μάλιστα τους τελευταίους 6 μήνες οι υγειονομικοί που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από COVID τους τελευταίους 6 μήνες δεν δικαιούνται καραντίνας ούτε επιπλέον άδειες ασθενείας τέκνου (πέραν από τις 4 κατ΄ έτος μετ’ αποδοχών ή 8 για μονογονεϊκές) σε περίπτωση υψηλού κινδύνου έκθεσης, π.χ. αν τα παιδιά τους πάσχουν από COVID-19. Aυτό θα προκαλέσει προβλήματα με την πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων που παρατηρείται σε παιδιά μετά το άνοιγμα το σχολείων.
Οι σοβαρές και χρόνιες ελλείψεις προσωπικού οδηγούν τα τμήματα σε λειτουργία κάτω από το όριο ασφαλείας, ενώ οι αναστολές εργασίας όξυναν ακόμα περισσότερο αυτή τη κατάσταση υποστελέχωσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη πίεση.

Διεκδικούμε:

Να υπάρξει άμεση διευκόλυνση (π.χ. άδεια ειδικού σκοπού) των εργαζόμενων γονέων για καταστάσεις (όπως σεισμοί κτλ.) που κλείνουν οι δομές εκπαίδευσης.

Να δίνονται επιπλέον άδειες ασθενείας τέκνου (που δεν θα υπολογίζονται στην κανονική άδεια) σε περίπτωση νόσησης παιδιού από COVID.

Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ώστε η απουσία των εργαζόμενων γονιών να μην επιβαρύνει τη λειτουργία των τμημάτων

Να υπάρχει ουσιαστική στήριξη στους εργαζομένους γονείς και δημόσιες δωρεάν δομές για τη φροντίδα των παιδιών (και των ηλικιωμένων), η οποία αποτελεί κρατική ευθύνη".

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ