Ύστερα από αλλεπάλληλες αρνητικές γνωμοδοτήσεις Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, αλλά και τις έντονες αντιδράσεις σε αρκετές περιοχές της χώρας, σχετικά με τη χωροθέτηση των έργων ΑΠΕ, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, με ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε ζητήσει την αναμόρφωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της συμμετοχικότητας και της ενισχυμένης διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, για την κατασκευή έργων ΑΠΕ. Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη τις αποφάσεις των αυτοδιοικητικών φορέων ανέδειξε και το ζήτημα της αναπροσαρμογής του καθεστώτος για τα ανταποδοτικά οφέλη, στην κατεύθυνση των ευνοϊκότερων όρων προς τους Δήμους και τις Περιφέρειες.
Ο Βουλευτής στην ερώτησή του, παρουσίασε σειρά αρνητικών γνωμοδοτήσεων τόσο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, όσο και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων, σχετικά με τη χωροθέτηση έργων ΑΠΕ, είτε σε ζώνες NATURA, είτε σε περιοχές που παρουσιάζουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ή αρχαιολογικά χαρακτηριστικά.
Το Υπουργείο ακολουθώντας την πεπατημένη, απαντά παρουσιάζοντας το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Ν. 4014/2011 σχετικά με την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων.
Ανακοινώνει, ωστόσο, ότι προωθείται από το ΥΠΕΝ, με τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου (Ε.Χ.Π.) για τις Α.Π.Ε., όπου έχουν συμπεριληφθεί περαιτέρω κανόνες και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. «Η πρόταση αξιολόγησης/αναθεώρησης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. θα υποβληθεί σε Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και θα εγκριθεί μαζί με την οικεία Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.), με κοινή απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών. Κατά την διαδικασία περιβαλλοντικής έγκρισης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε., προβλέπεται δημόσια διαβούλευση με υπηρεσίες, φορείς και το κοινό, και η διατύπωση γνώμης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως αυτή εκάστοτε ισχύει. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προγραμματίζεται η δημόσια διαβούλευση της πρότασης του Ε.Χ.Π. για τις Α.Π.Ε. και της Σ.Μ.Π.Ε. αυτού».
Για την αναπροσαρμογή, προς ευνοϊκότερη κατεύθυνση, των ανταποδοτικών προς τις τοπικές κοινωνίες, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κατ΄ ουσία αρνείται την ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίες και περιορίζεται στο να παρουσιάσει τις προβλέψεις του άρθρου 25 του ν. ν.3468/2006, για τη θεσμοθέτηση ανταποδοτικού Ειδικού Τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του άρθρου 87 του ν. 4964/2022. Το Υπουργείου περιορίζεται στην παρουσίαση των ήδη γνωστών δεδομένων με βάση τα οποία, «ποσοστό έως σαράντα τοις εκατό (40%) του ειδικού τέλους αποδίδεται στους οικιακούς καταναλωτές εντός των διοικητικών ορίων της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου, όπου λειτουργούν οι σταθμοί, μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο να συμψηφίζεται με τις χρεώσεις που περιλαμβάνονται στον λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Περαιτέρω, το υπόλοιπο ποσοστό του ειδικού τέλους αποδίδεται στους Δήμους, εντός των διοικητικών ορίων που είναι εγκατεστημένοι οι σταθμοί και διατίθεται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων, έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Λεπτομέρειες επί της εφαρμογής της διαδικασίας και του Ειδικού Τέλους, θα καθοριστούν στην σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προβλέπεται στο άρθρο 87 του ν.4964/2022 και αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να εκδοθεί».
Επικρίνοντας την απάντηση του Υπουργείου και ουσιαστικά την άρνηση για την αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους, ο Φραγκίσκος Παρασύρης υπενθυμίζει ότι η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αρνήθηκε να υιοθετήσει και να ψηφίσει σχετική τροπολογία που είχε κατατεθεί από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με την οποία το ειδικό τέλος ΑΠΕ προς τους Δήμους αυξάνονταν στο 5% από το 3 που είναι σήμερα.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο